"Δεν μπορούμε να δίνουμε συντάξεις μεγαλύτερες από τους μισθούς"

«Η Επιτροπή έχει βγάλει ένα πόρισμα, για να ακολουθήσει συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς και στη συνέχεια να ληφθεί απόφαση από την κυβέρνηση» δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος.

Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό, τόνισε ότι «δεν είναι βιώσιμο και δεν είναι δίκαιο».

Βασικός κανόνας για την αναπροσαρμογή των συντάξεων, σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργού Εργασίας, θα είναι η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους τους συνταξιούχους, τους εν ενεργεία και τους μελλοντικούς.

Συνοψίζοντας τον ενιαίο κανόνα, ο Υπουργός σημείωσε ότι θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

«Τι μισθό έπαιρνες, τι εισφορές είχες, τι ποσοστό αναπλήρωσης είχες;».

Εξηγώντας πώς θα λειτουργήσει ο κανόνας είπε ότι «δεν πρόκειται να πάμε σε ένα ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης. Θα πάμε κλιμακωτά. Αναπροσαρμογή θα έχουν αυτοί που είχαν πολύ υψηλά ποσά» και συμπλήρωσε ότι «θα υπολογίσουμε με καινούριο τρόπο τις συντάξεις- αυτό είναι δική μου πρόταση, αποφάσεις λαμβάνει η κυβέρνηση. Αν με αυτό τον τρόπο πληγούν οι χαμηλές συντάξεις, θα επέμβουμε για να τις προστατεύσουμε».

«Όλες οι συντάξεις θα αναπροσαρμοστούν με βάση τους μισθούς με τους οποίους έφυγαν. Δεν μπορούμε να δίνουμε συντάξεις μεγαλύτερες από τους μισθούς. Δεν μπορούμε να βάλουμε ποσοστό αναπλήρωσης 110%» συμπλήρωσε και «δείχνοντας» ποιες συντάξεις θα πληγούν «αυτοί που θα πάθουν ζημιά είναι αυτοί που είχαν ποσοστό αναπλήρωσης από 110% και πάνω».

«Δεν πηγαίνουμε με σκοπό τις μειώσεις. Ό σκοπός μας είναι να βρούμε αυτό το ποσοστό αναπλήρωσης, που θα κρατά σε βιωσιμότητα το σύστημα» συμπλήρωσε, ενώ καλούμενος να δώσει νούμερα και ποσοστά, αρνήθηκε, σημειώνοντας ότι «σε ένα μήνα που θα έχουμε τα νούμερα, θα τα πούμε».
Εθνική σύνταξη

Αναφερόμενος στο ζήτημα της εθνικής σύνταξης εξήγησε ότι «επειδή οι μισθοί είναι χαμηλοί και υπάρχει ανεργία, επειδή αυτοί που δουλεύουν δεν έχουν καμία εγγύηση ότι θα έχουν μετά από 35 χρόνια, θα μπει εισφορά, άσχετη με την μισθοδοσία και τις εισφορές της, η οποία θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και θα αποτελεί το 60% της σύνταξης. Πάνω σε αυτό θα προσθέσουμε τις εισφορές μας».

Ξεκαθάρισε δε ότι «αυτή τη σύνταξη θα την παίρνουν όλοι με 15 χρόνια εργασιακού βίου».

«Η κάθε γενιά πληρώνει τις συντάξεις των προηγούμενων γενιών, έτσι είναι το σύστημά μας. Αλλά από τις εισφορές της δημιουργείται ένα αποθεματικό, το οποίο όμως στην Ελλάδα δεν υπάρχει, γιατί κουρεύτηκε στο PSI. Εμείς τώρα θα πρέπει να φροντίσουμε να φτιάξουμε το Ασφαλιστικό. Δεν είναι τόσο ότι πρέπει να το κάνουμε γιατί είναι στο μνημόνιο, που είναι, αλλά πρέπει να το κάνουμε για τη βιωσιμότητα» είπε αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος.

Αναφορικά με το ζήτημα της περικοπής της επικουρικής σύνταξης, επανέλαβε ότι δεν καταργηθεί, αλλά «θα εγγυηθούμε την προστασία του συνόλου της κύριας και της επικουρικής σύνταξης».

«Ισοδύναμη προστασία με αυτήν του ΕΚΑΣ. Δεν καταργείται τίποτα, απλώς αλλάζει το σύστημα» σημείωσε, διαχωρίζοντας ότι «αναπηρικές, θανάτου, κτλ» θα υπολογίζονται διαφορετικά.

«Από ό,τι γνωρίζω τα οικογενειακά επιδόματα θα δοθούν μέχρι τις 23 Οκτωβρίου» είπε, τέλος, ο Γιώργος Κατρούγκαλος για την καταβολή των επιδομάτων, σημειώνοντας ότι υπήρξε διήμερη καθυστέρηση λόγων της κατάληψης του υπουργείου από μέλη του ΠΑΜΕ και τόνισε ότι η καταβολή θα γίνει «οπωδήποτε πριν τη λήξη της προθεσμίας για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ».

Πηγή: ΑΝΤ1

κατρούγκαλοςΣυντάξεις