Κλείστε προαπαιτούμενα, ανακεφαλαιοποίηση, αξιολόγηση και μετά συζητάμε για το χρέος

Να «κλείσουν» όλα τα προαπαιτούμενα μέχρι το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου, να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση μέχρι το τέλος του έτους και να προχωρήσει με επιτυχία η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και μετά μπορεί ν’ αρχίσει μια συζήτηση για το ελληνικό χρέος ξεκαθάρισε λακωνικά πλην απολύτως σαφώς ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί από το Μαξίμου, θέτοντας χωρίς περιστροφές τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα και τα ελάχιστα έως ανύπαρκτα περιθώρια κινήσεων και ελιγμών που έχει η κυβέρνηση. Απέφυγε πάντως επισταμένα να σχολιάσει τα θέματα «αγκάθια» που έχουν προκύψει από τις διαπραγματεύσεις, δηλαδή τα «κόκκινα δάνεια» και κατ’ επέκταση την προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς και το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, για τα οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει «πολιτική λύση» και αποβλέπει στην κατά το δυνατόν θετική παρέμβαση Μοσκοβισί σε αυτήν την κατεύθυνση. Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με το οικονομικό Επιτελείο αργότερα την Τρίτη το απόγευμα, τόνισε πως αν δεν επιλυθούν τις επόμενες ημέρες «η δουλειά μας δεν θα είναι εύκολη» την Δευτέρα.

«Είναι σημαντικό να καταλήξουμε με τα προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος της εβδομάδας και συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό σε ποια σημεία χρειάζεται να γίνουν βελτιώσεις» είπε ο κ. Μοσκοβισί, ο οποίος φρόντισε παράλληλα να υπογραμμίσει πως η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση το γνωρίζει πολύ καλά αυτό και κάνει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, έστειλε το μήνυμα πως η συζήτηση για το χρέος θα ανοίξει μόνον μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο Επίτροπος δήλωσε πως στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα τέθηκαν όλα τα θέματα στο τραπέζι, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα από τον Ιούλιο και μετά, και δήλωσε αισιόδοξος ότι με τις θετικές προσπάθειες και από τις δύο πλευρές θα καταστεί εφικτός ένας συμβιβασμός. Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ακόμη πως η ατζέντα είναι δεδομένη και περιέγραψε με κατηγορηματικότητα τα βήματα:

«Αρχικά πρέπει να υιοθετηθεί η πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων, ώστε ακολούθως το Eurogroup να μπορέσει να προχωρήσει σε θετικές αποφάσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά την αποδέσμευση της δόσης. Μετά να δούμε τη δεύτερη δέσμη με τα προαπαιτούμενα, που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ελπίζουμε με επιτυχία, και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους, ώστε να υπάρξει αυτή η επιτυχία. Στη συνέχεια, θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε τα θέματα αναδιάρθρωσης χρέους, με μια αισιόδοξη και ταυτόχρονα ρεαλιστική προσέγγιση» δήλωσε.

Ο Πιερ Μοσκοβισί εκτίμησε ότι η συγκυρία είναι καλή για την Ελλάδα, ενώ μίλησε και για σταδιακή «αποκατάσταση» της εμπιστοσύνης, η οποία -όπως είπε- είναι απαραίτητη για να υπάρξουν επενδύσεις, «γιατί ο κοινός μας στόχος είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή». Τόνισε, επίσης, πως η Κομισιόν είναι ισχυρός εταίρος της Ελλάδας, παραμένει στο πλευρό της και είναι έτοιμη να καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα να επιτύχει στη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια και στην εφαρμογή του προγράμματος προς όφελος της χώρας και του ελληνικού λαού.

Υποδεχόμενος νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου τον κ. Μοσκοβισί, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε «πολύ χαρούμενος» που τον συναντά ξανά, «σε καλύτερες συνθήκες σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο στις Βρυξέλλες». «Ήταν μια μακρά μέρα και μακρά νύχτα» αποκρίθηκε ο κ. Μοσκοβισί, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Πρωθυπουργού δήλωσε πως ταξίδεψε στην Αθήνα από το Παρίσι, καθώς η χθεσινή δεν ήταν ημέρα εργασίας στις Βρυξέλλες.

Στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πιερ Μοσκοβισί μετείχαν οι κ. Δραγασάκης και Παππάς.

Θετική αποτίμηση από Μαξίμου

Θετικές προσεγγίσεις από τον Επίτροπο Π. Μοσκοβισί, σε μείζονα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, διαπίστωσε η ελληνική κυβέρνηση κατά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Μαξίμου

* Συζητήθηκαν όλα τα θέματα που σχετίζονται με την Συμφωνία και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

* Στο θέμα των κόκκινων δανείων, που έθεσε ο Πρωθυπουργός, ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την βεβαιότητα ότι μπορεί να βρεθεί λύση που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή.

* Συζητήθηκε επίσης το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, για την οποία και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την βεβαιότητά τους ότι το θέμα θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς πριν το τέλος του χρόνου.

Ο Πιερ Μοσκοβισί μίλησε εξαιρετικά θετικά για την μέχρι τώρα συνεργασία της Ελλάδας με τους θεσμούς. Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συνεννόηση στα ανοιχτά ζητήματα, καθώς και την ιδιαίτερη αισιοδοξία για την πορεία και την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

«Θερμή» αλλά «βουβή» η συνάντηση με Τσακαλώτο

Στη συνέχεια, ο επίτροπος συναντήθηκε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη. Στην αίθουσα Τύπου του υπουργείου Οικονομικών το κλίμα ήταν θερμό. Οι δύο πλευρές διαπίστωσαν βελτίωση της συνεργασίας ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μοσκοβισί μίλησε για τη δυνατότητα οικοδόμησης ενός νέου success story για την Ελλάδα.

Παρά ταύτα δεν απάντησε στα επίμονα ερωτήματα για το αν θα αποσυνδεθεί η αξιολόγηση από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τόνισε απλά την ανάγκη για βιώσιμες τράπεζες. Για το χρέος ο Επίτροπος είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί όταν έρθει η ώρα με φιλοδοξία και πραγματισμό και με τρόπο πολιτικά αποδεκτό. Προτάσεις θα υποβληθούν, όπως είπε, από ΕΚΤ, ΔΝΤ και Κομισιόν. Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει το θέμα πριν τα Χριστούγεννα και ότι ήδη εργάζεται ομάδα στο Υπουργείο που θα ενημερώσει το ΚΥΣΟΙΠ.
Μεταξύ άλλων ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε:
-Γίνεται πρόοδος πάνω στις δεσμεύσεις του Αυγούστου αλλά θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα τις επόμενες μέρες και εβδομάδες για να ανοίξει ο δρόμος για το επόμενο πακέτο προαπαιτούμενων και την αξιολόγηση
-Είναι σημαντικό να γίνουν τα βήματα που απομένουν
-Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη και να ευημερεί μέσα σε αυτήν.
Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο για πολύ σημαντικά θέματα με οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Σημείωσε ότι οι θεσμοί πρέπει να αντιληφθούν ότι υπάρχουν πράγματα που γίνονται σε μια ύφεση και πράγματα που δεν γίνονται.  Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση έχει καταρτίσει έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη που περιλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη συζήτηση για το χρέος.
Την Τετάρτη, ο Πιερ Μοσκοβισί θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο (10:30) και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του Επιτρόπου, στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.
Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας με τον Υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη και τον Υφυπουργό Αλέξανδρο Χαρίτση και αμέσως μετά θα επισκεφθούν μαζί τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Τα tweets του Επιτρόπου Μοσκοβισί για τις συναντήσεις που είχε το απόγευμα της Τρίτης στην Αθήνα:

 

 

Aλέξης ΤσίπραςανακεφαλαιοποίησηαξιολόγησηΜοσκοβισίπροαπαιτούμεναΤσακαλώτοςΧουλιαράκηςχρέος