Την ευχή να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα τα χαμόγελα των προσφύγων που συμμετέχουν στη διαδικασία της μετεγκατάστασης εντός της Ε.Ε. εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας που παρέστη το πρωί στην πρώτη σχετική διαδικασία από την Ελλάδα, με 30 πρόσφυγες να μεταβαίνουν στο Λουξεμβούργο παρουσία και των Μάρτιν Σουλτς, Ζαν Άσελμπορν, Δημήτρη Αβραμόπουλου και Γιάννη Μουζάλα.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε πως πρέπει να “σταματήσει αυτή η ανθρωποθυσία που ντροπιάζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό” στη θάλασσα του Αιγαίου και να “σταματήσει να ξεβράζει ανθρώπους και ταυτόχρονα να ξεβράζει και τον ίδιο μας τον πολιτισμό” και πρόσθεσε ότι “είναι κοινή μας ευθύνη και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά προκειμένου να γίνει αυτό πραγματικότητα, να σταματήσει αυτό το δράμα”.
Στο ξεκίνημα της τοποθέτησής του ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι “σήμερα εγκαινιάσαμε μαζί μια διαδικασία πάρα πολύ σημαντική. Σήμερα ξεκινάει από εδώ, από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, η διαδικασία του relocation, της μετεγκατάστασης για πρόσφυγες που έχουν έρθει από τη Συρία και το Ιράκ στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν έρθει διακινδυνεύοντας να χάσουν τη ζωή τους στο Αιγαίο περνώντας δια πυρός και σιδήρου, περνώντας δύσκολες στιγμές και σήμερα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι στην ελπίδα, για μια καλύτερη ζωή”.
Παράλληλα ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, κ. Άσελμπορν που παρέστη στην εκδήλωση καθώς οι πρώτοι 30 πρόσφυγες πηγαίνουν στη δική του χώρα.
“Έγινε η αρχή, να γίνει η σταγόνα ρυάκι και το ρυάκι ποτάμι ανθρωπιάς”
“Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι αυτή είναι μια αρχή, ότι 30 μπροστά στους χιλιάδες που έχουν φύγει από τα σπίτια τους από τον πόλεμο στη Συρία και το Ιράκ είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Επιδιώκουμε αυτή η σταγόνα να γίνει ρυάκι και το ρυάκι ποτάμια ανθρωπιάς, αλληλεγγύης, συνευθύνης, διαμερισμού της ευθύνης, της κοινής μας ευθύνης, γιατί αυτές είναι οι αρχές πάνω στις οποίες έχει βασιστεί η Ε.Ε. που αντιμετωπίζει σήμερα με δυσκολίες και καθυστερήσεις μια παγκόσμια κρίση, ένα παγκόμιο πρόβλημα, ένα πρόβλημα που μας ξεπερνά”, ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Απευθυνόμενος κυρίως στους ανθρώπους που έφυγαν σήμερα από την Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι αισθάνθηκε ευτυχής που αντάλλαξε ευχές και είδα “αυτό το ζεστό χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών που πριν από λίγες μέρες δεν ήταν το χαμόγελο αλλά η αγωνία” για την ίδια τη ζωή τους και το αύριο που τους ξημερώνει.
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως όλες οι οικογένειες με τις οποίες συνομίλησε “ευχαρίστησαν στο πρόσωπο του Έλληνα Πρωθυπουργού την Ελλάδα, όχι την κυβέρνηση, τον ελληνικό λαό”, έναν λαό που όπως είπε “γνωρίζει από προσφυγιά, και γι’ αυτό παρά τις δύσκολες και αντίξοες οικονομικές συνθήκες -διότι μην ξεχνάμε η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει ανθρωπιστική κρίση από μόνη της διότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού εξαιτίας των προγραμμάτων που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια ζει στην ανέχεια, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, εντούτοις έχει ανοίξει την αγκαλιά του σε αυτούς τους ανθρώπους και ιδιαίτερα οι κάτοικοι των νησιών”.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσίπρας, οι δηλώσεις του -όπως και των άλλων αξιωματούχων που βρέθηκαν στο Ελ. Βενιζέλος- γίνονται μπροστά από μια φωτογραφία. “Κάποιοι λένε ότι μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, αυτή η εικόνα πραγματικά είναι χιλιάδες λέξεις αλλά θα έλεγα μια λέξη: ανθρωπιά. Αυτή η εικόνα είναι το πραγματικό, το καλό πρόσωπο της Ευρώπης. Σε αυτή την Ευρώπη θέλουμε να ζούμε, όχι στην Ευρώπη που υψώνει τείχη, όχι στην Ευρώπη που υψώνει συρματοπλέγματα, όχι στην Ευρώπη των συντηρητικών στερεοτύπων” τόνισε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι “θέλω να πιστεύω ότι ανεξάρτητα από την ιδεολογική γωνία που κοιτάμε ο καθένας μας το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, έχουμε μια κοινή συνισταμένη, την πίστη μας στο ευρωπαϊκό όραμα. Και αυτή η πίστη γεννήθηκε όταν έπεσε το τείχος στην πατρίδα του Μάρτιν. Στο Βερολίνο. Αν αρχίσουμε να ξανασηκώνουμε τείχη μεταξύ των λαών τότε αυτή η ελπίδα και αυτό το όραμα που τότε γεννήθηκε θα σβήσει και έχουμε κοινή ευθύνη να μην σβήσει”.
Ανέφερε παράλληλα ότι “γίναμε σήμερα εδώ όλοι μάρτυρες μιας οργανωμένης μετεγκατάστασης από τη χώρα προσωρινής υποδοχής σε μια χώρα τελικής υποδοχής όπως είναι το Λουξεμβούργο, μιας διαδικασίας που με συντεταγμένο τρόπο πρέπει να επιταχυνθεί για όσους πρόσφυγες πολέμου βρίσκονται στη χώρα μας”.
“Μέρος του διαδρόμου η Ελλάδα, πόρτα εισόδου η Τουρκία”
Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς όμως συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι η πόρτα εισόδου στον διάδρομο των προσφυγικών ροών, αλλά “μέρος του διαδρόμου”.
Η πόρτα εισόδου τόνισε ο κ. Τσίπρας είναι “η γειτονική Τουρκία” και γι’ αυτό η “λιγότερο επικίνδυνη για τις ανθρώπινες ζωές και η πιο αποτελεσματική λύση προϋποθέτει τη συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία έτσι ώστε η ταυτοποίηση και η διαδικασία της μετεγκατάστασης να ξεκινάει και να γίνεται από τις τουρκικές ακτές και όχι από τα ελληνικά νησιά”. Με αυτό τον τρόπο ανέφερε ο πρωθυπουργός θα “σταματήσει το καθημερινό ρίσκο και το καθημερινό δράμα της απώλειας ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα του Αιγαίου.
Επιπλέον παρατήρησε ότι πρέπει “να πάμε από τη διαδικασία της μετεγκατάστασης στη διαδικασία της επανεγκατάστασης”, και διασαφήνισε λέγοντας ότι “μέχρι να φθάσουμε στο σημείο συνεργασίας με την Τουρκία και μέχρις ότου μπορέσουμε να ρυθμίσουμε τις ροές ελπίζοντας ταυτόχρονα ότι θα έχουμε λύσει και το βασικό πρόβλημα που είναι ο πόλεμος στη Συρία διότι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συνεργαστούμε για να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία και να σταματήσει η ανάγκη αυτών των ανθρώπων να φεύγουν από τα σπίτια τους, μέχρι τότε θα πρέπει να δούμε πως καλύτερα θα οργανώσουμε τόσο τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων στις χώρες υποδοχής”.
Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε στην ανάγκη να οργανωθεί και η “συντονισμένη διαδικασία μετεγκατάστασής τους, μια διαδικασία που πρέπει να την οργανώσουμε σωστά με ανθρωπιά, με αλληλεγγύη ώστε να αποθαρρύνουμε αυτούς τους ανθρώπους να παίρνουν την πρωτοβουλία ενός ταξιδιού σε πολύ άσχημες συνθήκες, σε συνθήκες του χειμώνα που εγκυμονεί κινδύνους για τις ζωές τους, για τους ίδιους αλλά και ευρύτερη αναστάτωση και ανησυχία στις χώρες από όπου περνάνε μέχρι να φθάσουν στον τελικό τους προορισμό”.
Πηγή: ΑΜΠΕ, mega