Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι έληξε η παράταση που είχε δοθεί για την εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων που θα αντικαθιστούσαν το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, χωρίς να βρεθούν τα ισοδύναμα. Όπως υποστήριξε, το μέτρο αυτό δεν επιβλήθηκε γιατί «οι Ευρωπαίοι μας το επέβαλαν», αλλά γιατί η ελληνική κυβέρνηση ήθελε ΦΠΑ 23% επειδή τον θεωρούσε φόρο για τους πλούσιους.
«Αλλά για την κυβέρνησή σας πάντα κάποιος άλλος φταίει, πάντα κάποιος άλλος βολικός και αόριστος κακός, σας αναγκάζει να κάνετε λάθη. Θέλετε να κάνετε οικονομίες κύριοι της κυβέρνησης; Θέλετε πραγματικά να ελαφρύνετε τα βάρη των Μνημονίων; Ξεκινήστε από τον περίγυρό σας. Από τα ρετιρέ της εξουσίας» είπε, όπως αναφέρει το in.gr
«Τώρα πρέπει να δώσετε εξηγήσεις. Τι συμβαίνει με τις τεχνικές εταιρίες των υπουργών; Τι συμβαίνει με τα πόθεν έσχες των υπουργών; Γιατί τέτοια περιφρόνηση προς τις διαδικασίες; Να σας πω εγώ το γιατί. Γιατί έχετε μια αντίληψη καθεστώτος. ‘Ποιος θα μας ελέγξει; Από την ΕΥΠ μέχρι τους ελεγκτές της εφορίας είναι δικά μας παιδιά’» είπε.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε από την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή και να αναρτήσει στη Διαύγεια τον πλήρη κατάλογο των αποσπασμένων δημοσίων υπαλλήλων, ενώ αναρωτήθηκε γιατί δεν αξιοποιείται η κτηματική περιουσία του Δημοσίου; Παράλληλα, σημείωσε ότι ο κ. Αλεξιάδης «αποδέχθηκε την πρότασή μας να αποσύρει τη διάταξη που επέτρεπε την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων κατά τη διάρκεια των ελέγχων. Αποδέχθηκε έτσι έμπρακτα, τη θέση μας ότι η διάταξη όντως ευνοούσε τη φοροδιαφυγή και την διαφθορά».
Ως προς τη στάση που θα τα τηρήσει το Ποτάμι, ο κ. Θεοδωράκης είπε, σύμφωνα με το in.gr: «Οι Ευρωπαίοι μας θέλουν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα συγκροτήματα Τύπου μας θέλουν με το ΠΑΣΟΚ. Οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ μας θέλουν με τη ΝΔ. Το Ποτάμι όμως έχει άλλα πλάνα. Θα σας επαναλάβω αυτά που λέγαμε πριν 20 μήνες – γιατί εμείς δεν αλλάζουμε απόψεις τόσο συχνά. Δεν μπήκαμε στην πολιτική για να γίνουμε δεκανίκι ούτε του ΠΑΣΟΚ, ούτε της ΝΔ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε τις λύσεις, έχουμε τα πρόσωπα. Και πιστεύουμε στην ωφέλιμη πολιτική. Το αποδείξαμε».
«Δεν ηθικολογούμε και δε θεωρούμε ότι κατέχουμε το αλάθητο. Δε θα κάνουμε λοιπόν εύκολη αντιπολίτευση. Ούτε “όχι σε όλα”, ούτε ‘’ναι σε όλα’’. Και θα συνιστούσα και στους συναδέλφους της συμπολίτευσης να σκεφθούν τι δεν πρέπει να καταλήξουν χειροκροτητές. Δε λέω να ρίξουν την κυβέρνησή τους, αλλά δε θα ήταν κακό να διαφοροποιούνται σε επιμέρους θέματα» είπε και κατέληξε: «Δεν είναι όλα κόκκινες γραμμές. Να έχουμε τη γενναιότητα να κοιτάμε έξω από τις γραμμές των δικών μας στρατοπέδων. Το Ποτάμι σε πείσμα όλων αυτών που επιμένουν να μας ζητάνε ξεκάθαρο ασπρόμαυρο στίγμα, λέει: είμαστε ξεκάθαροι αλλά δεν είμαστε ασπρόμαυροι».