Η αδιέξοδη τακτική της "αποθάρρυνσης"

Επιβεβαιώθηκε και τυπικά, από την τελική συμφωνία της χθεσινής Συνόδου Κορυφής, η σαφής πρόθεση της Γερμανίας και γενικά του ευρω-ενωσιακού Βορρά να μετατραπεί η Ελλάδα, καταρχήν, και οι υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων στη συνέχεια, σε ένα πυκνό “φίλτρο” των προσφυγικών ροών, με στόχο την αποσυμπίεση των εσωτερικών συνόρων της Ένωσης, δηλαδή των δικών τους.

Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, η ΕΕ δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι αυτή η μαζική και βίαιη μετακίνηση πληθυσμών, ξεριζωμένων από τον πόλεμο, ξεπερνά κατά πολύ τα αριθμητικά συμφωνηθέντα της συνόδου. Διότι κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει σοβαρά, ότι η συμφωνία για δημιουργία 100.000 θέσεων υποδοχής προσφύγων στις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος της λεγόμενης «διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων», εκ των οποίων οι 50.000 θα βρίσκονται στην Ελλάδα, “λύνουν” το πρόβλημα.

Μέχρι όμως να “δείξει” η ζωή την ορθότητα ή μη των αποφάσεων, αυτό στο οποίο κατέληξε η Σύνοδος και ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι ότι η χώρα μας θα πρέπει να συστήσει 30.000 προσωρινές θέσεις φιλοξενίας μέσα στο 2015, δηλαδή μέσα στις επόμενες 10 εβδομάδες. Όπως σημειώνει ο ΣΚΑΪ, η Αθήνα, η οποία έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο, θα έχει την ευθύνη να παράσχει στέγη, τροφή, φαρμακοϊατρική περίθαλψη και υπηρεσίες αποχέτευσης στα άτομα στα οποία θα δώσει κατάλυμα.

Οι 7.000 θέσεις αναμένεται να δημιουργηθούν στα νησιά.

Παράλληλα, η Αθήνα δεσμεύεται πως θα συνεργαστεί με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών (UNHCR) για τους Πρόσφυγες προκειμένου να δοθούν επιδοτήσεις ενοικίων και να ενεργοποιηθούν προγράμματα φιλοξενίας για την υποδοχή επιπλέον 20.000 εκτοπισμένων ανθρώπων.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «αναμένεται» να δοθεί «οικονομική υποστήριξη» τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ύπατη Αρμοστεία, όμως το ύψος των πόρων δεν διευκρινίζεται. Σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει τη συνδρομή του κοινοτικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Η μέση διάρκεια της φιλοξενίας δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί, όμως κατά πάσα πιθανότητα θα εξαρτάται, εν μέρει τουλάχιστον, από το ρυθμό λειτουργίας του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων της Ε.Ε.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Ελλάδα δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει τη δημιουργία των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (Hotspots), ούτως ώστε να ξεκινήσει η μετεγκατάσταση των προσφύγων στις άλλες χώρες της Ε.Ε. και ανέφερε ότι υπήρξε πρόοδος σε αυτό το ζήτημα.

Υπογράμμισε ακόμα ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι συζητήσεις για συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας με στόχο τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, και πως θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τον επαναπατρισμό ανθρώπων από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν εφόσον δεν δικαιούνται άσυλο.

Στο κρίσιμο μέτωπο της ελεύθερης μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από τις βαλκανικές χώρες προς τη Βόρεια Ευρώπη – που ήταν άλλωστε στο επίκεντρο της συνόδου – οι ηγέτες 10 κρατών της Βαλκανικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης δέχτηκαν να «αποθαρρύνουν» την προώθηση προσφύγων και μεταναστών προς τα σύνορα των γειτόνων τους χωρίς να τους «ενημερώσουν».

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Καταστήσαμε ξεκάθαρο ότι η πολιτική του απλώς αφήνω ανθρώπους να περνούν πρέπει να σταματήσει και αυτό είναι που θα γίνει».

Στο έγγραφο της συμφωνίας δεν υπάρχει αυστηρή αναφορά για τερματισμό της εν λόγω πολιτικής, όπως, όπως επισήμανε εμμέσως στις δηλώσεις του και ο Αλέξης Τσίπρας, το αποτέλεσμα δεν θα είναι η πλήρης κατάργηση των μετακινήσεων, αλλά η ουσιαστική επιβράδυνσή τους.

Συμφωνήθηκε ακόμα να υπάρχει τακτική ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις βαλκανικές χώρες για τον όγκο των προσφυγικών κυμάτων και να συσταθούν εντός 24 ωρών διακρατικά σημεία επαφής για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό δράσεων.

Ταυτόχρονα, οι ηγέτες δεσμεύονται για την καλύτερη δυνατή καταγραφή και ταυτοποίηση των ανθρώπων που φτάνουν στα σύνορά τους, με «μέγιστη χρήση βιομετρικών δεδομένων», και για τον ταχύτερο επαναπατρισμό όσων δεν δικαιούνται άσυλο. «Καταγράψτε τους πάντες, χωρίς καταγραφή δεν υπάρχουν δικαιώματα», είπε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Γιούνκερ.

Σε ό,τι αφορά τα σύνορα, στις Βρυξέλλες συμφωνήθηκε η ενίσχυση της «διαχείρισης» των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις μεθόριους Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ, κάτι που περιλαμβάνει τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στην περίπτωση της χώρας μας, η Frontex αναλαμβάνει να βοηθήσει την καταγραφή των αφίξεων.

Στο κείμενο δεν γίνεται καμία αναφορά σε κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο. Επισημαίνεται όμως η ανάγκη οριστικοποίησης της συμφωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας για τη διαχείριση των ανθρώπινων ροών, με «πλήρη αξιοποίηση» των συμφωνιών επανεισδοχής που έχουν συναφθεί με την τουρκική πλευρά για τον επαναπατρισμό μεταναστών και της προοπτικής απελευθέρωσης των θεωρήσεων για είσοδο Τούρκων στη Ζώνη Σένγκεν.

Ακόμα, συμφωνήθηκε η βελτίωση της συνεργασίας στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, με την εμπλοκή και της Ύπατης Αρμοστείας, κι όχι φύλαξή τους από τη Frontex, όπως προτάθηκε σε κάποιο σημείο.

Η Σλοβενία θα λάβει άμεσα 400 αστυνομικούς-συνοριοφύλακες.

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι απορρίφθηκαν τρεις παράλογες, όπως τις χαρακτήρισε, προτάσεις σε σχέση με την προσφυγική κρίση εξέφρασε λίγο μετά το τέλος της σημερινής άτυπης «μίνι-Συνόδου Κορυφής» στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η πρώτη παράλογη πρόταση ήταν αυτή που επί της ουσίας αφορούσε τη δημιουργία «μιας πόλης» 50.000 προσφύγων στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Η πρόταση αυτή θα ερχόταν συμπληρωματικά, όπως είπε ο πρωθυπουργός, στις ήδη ανειλημμένες δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς, να δημιουργήσει κέντρα υποδοχής 7.000 ατόμων στα νησιά και άλλες 20.000 θέσεις στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα.

Στο σύνολό τους, εξήγησε ο πρωθυπουργός, αποτελούν θέσεις προσωρινής φιλοξενίας μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης. Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως τελικά, αντί για τη δημιουργία μιας «κωμόπολης» 50.000 προσφύγων, έγινε αποδεκτή η ελληνική πρόταση για την προώθηση μιας διαδικασίας επιδότησης του ενοικίου 20.000 προσφύγων για το διάστημα που θα παραμένουν στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός ανέφερε οτι η πρόταση αυτή αποτελεί μια ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, θα έχει ως αποτέλεσμα την ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό της χώρας.

Η δεύτερη παράλογη πρόταση που απερρίφθη αφορούσε τη δυνατότητα μιας χώρας να μην επιτρέπει τη διελευση προσφύγων που προέρχονται από άλλη χώρα στο έδαφός της. Αν συνέβαινε αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα το σταμάτημα της ροής και τη δημιουργία ενός φαινομένου ντόμινο, που θα κατέληγε στην επιβάρυνση κυρίως της Ελλάδας.
Αντί αυτής της επιλογής, προκρίθηκε η ενημέρωση της χώρας διέλευσης για τον αριθμό των προσφύγων που την αφορούν.

Η τρίτη παράλογη πρόταση που απερρίφθη ήταν αυτή που αφορούσε τη δυνατότητα να υπάρχει μια νέα επιχείρηση της Frontex στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με στόχο να αποτρέπει και να ελέγχει τις προσφυγικές ροές προς την ΠΓΔΜ.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόρριψή της εν λόγω πρότασης, επισημαίνοντας οτι η φύλαξη των συνόρων είναι αποκλειστικά εθνική αρμοδιότητα. Η μοναδική ανάμειξη της Frontex, διευκρίνησηε ο Πρωθυπουργός, θα αφορά την ταυτοποίηση περιπτώσεων προσφύγων οι οποίοι δε θα έχουν ήδη ταυτοποιηθεί στα κέντρα υποδοχής στα νησιά. Αυτές οι περιπτώσεις θα είναι ελάχιστες, εκτίμησε ο ίδιος, γιατί οι περισσότεροι πρόσφυγες στα νησιά επιζητούν την καταγραφή τους.

Συνεχίζοντας ο Πρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι κοινή είναι η διαπίστωση πως η Τουρκία διαδραματίζει πρωταρχικής σημασίας ρόλο σε ό,τι αφορά τις ροές των προσφύγων. Η συνεννόηση με την Τουρκία είναι αυτή που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για τη μείωση των ροών των προσφύγων, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης υπήρξε κατανόηση έναντι της Ελλάδας, αρχής γενομένης από το γεγονός ότι ο έλεγχος των προσφυγικών ροών δεν μπορεί να γίνει στη μέση του διαδρόμου, αλλά στην είσοδό του. Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη στενής συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ της τουρκικής ακτοφυλακής και των ελληνικών λιμενικών αρχών, τονίζοντας ωστόσο ότι η κάθε χώρα πρέπει να εχει την ευθύνη φύλαξης των δικών της χωρικών υδάτων.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρξουν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συγκεκριμένες προτάσεις προς την Τουρκία, κάτι που όπως είπε δημιουργεί την ελπίδα για μια αποφασιστική αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Καταλήγοντας, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης η ΕΕ κινήθηκε μεν με αργά βήματα αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση. Το προσφυγικό πρόβλημα, είπε, είναι κάτι που μας ξεπερνά και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συντονισμένα από την Ευρώπη. Στην αντίθετη περίπτωση διακυβεύεται η ίδια η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο Πρωθυπουργός. Θα πρέπει να πρυτανεύσει η κοινή λογική, η λογική της αλληλεγγύης, του επιμερισμού της ευθύνης και της συνυπευθυνότητας.

Κυβερνητικές πηγές: “Απετράπη σχέδιο δημιουργίας στρατοπέδου-γκέτο 50.000 προσφύγων στην Αττική”

Σχετικά με την απόφαση της συνόδου κορυφής για το προσφυγικό, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι:

Η επιδίωξη να δημιουργηθεί στην Αττική στρατόπεδο- γκέτο 50.000 προσφύγων, αποτράπηκε. Αντ’ αυτού η χώρα πέτυχε τις επιδοτήσεις 20.000 ενοικίων για οικογένειες προσφύγων, γεγονός που βοηθάει την αξιοπρέπεια των ίδιων και δεν δημιουργεί επιβάρυνση στις τοπικές κοινωνίες – αντίθετα ενισχύει την αγορά.

Ο υπόλοιπος σχεδιασμός παραμένει όπως εδώ και καιρό έχει αναπτυχθεί, με τις θέσεις των hotspots στα νησιά και την ίδρυση, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 10.000 θέσεων προσωρινής φιλοξενίας στην Αττική και 10.000 θέσεων στην Βόρεια Ελλάδα.

Επίσης είναι σημαντικό ότι αναδείχτηκε ο ρόλος της Τουρκίας ως πύλης εισόδου, και η ανάγκη να υλοποιηθεί το σχέδιο για έλεγχο των προσφυγικών ροών από το έδαφός της.

Στη μίνι-σύνοδο, συμμετείχαν η Ελλάδα, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η ΠΓΔΜ, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία η Σερβία, η Αλβανία και η Γερμανία

Πηγή: ΑΠΕ, skai.gr

ΕΕΕΛΛΑΔΑπροσφυγικό