Πόθεν έσχες: Κυβέρνηση VS Νέα Δημοκρατία

Λίγες ώρες πριν την ονομαστική ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου, Κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία, διασταυρώνουν για ακόμα μια φορά τα ξίφη τους, αυτή τη φορά με φόντο το Πόθεν Έσχες.

Με ένα αιχμηρό σχόλιο το Μαξίμου κατηγορεί τη ΝΔ ότι επαναλαμβάνει τα θεσμικά ατοπήματα, απαντώντας στην ανακοίνωση της Ν.Δ. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν παράλληλα ότι οι αντιθεσμικές «διαρροές» πήραν θεσμικές απαντήσεις, απαντήσεις και υποδεικνύουν τη θεσμική οδό, ενημερώνοντας τη ΝΔ ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή για τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

«Κόλλησε η βελόνα στη Νέα Δημοκρατία, και επαναλαμβάνουν τα ίδια θεσμικά ατοπήματα και μάλιστα κατά λέξη. Δεν φτάνει που τα στελέχη της δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, οι επιθεωρητές Κλουζώ του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας επαναλαμβάνουν τον εαυτό τους», σχολιάζει το Μαξίμου, όπως αναφέρει το euro2day. «Επειδή, εκτός των άλλων, είναι και ανενημέρωτοι, τους πληροφορούμε ότι: οι αντιθεσμικές “διαρροές” πήραν θεσμικές απαντήσεις, η αρμόδια επιτροπή για τον έλεγχο των “πόθεν έσχες” συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα, και σε αυτήν συμμετέχει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτας Κακλαμάνης, τον οποίον προφανώς δεν έχουν ρωτήσει»

«Ένα σχόλιο αρμόζει στη Νέα Δημοκρατία, όταν -θεατρινίστικα- κόπτεται για τη διαφθορά: φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης», αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.

ΝΔ: Κατάρρευση ενός δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος

Νωρίτερα η Νέα Δημοκρατία, σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για κατάρρευση ενός δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αποκαλύψεις για τα προβλήματα στα πόθεν έσχες δυο Υπουργών της. Συγκεκριμένα η ΝΔ αναφέρει ότι «μετά τον κ. Φλαμπουράρη που ομολόγησε “πρόβλημα” στο δικό του “πόθεν έσχες”, χθες μετά από την πίεσή μας εμφανίστηκε αργοπορημένος και ο κ. Σταθάκης να παραδέχεται το δικό του “πρόβλημα”. Τα ερωτήματα όμως δεν τελειώνουν εδώ».

Και εξειδικεύει τα ερωτήματά της λέγοντας «Πρώτον: Πόσοι και ποίοι άλλοι υπουργοί ή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπόλογοι για ανάλογα ζητήματα; Δεύτερον: Τι αφορά η κάθε μια από τις σκοτεινές αυτές υποθέσεις; Τρίτον: Ποια είναι η θέση του Πρωθυπουργού απέναντι στις παρανομίες και τι προτίθεται να κάνει με τους εμπλεκόμενους υπουργούς;» και καταλήγει ότι «σε κάθε περίπτωση, το δήθεν “ηθικό πλεονέκτημα” που ανέμιζε ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε με πάταγο. Η Νέα Δημοκρατία απαιτεί διαφάνεια εδώ και τώρα. Καμία συγκάλυψη δεν γίνεται ανεκτή. Καμία ανοχή στη διαφθορά και τη διαπλοκή».

Καβγάς και στη Βουλή

Έντονοι λεκτικοί διαξιφισμοί σημειώθηκαν στη συνέχεια της συνεδρίασης με αφορμή τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» στελεχών της κυβέρνησης, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Μαντά, να τονίζει ότι έχουν, ήδη, δοθεί πλήρεις εξηγήσεις και να ζητά να σταματήσει η «λάσπη».

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, υποστήριξε ότι το κόμμα του έχει πάρει με το μέρος του τον λαϊκό κόσμο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως είπε, ενώ έγινε εξουσία στηριζόμενο στα μικρομεσαία στρώματα, στη συνέχεια μεταλλάχτηκε σε διαπλεκόμενο κόμμα. «Εσείς σήμερα είστε απολειφάδι του διαπλεκόμενου ΠΑΣΟΚ» πρόσθεσε ο κ. Συρμαλένιος απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της ΝΔ και του Ποταμιού, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις τους.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, είχε επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Χρήστο Μαντά:

«Μα πόσα εκατομμύρια έχετε εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ κ. Μαντά και δεν ξέρετε πού τα βάζετε; Αυτή δεν είναι κυβερνώσα Αριστερά. Είναι Αριστερά των εκατομμυρίων».

«Δεν μπορεί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρονται με ποταπό τρόπο σε ανθρώπους και κόμματα που το έχουν παλέψει την περίοδο της κρίσης, η οποία δεν έχει αγγίξει κάποια μέλη της κυβέρνησης, όπως δείχνουν τα πόσχεν έσχες τους» αντέδρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος και πρόσθεσε:

«Πρέπει να σταματήσει το αφήγημα περί ηθικής ανωτερότητας της Αριστεράς. Πρέπει να σταματήσει αυτό το παραμύθι. Και παρελθόν έχετε τώρα και ανοιχτά υπαρκτά ζητήματα. Αν θέλετε να ισορροπήσει το πολιτικό σύστημα πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί στις τοποθετήσεις σας γιατί η ανηθικότητα δεν διατρέχει μόνο μία παράταξη, διαχέεται παντού».

Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράμμισε ότι «έχουν, ήδη, δοθεί πλήρης εξηγήσεις και ερμηνείες για το θέμα των πόθεν έσχες». «Δεν χρειάζεται να επαναφέρουμε πράγματα που θα λυθούν και θα απαντηθούν με θεσμικό τρόπο. Η λάσπη πρέπει να σταματήσει εδώ», επεσήμανε ο κ. Μαντάς.

«Να είστε περισσότερο προσεκτικοί γιατί ούτε ηθικά άμεμπτοι είστε, ούτε αθώες περιστερές», σχολίασε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, υποστήριξε ότι «πρέπει να πέσει άπλετο φως στα οικονομικά των κομμάτων και τότε θα φανεί ότι όλο το πολιτικό σύστημα είναι απολύτως διαβρωμένο».

ανακοινώσειςκυβέρνησηΝΔΠόθεν Έσχες