Βίζα, λεφτά και ένταξη είναι οι τρεις λέξεις – “κλειδιά” του Σχεδίου Δράσης το οποίο ενέκριναν οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες με βασικό θέμα την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αφού πρώτα είχε τεθεί υπό σκληρή διαπραγμάτευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τουρκία.
Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σήμερα τα ξημερώματα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου, η Τουρκία συμφώνησε να ανασχέσει τη ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη, ενώ η ΕΕ συμφώνησε να αυξήσει τη χρηματοδότηση προς την Τουρκία, το ύψος της οποίας θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση αλλά και να επιταχυνθεί η διαδικασία για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.
“Η επιτάχυνση της διαδικασίας δε σημαίνει ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα γίνει χωρίς να έχει πρώτα εκπληρώσει η Τουρκία τα κριτήρια που ορίζουν οι κανόνες”, σημείωσε ο Γιουνκέρ.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η αξιολόγηση για την πορεία της Τουρκίας προς την εκπλήρωση των κριτηρίων ένταξης στην ΕΕ θα πραγματοποιηθεί την Άνοιξη του 2016.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνόδου “συγκρατημένα αισιόδοξος”, συγχαίροντας την Επιτροπή για τη συμφωνία που πέτυχε στο εν λόγω Σχέδιο Δράσης με την Τουρκία και υπογράμμισε πως θα υπάρχει «ξεκάθαρη σύνδεση» μεταξύ των επιδόσεων της Τουρκίας στην ανάσχεση της ροής των προσφύγων και της απελευθέρωσης της βίζας.
Αναλυτικότερα, η Τουρκία ζητά την απελευθέρωση της διαδικασίας για βίζα για τους πολίτες της προς την ΕΕ, διαδικασία που δεν έχει προχωρήσει διότι οι Τούρκοι αρνούνται να αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία – μέλος της ΕΕ κατά τα άλλα..! – ωστόσο, αναμενόταν να “ανοίξει” το 2017.
Χθες οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να επιταχύνουν την διαδικασία για το 2016 υπό όρους κυρίως αν η Άγκυρα αρχίσει να δέχεται πίσω μετανάστες που έφυγαν από την Τουρκία αλλά δεν δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των περίπου 2,2 εκατομμυρίων προσφύγων που βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία, η Άγκυρα ζητάει 3 δισ. ευρώ επιπλέον, ποσό που δεν υπάρχει αυτή την στιγμή στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό (εκτός από μόλις 500 εκατομμύρια) και τα κράτη μέλη θα πρέπει να τα διαθέσουν από τα ταμεία τους τα υπόλοιπα 2.5 δισ.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος μετά το τέλος της Συνόδου τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί προς την χρηματοδότηση της Τουρκίας ύψους 3 δις καθώς η Άγκυρα έχει ξοδέψει τα τελευταία χρόνια περίπου 7 δις για τις ανάγκες των περίπου 2 εκατομμυρίων προσφύγων που ζουν στην Τουρκία.
Για την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, οι 28 αποφάσισαν ότι πρέπει να “ ξανά- ενεργοποιηθεί” ( re- energize) με σκοπό να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
Όπως σημειώνει η “Καθημερινή”, ενώ αναμενόταν να συζητηθεί το άνοιγμα των παγωμένων διαπραγματευτικών κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, αυτό δεν έγινε προς ανακούφιση Ελλήνων και Κυπρίων διπλωματών.
Ο βασικός φόβος των Κυπρίων ήταν ότι τα ανταλλάγματα που μπορεί να δινόντουσαν στην Τουρκία ως μέσο εξευμενισμού της για τη συνεργασία της στο μεταναστευτικό θα ήταν υπερβολικά και θα έθιγαν χρόνια διαπραγματεύσεων. Ο κ. Τσίπρας που χθες εκπροσωπούσε και τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη που δεν βρισκόταν στην Σύνοδο, τόνισε, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, την αντίθεση του να συνδεθεί η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας με το προσφυγικό πρόβλημα.
Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, ο Πρόεδρος Τουσκ σημείωσε πως θα ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος της Frontex και θα είναι σε θέση να πραγματοποιεί απευθείας επιστροφές παράτυπων μεταναστών. Επιπλέον, ανέφερε ότι τα κράτη μέλη θα είναι έτοιμα να συνδράμουν με εκατοντάδες συνοριοφύλακες έτσι ώστε να ενισχυθούν τα hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία.
Τέλος, ο Ντ. Τουσκ ανέφερε πως οι 28 έκαναν μια πρώτη συζήτηση για την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου.
Πηγή: ΑΠΕ, “Καθημερινή”