Οι διαδοχικές επισκέψεις Μοσκοβισί - Σουλτς ορίζουν την ατζέντα των επόμενων ημερών

Με το προσφυγικό να έχει πάρει δραματικές διαστάσεις, οι διαδοχικές επισκέψεις στην Αθήνα του Επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί (Τρίτη) και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς (Πέμπτη) ορίζουν την ατζέντα της εβδομάδας -που δεν θα είναι καθόλου εύκολη.

Επισήμως, ο Αλέξης Τσίπρας και οι Υπουργοί που θα συναντηθούν με τον κ. Μοσκοβισί (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Γιώργος Χουλιαράκης, Γιώργος Κατρούγκαλος) θα συζητήσουν την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ανεπισήμως όμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός θα θέσει στον Επίτροπο δύο ζητήματα:

* Του χρέους, προσδοκώντας (άλλη μία) θετική δήλωση για την ελάφρυνσή του -αυτή τη φορά με περισσότερες αξιώσεις, καθώς το έδαφος το έστρωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, με την «εξαιρετική» τοποθέτηση του Σαββάτου.

* Των κόκκινων δανείων, με focus στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Όπως έχει αναφέρει από την Παρασκευή το Euro2day, το Μαξίμου εμφανίζεται βέβαιο ότι η λύση θα είναι πολιτική, καθώς η θέση του «κουαρτέτου» (για τα όρια των αντικειμενικών αξιών και του ετήσιου εισοδήματος) προστατεύει μόλις το 15% των δανειοληπτών, ενώ η κυβερνητική αντιπρόταση προστατεύει περίπου το 75%.

«Η πολιτική διαπραγμάτευση για το θέμα ξεκίνησε με την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα», αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, θεωρώντας «πολύ καλή εκκίνηση» την παραδοχή του Γάλλου Προέδρου ότι οι Υπουργοί Οικονομικών πρέπει να ξανασυζητήσουν τα όρια κάτω από τα οποία δεν μπορούν να γίνουν κατασχέσεις πρώτης κατοικίας. Ο κ. Τσίπρας έστειλε ήδη τα μηνύματα («θα δώσουμε στέγη σε 50.000 πρόσφυγες και την ίδια στιγμή θα ξεσπιτώσουμε οικονομικά αδύναμους πολίτες μας;» είπε στον Γερμανό ΥΠΕΞ Φ.Β. Στάινμαγερ), ενώ από τον κ. Μοσκοβισί προσδοκά μία σαφή -θετική- τοποθέτηση.

Το κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκει λύση μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, καθώς, όπως σημειώσαμε και χθες, ο κ. Τσίπρας έχει θέσει στους υπουργούς του τη 15η Νοεμβρίου ως deadline για όλα τα ανοικτά ζητήματα, ώστε να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση. Στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και τα περίφημα ισοδύναμα, για να αποτραπεί το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση -με τους υπουργούς να μη δημοσιοποιούν πλέον «ιδέες και σκέψεις» μετά το αλαλούμ της προηγούμενης εβδομάδας, που ενέτεινε τον πανικό σε μεγάλο τμήμα της κοινωνίας.

Ο Σουλτς στο ανατολικό Αιγαίο

Το πρόγραμμα του κ. Σουλτς περιλαμβάνει επισκέψεις, μαζί με τον κ. Τσίπρα και τον υπουργό Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος του προσφυγικού προβλήματος -και της τραγωδίας.

Μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός θα εξηγήσει στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου την ανάγκη δημιουργίας κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης (hot spots) στα τουρκικά παράλια, ως τα μόνα ικανά να φρενάρουν τη δραστηριότητα των Τούρκων διακινητών.

Παρότι επισήμως η κυβέρνηση δεν συνδέει τις αυξημένες ανάγκες της χώρας λόγω του προσφυγικού με το αίτημα για δημοσιονομική χαλάρωση, η σύνδεση θα «περάσει» (και) στον κ. Σουλτς, όπως «πέρασε» και στους προηγούμενους υψηλούς επισκέπτες -Ολάντ, Ντομπρόβσκις, Στάινμαγερ.

«Ελεγχόμενη δίοδος» από τον φράκτη

Πέραν τούτων, όπως σημειώσαμε και χθες, στο τραπέζι του κυβερνητικού επιτελείου έχει πέσει η ιδέα της «ελεγχόμενης διόδου» από τον φράκτη του Έβρου, προκειμένου να αποθαρρυνθούν οι Τούρκοι διακινητές να στοιβάζουν τους πρόσφυγες στα σαπιοκάραβα και στις λέμβους.

Οπως διευκρινίζεται δε, «ελεγχόμενη δίοδος» σημαίνει ότι η διαδικασία της ταυτοποίησης θα γίνεται στην απέναντι πλευρά του φράκτη, δηλαδή την τουρκική, που σημαίνει ότι με την πρόταση αυτή θα ενταθεί η πίεση στην Τουρκία να δημιουργήσει hot spot σ’ αυτό το σημείο.

Την Παρασκευή θα συγκληθεί κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου, με τη συμμετοχή Δημάρχων (από περιοχές που δέχονται προσφυγικές ροές) και εκπροσώπους της Εκκλησίας.

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και οι πρώτες ανακοινώσεις για τον φράκτη στον Έβρο. Η κυβέρνηση πάντως δεν συζητά το γκρέμισμα του φράκτη (όπως δήλωσε ήδη ο κ. Μουζάλας) -παρότι το ζητά η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και το στηρίζουν οργανώσεις του κόμματος-, καθώς εκτιμά ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην περιοχή.

επισκέψειςκυβέρνησηΜοσχοβισίπροσφυγικόΣουλτς