Την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινή φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων με χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρώπη, εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης από το βήμα του συνεδρίου του ΕΛΚ. «Και για αυτό, ζητήσαμε να υπάρξει ευρωπαϊκή ακτοφυλακή. Και η Ελλάδα ταυτόχρονα να αναλάβει τη φύλαξη Μαδρίτη, όπου βρίσκεται για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Όπως τόνισε, αυτό δημιουργεί ένα ζήτημα των συνόρων της με τη βοήθεια βέβαια της Ευρώπης», συμπλήρωσε ο κ. Μεϊμαράκης.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος συναντήθηκε με όλους τους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κομμάτων, με το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών και τις πολιτικές παρεμβάσεις που απαιτούνται να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων. «Κατέστησα σαφές προς όλες τις πλευρές ότι το ζήτημα είναι εξόχως ανθρωπιστικό, είναι διεθνές και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με αυτά τα κριτήρια», υπογράμμισε ο κ. Μεϊμαράκης.
Η χτεσινή παρέμβαση του Προέδρου της ΝΔ για το μεταναστευτικό
Στην χτεσινή του παρέμβασή στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, έθιξε το μεταναστευτικό ζήτημα., τονίζοντας πως οι τεράστιες ροές προσφύγων είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, εκτίμησε ο κ. Μεϊμαράκης. «Το κύριο πολιτικό μήνυμα που θα πρέπει να τονίσουμε ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες, αλλά και αλληλεγγύη και όχι μόνο κριτική προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν κυρίως το πρόβλημα» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Επισήμανε ότι το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από ένα κράτος και πως ειδικά η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ουγγαρία δεν διαθέτουν τα μέσα και τις υποδομές για τη συγκράτηση, τη διαχείριση και τη μείωση του μεταναστευτικού ρεύματος. «Καθίσταται αναγκαία η δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής» πρόσθεσε και σημείωσε πως «ως Ένωση αποτύχαμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και δεν ενεργήσαμε με τρόπο έγκαιρο και προληπτικό».
Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για την ανάγκη κινητοποίησης της διεθνούς κοινότητας, για συνοχή στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κρατών και αποφασιστικότητα για την επίλυση του προβλήματος.