Ι.Μουζάλας: Δεν υπάρχει συμφωνία για κέντρο υποδοχής στην Αθήνα

Ο Αναπληρωτής Υπουργός για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Ιωάννης Μουζάλας, μιλώντας στην εκπομπή “MEGA Σαββατοκύριακο”, δήλωσε “άγνοια” για την πρόταση που φέρονται να κάνουν Βερολίνο και Κομισιόν για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής έως και 50.000 προσφύγων στην Αθήνα.

“Κι εμείς το διαβάσαμε στο Spiegel. Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία… Από την πλευρά της Ελλάδας δεν υπάρχει τέτοια ιδέα. Μας ανησυχεί που στο Spiegel γράφεται κάτι τέτοιο”, σημείωσε ο κ.Μουζάλας, λίγο πριν αναχωρήσει για τη μίνι σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό.

Σε περίπτωση που υπάρξει τεθεί το ζήτημα αυτό στη σύνοδο, ο κ. Μουζάλας ξεκαθάρισε ότι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι “όχι”, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το euro2day. “Έχουμε πει επανειλημμένα και εγώ και ο Πρωθυπουργός ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τη χώρα μας ένα τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων”, τόνισε, ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι “δεν μπορούμε να φτιάξουμε μια κωμόπολη προσφύγων”.

“Η πρόταση αυτή δεν παίρνει καν υπόψη τον χώρο. Τι είναι η Ελλάδα. 60.000 είναι ένα χωριό μεγάλο, είναι μια πόλη. Επίσης δεν υπάρχουν τέτοιοι χώροι. Μονάχα στην Ιορδανία υπάρχει ένας”, επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι “δεν είναι οικονομικό το πρόβλημα ενός τέτοιου camp”, αλλά πολιτικό, κοινωνικό κ.λπ. Ο ίδιος εκτίμησε ότι “πιθανώς να είναι μια πρόταση πανικού μπροστά στο ρεύμα των προσφύγων”.

Όπως εξήγησε, αυτό που έχει συζητήσει η ελληνική κυβέρνηση και έχει τύχει της αποδοχής της ΕΕ και του ΟΗΕ είναι το σχέδιο για τους δύο χώρους φιλοξενίας για 8.000 – 10.000 ανθρώπους ο καθένας, έναν στην Αττική και έναν στη Μακεδονία.

Der Spiegel: Η Κομισιόν θέλει κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Αθήνα

Τη μεταφορά των κέντρων πρώτης υποδοχής των προσφύγων (Hotspots) από την Λέσβο και την Κω σε ένα μεγάλο κέντρο που θα δημιουργηθεί σε πρώην ολυμπιακό χώρο της Αθήνας και θα λειτουργεί υπό την διοίκηση της FRONTEX και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel». Στο δημοσίευμα πάντως επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει ήδη τις επιφυλάξεις της.

«Η Μέρκελ θέλει στην μίνι Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Κυριακή να πετύχει μια ουσιαστική βελτίωση της δουλειάς των ‘Hotspots’. Η Καγκελάριος επιδιώκει η κατανομή των προσφύγων εντός ΕΕ να γίνεται απευθείας από αυτά τα κέντρα πρώτης υποδοχής.

Μεταξύ άλλων σχεδιάζεται να μοιραστούν ενημερωτικά φυλλάδια στην αραβική γλώσσα ώστε οι πρόσφυγες να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον μηχανισμό της ΕΕ», αναφέρει το Spiegel και σημειώνει ότι στην Ελλάδα γίνεται μεν ήδη η συντεταγμένη καταγραφή των προσφύγων και η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, αλλά οι περισσότεροι εκ των 4.000 προσφύγων που καταφθάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά δεν υποβάλλουν αίτηση ασύλου – από φόβο είτε μήπως απελαθούν είτε μήπως σταλούν σε μια ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν θέλουν να ζήσουν.

Το κύριο πρόβλημα ωστόσο, σύμφωνα με το περιοδικό, είναι ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κύμα των προσφύγων και για αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να μεταθέσει την πρώτη υποδοχή των προσφύγων από τους υπερβολικά επιβαρυμένους δήμους Λέσβου και Κω στην ηπειρωτική χώρα.

Έτσι θα πρέπει να δημιουργηθεί σε πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην Αθήνα ένα τεράστιο κέντρο για 40-50.000 ανθρώπους, το οποίο θα διοικείται από υπαλλήλους της FRONTEX και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Ο Γιούνκερ και η Μέρκελ πρέπει ακόμη να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση για αυτό το σχέδιο. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φοβάται ότι Hotspots με τόσους πολλούς πρόσφυγες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν άσχημες εικόνες που θα έμοιαζαν με στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πέραν αυτού μια εισβολή ξένων υπαλλήλων θα ξυπνούσε σε πολλούς Έλληνες αναμνήσεις από την κρίση χρέους και την μισητή τρόικα», αναφέρει το Spiegel.

SpiegelδηλώσειςΜουζάλαςπρόσφυγες