«Αυτό που ανησυχεί πολλούς Ελληνες είναι αυτά τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, μια νέα απειλή για τις οικογένειες. Πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση» δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο Γάλλος Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις από την Αθήνα και ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσει μετά η συζήτηση για το χρέος.
«Βλέπουμε σήμερα ότι έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα του Grexit», υποστήριξε ο κ. Ολάντ ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο γεγονός πως η χώρα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε παρότι υπάρχουν μέτρα που ψηφίστηκαν στα οποία διαφωνεί και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση για όλα αυτά που δεν οριστικοποιήθηκαν το καλοκαίρι, μεταξύ των οποίων και η διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Τσίπρας: Θέλουμε να είμαστε πυλώνας σταθερότητας
Με τα συλλυπητήρια προς τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για το τροχαίο ατύχημα με τους 42 νεκρούς στη Γαλλία, ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε τη στρατηγική σχέση που συνδέει την Ελλάδα με την Γαλλία και τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος εδώ και χρόνια. Ο Γάλλος πρόεδρος ήρθε σε μια στιγμή που η Ελλάδα έχει την ανάγκη να μετατραπεί από μέρος της κρίσης σε μέρος της λύσης. Πιστεύουμε ότι τόσο η οικονομική κρίση, που παραμένει ως απειλή στην ευρωζώνη, όσο και η προσφυγική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού. Θέλουμε να αναδειχτεί η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή».
«Να φύγει από το τραπέζι η ανόητη συζήτηση για Grexit»
Αναφερόμενος στις δυσκόλες διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στις Βρυξέλλες τον περασμένο Ιούλη για την υπογραφή του νέου προγράμματος ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι “περάσαμε δύσκολες στιγμές, όμως οι δύσκολες στιγμές ενώνουν τους ανθρώπους. Ο Φρανσουά ήταν ένας από τους ανθρώπους που με έπεισε να δεχτώ ένα δύσκολο συμβιβασμό, με στόχο να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη, σε πείσμα ακραίων δυνάμεων που ήθελαν διαίρεση της Ευρώπης, σχέδια που ίσως δεν έχουν ακόμα εγκαταλείψει. Το μήνυμα της συνάντησης πρέπει να είναι ότι η ανόητη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη πρέπει να φύγει από το τραπέζι. Η Ελλάδα πρέπει να βγει από την πολύχρονη κρίση που τη μαστίζει. Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει -και σε αυτή την επιτυχία κρίνεται η επιτυχία της Ευρώπης”.
«Να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος»
Προϋπόθεση όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας είναι να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Παράγοντας που κρίνει την πορεία είναι η κοινωνική συνοχή. Παρεμβάσεις που απειλούν την κοινωνικη ειρήνη είναι παρεμβάσεις που στέκονται ενάντια στην κοινή προσπάθεια. Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία, όχι σύμφωνο παράδοσης και διάλυσης της κοινωνικής συνοχής. Όσοι δεν το καταλαβαίνουν, θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή και την ίδια την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Γαλλία μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια ενάντια στη διαφθορά και τη διαπλοκή. «Θέλουμε μια αξιοκρατική δημόσια διοίκηση», υπογράμμισε και τόνισε ότι η διμερής συμφωνία συνεργασίας θα βοηθήσει στην παροχή τεχνογνωσίας. Αναφορικά με το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αναδείχτηκε η σημασία του σχεδίου μετεγκατάστασης και η δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων στα πέντε νησιά που σηκώνουν το μεγάλο βάρος.
Ολάντ: Πρέπει να ακούσουμε τους Έλληνες
Η Γαλλία είναι πάντα σύμμαχος της Ελλάδας, ξεκαθάρισε ο Γάλλος Πρόεδρος. Το ελληνικό έθνος μπορεί να έχασε πολλά τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν έχασε την ψυχή του, τόνισε. «Αν κινητοποιήθηκα τόσο πολύ δεν το έκανα μόνο για λόγους πολιτικής. Θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο πρώτος που το είπε αυτό ήταν ο Ντε Γκόλ», τόνισε ο κ. Ολάντ.
Η Γαλλία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα καθώς οι συζητήσεις συνεχίζονται. Η Ευρώπη χρησιμοποιεί ευφάνταστες λέξεις που δεν σημαίνουν τίποτα. Τι σημαίνει «αξιολόγηση»; αναρωτήθηκε. Παράλληλα ανέφερε ότι πρέπει να ακούσουμε τους Ελληνες, που λένε ότι θέλουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία, κάτι απαραίτητο για να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα.
Αυτοί που διαπραγματεύονται πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους, συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος. Εμείς δεν μπορούμε να κινηθούμε μόνοι. Πρέπει να συζητήσουμε για τις μεταρρυθμίσεις, την προώθηση επενδύσεων και την επιστροφή χρημάτων από το εξωτερικό. Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Ολάντ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης και υποστήριξε ότι η Ελλάδα συνολικά έχει υποδεχτεί 500.000 πρόσφυγες και αυτό είναι ένα βάρος για την Ελλάδα.
«Πρέπει να δημιουργήσουμε τα hot spots και να στηρίξουμε οικονομικά και με εξοπλισμό την Ελλάδα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή ακτοφυλακή. Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι “πρέπει να συνεργαστούμε με χώρες εκτός Ε.Ε. που υποδέχονται μετανάστες, όπως η Τουρκία. Πρέπει να τη βοηθήσουμε αλλά και αυτή πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις. Πρέπει να δημιουργηθούν κέντρα στην Τουρκία, ώστε να μη φτάνουν όλοι οι μετανάστες στην Ελλάδα. Ξεκαθάρισε επίσης ότι αυτοί που δεν είναι πρόσφυγες πρέπει να επιστρέψουν”.
Αναφορικά με το κυπριακό, σημείωσε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια λύση. Για το συριακό πρόβλημα ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μείνει ο Ασαντ στην εξουσία, αλλά και ότι πρέπει να χτυπηθεί ο ISIS.
Ολαντ: Πρέπει να δούμε το όριο για τους πλειστηριασμούς
“Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Η Ελλάδα δεν το αμφισβητεί”, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος και συμπλήρωσε λέγοντας ότι “αυτό που ζητά και το κατανοώ είναι ότι πρέπει να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα και μια ευελιξία. Αυτό που ανησυχεί πολλούς Ελληνες είναι αυτά τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, μια νέα απειλή για τις οικογένειες. Πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση”.
Αυτή η συζήτηση έγινε μεταξύ ημών, το θέμα μπήκε στο τραπέζι και του ραντεβού Τσακαλώτου-Σαπέν και θα πρέπει να συνεχιστεί στην Ευρώπη και να ληφθούν κάποιες αποφάσεις, πιθανά σε επίπεδο Eurogroup, είπε ο Φρ. Ολαντ και ξεκαθάρισε ότι αν η Ελλάδα τηρήσει τις υποχρεώσεις της θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.
«Θέματα που δεν έχουν κλείσει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης πρέπει να συζητηθούν», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε ότι η μετατροπή της Ελλάδας σε μια αρένα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή όχι από την Ελλάδα μόνο από όλη την Ευρώπη. Ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι όπως είπε ο κ. Τσίπρας μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους στο ακέραιο και μέχρι τέλος Δεκέμβρη θα έχει γίνει η ανακεφαλαιοποίηση ενώ αμέσως μετά θα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος.