Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι όροι εμπλοκής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εποπτεία της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, κάτι που είχε ζητήσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.
Σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στους προέδρους των πολιτικών ομάδων στη Σύνοδο των Προέδρων, ο αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Eurogroup θα ενημερώνει, τακτικά, πλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για όλες τις διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του τρίτου ελληνικού προγράμματος.
Όπως αναφέρει το skai.gr, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, οι πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε η Κομισιόν για την ολοκλήρωση της ΟΝΕ και του ευρώ (αναμόρφωση ευρωπαϊκού εξαμήνου, ενίσχυση των εργαλείων της οικονομικής διακυβέρνησης και ενιαία εκπροσώπηση της Ευρωζώνης από τον πρόεδρο του Eurogroup), αγνοούν πλήρως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Ευρωκοινοβουλίου στη διαδικασία υιοθέτησης των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κομισιόν. Εξάλλου, επισημαίνει ότι ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, δυσχεραίνεται, ενώ παραμερίζεται πλήρως ακόμη και ο συμβουλευτικός ρόλος του στη διαδικασία διορισμού του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου.
«Η μεγαλύτερη εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αποτελεί τον μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο θεσμό στην ΕΕ, στο ελληνικό πρόγραμμα, αποτελεί ένα μικρό θετικό βήμα. Ωστόσο, η απόφαση της Κομισιόν και του Συμβουλίου, να προχωρήσουν μόνοι τους τα επόμενα βήματα της ΟΝΕ είναι απαράδεκτη και μας πηγαίνει δύο βήματα πίσω. Οι διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης απαιτούν διαφάνεια και δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία», δήλωσε ο κ. Παπαδημούλης.
Σημειώνεται ότι με επιστολή του, στα μέσα Αυγούστου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε την άμεση και πλήρη εμπλοκή της Ευρωβουλής – ως πέμπτου παράγοντα στο πλαίσιο του λεγόμενου «κουαρτέτου των πιστωτών» – στην τακτική διαδικασία αξιολόγησης.