Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Υπερψήφισαν επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων. Καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, μεταδίδει το ΑΠΕ. Δεκτά έγιναν κατά πλειοψηφία τα άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και στο σύνολό του. Το Ποτάμι καταψήφισε το άρθρο 2, επισημαίνοντας πως δεν έχει πρόβλεψη για τους μικροομολογιούχους.
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του νομοσχεδίου, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας, υπογράμμισε πως “με το νομοσχέδιο γίνεται προσπάθεια να εξυγιανθεί και να θωρακιστεί η λειτουργία των ελληνικών τραπεζών. Είναι στοίχημα για εμάς να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για να χτυπηθεί η διαπλοκή του πολιτικού συστήματος με τα μέσα ενημέρωσης και τους νταβατζήδες». Ο κ. Μπαλαούρας, όπως σημειώνει το “Έθνος”, τόνισε ότι τα θετικά αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες αποδεικνύουν ότι τα ποσά που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση τους θα είναι πολύ λιγότερα και επομένως θα υπάρχει μικρότερη επίπτωση για τις κατηγορίες των πολιτών που έχουν ανάγκη στήριξης.
«Το επόμενο μας βήμα θα είναι η διευθέτηση των κόκκινων δανείων. Είμαστε με το μάτι προσανατολισμένο σε αυτές τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, είμαστε μαζί τους και η λύση που θα δώσουμε θα είναι πιο σωστή και αποτελεσματική σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση», τόνισε. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε ακόμα τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι προχώρησαν σε ανακεφαλαιοποιήσεις στηρίζοντας με δισεκατομμύρια ευρώ το τραπεζικό σύστημα, χωρίς σχέδιο και χωρίς εγγυήσεις.
«Σταθερά, διαχρονικά, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντίθετος στην προσπάθεια μας να επανέλθει σε σταθερή τροχιά το τραπεζικό σύστημα, και σήμερα έρχεται να κάνει ο ίδιος αυτό που μας κατηγορούσε», αντέτεινε από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας και υποστήριξε ότι οι επικίνδυνοι και λανθασμένοι χειρισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφεραν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να αντιμετωπίζει σήμερα τεράστιους κινδύνους. «Αυτή την πραγματικότητα την επισημαίνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση της τον Ιούνιο του 2015, που αναφέρει ότι υφίστανται σημαντικοί κίνδυνοι που προήλθαν από την αβεβαιότητα των πολιτικών της κυβέρνησης σας και το επιβεβαιώνει επίσης η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που υποστηρίζει ότι η κεφαλαιακή τους επάρκεια πριν την διακυβέρνηση σας ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα», προσέθεσε.
«Η αλήθεια είναι ότι η αυτοαποκαλούμενη κυβέρνηση της Αριστεράς τα έκανε πάλι μούσκεμα, παγιδευμένη σε ιδεοληψίες, μύθους και ενδογενείς αντιφάσεις», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλές ασάφειες στο νομοσχέδιο, οι οποίες ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την παρουσία των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό.
«Για μια ακόμα φορά ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει το μάρμαρο που είναι αποτέλεσμα της δόλιας πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις σε συνεργασία με τους ντόπιους υποτακτικούς τους. Αυτό το νομοσχέδιο επιχειρεί να δώσει ανάσα ζωής σε ένα νεκρό τραπεζικό σύστημα και αυτόματα να το εκχωρήσει στη Γερμανία», υποστήριξε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, ενώ μίλησε για «παραμύθι που σερβίρεται από όλες τις κυβερνήσεις» ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, αλλά και για χαλκευμένα στοιχεία των stress tests και προσέθεσε ότι θα πρέπει να λογοδοτήσουν στα ποινικά δικαστήρια για τις πράξεις τους που οδηγούν τις τράπεζες στην ολοκληρωτική καταστροφή.
Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανερμάτιστη, τυχοδιωκτική και καταστροφική πολιτική, που οδήγησε την ελληνική οικονομία στη καταστροφή. «Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής είναι κόλαφος για την πολιτική που ακολουθήθηκε από την αρχή του χρόνου. Οι συνάδελφοι της συγκυβέρνησης δείχνουν ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει τις σοβαρότατες ευθύνες τους», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Μανιάτης, υποστήριξε ακόμα ότι οι εταίροι δεν εμπιστεύονται τη σημερινή κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας της είναι «ο νόμος αυτός που αφελληνίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς σε όλους τους οργανισμούς εποπτείας τον τελικό λόγο θα έχουν οι τρεις θεσμοί που θα αποφασίζουν».
«Υπερψηφίζουμε επί αρχής και αναμένουμε να δούμε πιθανές βελτιώσεις, γιατί κύριο μέλημα μας είναι να προστατεύσουμε τους μικροκαταθέτες και τους Έλληνες πολίτες από κόκκινα δάνεια», κατέληξε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
«Επιλογή της κυβέρνησης είναι να διευκολύνει την είσοδο ιδιωτών στις τράπεζες. Την ίδια πολιτική υποστήριζαν και οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ο στόχος για την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών είναι προσωρινός. Πρώτα θα εξυγιανθούν και μετά θα ιδιωτικοποιηθούν, για αυτό και προβλέπεται μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.
«Δεν μπορούμε παρά να στηρίξουμε ότι μπορεί να αποτρέψει το κούρεμα των καταθέσεων. Αυτό ήταν προϋπόθεση, εξάλλου, και πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου», τόνισε ο εισηγητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης χαρακτηρίζοντας διπλά επιβεβλημένη την προστασία των δανειοληπτών. «Αυτό που κάνετε με αυτό το νομοσχέδιο είναι να ρίχνετε και άλλα λεφτά φορολογουμένων σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο», είπε ο κ. Θεοχάρης.
Ο Κωνσταντίνος Κατσίκης, εισηγητής των ΑΝΕΛ, δήλωσε ότι το κόμμα του υπερψηφίζει το νομοσχέδιο με το οποίο, όπως είπε, παρέρχεται ο κίνδυνος κουρέματος των καταθέσεων, δρομολογείται η άρση των capital controls και ενισχύεται η διαφάνεια.
«Ως μία τελευταία προσπάθεια να μην πέσουμε στο γκρεμό, ψάχνοντας ένα κλαδί να κρατηθούμε, φτάνει να είναι γερό», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Γεώργιος Κατσαντώνης, διευκρινίζοντας ότι το κόμμα του δεν δίνει, πάντως, λευκή επιταγή.