Η κυβέρνηση «μένει από χρόνο». Μέχρι τα Χριστούγενα καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά από πολύ κρίσιμα και σοβαρά εκκρεμή ζητήματα που προκύπτουν από το τρίτο μνημόνιο και τη διαπραγμάτευση, προκειμένου να προχωρήσει σε αυτό που η ίδια θέτει ως μείζονα στόχο, την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ που υπογράφει ο Δημήτρης Χατζηνικόλας στην Ναυτεμπορική αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτά τα εξής θέματα:
Το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Ψηφίζεται σήμερα το απόγευμα στη Βουλή και παίρνει τον δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο. Μένει να φανεί το επόμενο διάστημα πόσοι και ποιοι όμιλοι θα διεκδικήσουν τις νέες άδειες.
Τα «κόκκινα δάνεια» και οι πλειστηριασμοί. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε την παρέμβαση του Φρανσουά Ολάντ για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και για το ασφαλιστικό. Κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι «η Ελλάδα δεν θα γίνει Ισπανία» κι όπως όλα δείχνουν το θέμα θα εξελιχθεί στο νούμερο ένα πρόβλημα στον δρόμο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Η κυβέρνηση κατάφερε να αποφύγει τις κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο, αλλά σύμφωνα με το γερμανικό Spiegel η Κομισιόν επανέρχεται δριμύτερη και ζητεί τη μεταφορά των hot spot για τους πρόσφυγες από τη Λέσβο και την Κω σε ένα μεγάλο κέντρο στην Αθήνας δυναμικότητας 50.000 ανθρώπων, υπό τη διοίκηση της Frontex και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Η κυβέρνηση διατηρεί πολλές επιφυλάξεις, γιατί επί της ουσίας μιλάμε για μια «πόλη μέσα στην πόλη», με τις εικόνες που έρχονται από την υπόλοιπη Ευρώπη, όσον αφορά στη μεταχείριση αυτών των ανθρώπων, να μην είναι και οι καλύτερες. Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν επιθυμεί ανάλογες εικόνες από την Αθήνα αυτήν την φορά να κάνουν τον γύρο των διεθνών τηλεοπτικών δικτύων, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που λένε ότι επί της ουσίας οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θέλουν να «παρκάρουν» τους ανθρώπους αυτούς στην Αθήνα, ξεφορτώνοντας το «πρόβλημα» από τη δική τους πλάτη.
Το ασφαλιστικό: Σε αναμονή της κυβερνητικής πρότασης από τον Γ. Κατρούγκαλο, οι πάντες παραδέχονται ότι οι παρεμβάσεις θα ξεσηκώσουν θύελλα αντιδράσεων ενώ οι πληροφορίες θέλουν τον Πρωθυπουργό να έθεσε το θέμα στον Γάλλο πρόεδρο, αφού οι δανειστές δεν κάνουν βήμα πίσω από όσα έχουν κατά καιρούς ζητήσει. Και μπορεί μέχρι τώρα η κυβέρνηση να κέρδιζε χρόνο, αλλά περιθώρια για νέες καθυστερήσεις δεν υπάρχουν.
Ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση: Μπορεί για την κυβέρνηση το θέμα να έχει κλείσει, αλλά χρειάζεται διαβούλευση με την Κομισιόν αφού σύμφωνα με το άρθρο 98 της κοινοτικής οδηγίας «Τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν έναν ή δύο μειωμένους συντελεστές μόνο στις παραδόσεις αγαθών και στις παροχές υπηρεσιών των κατηγοριών που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙΙ» μόνο στο παράρτημα ΙΙΙ δεν περιλαμβάνεται η ιδιωτική εκπαίδευση.
Νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών: Θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή και είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει ένα ακόμη σημείο τριβής με την Κομισιόν.
Εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ: Το θέμα που απασχόλησε την επικαιρότητα και την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου όχι μόνο δεν έχει ξεχαστεί αλλά θα γίνει νόμος του κράτους ίσως και εντός της επόμενης εβδομάδας.
Συνεχίζεται η πολιτική διαβούλευση – Η σκυτάλη στον Β. Ντομπρόφσκις
Αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, τις δηλώσεις πόθεν έσχες – θέμα που παραμένει ανοιχτό και υπό διερεύνηση από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής – και φυσικά την καθημερινότητα των πολιτών υπό συνθήκες ύφεσης, υψηλής ανεργίας και φορολογικής ασφυξίας αντιλαμβάνεται ο καθείς το μέγεθος των προβλημάτων – προκλήσεων με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση, σημειώνει το ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής.
Τη Δευτέρα έρχεται στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο αλλά και για όλα τα αναπτυξιακά – δημοσιονομικά θέματα που αφορούν τη χώρα μας.
Το πρωί θα συναντηθεί με τους υπουργούς Γιώργο Σταθάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη, ενώ θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.
Επίσης, το επόμενο χρονικό διάστημα, ίσως και εντός της επόμενης εβδομάδας, η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή ένα ακόμη «μνημονιακό» ν/σ μέσω του οποίου θα κλείνουν μια σειρά από εκκρεμότητες του πρώτου πακέτου με τα 49 προαπαιτούμενα και θα διορθώνονται κάποια μέτρα με βάση τις συζητήσεις και τις παρατηρήσεις του κουαρτέτου.