Κατατέθηκε στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, το οποίο αφού συζητηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος, θα τεθεί σε ψηφοφορία το βράδυ της Παρασκευής. Η ψήφιση των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση δόσης ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ εκ μέρους των εταίρων και δανειστών, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας χρηματοδοτικής στήριξης που υπέγραψε η Ελλάδα.
Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ποινές φυλάκισης και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Περιλαμβάνεται ακόμη η αύξηση του συντελεστή φορολογίας των ενοικίων από 1.1.2015 καθώς και η κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο δημόσιο.
Ιδιαίτερα αυστηρές είναι οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τη φοροδιαφυγή. Έτσι προβλέπεται ότι:
– πραγματοποιεί έγκλημα φοροδιαφυγής όποιος με πρόθεση αποκρύπτει εισοδήματα, στοιχεία και ειδικά όταν δεν υποβάλλει δήλωση για οποιοδήποτε είδος φορολογίας. Επιβάλλεται ποινή φυλάκισης 2 ετών για την αποφυγή πληρωμής φόρου πάνω από 100.000 ευρώ ή άνω των 50.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για ΦΠΑ. Δεν αναστέλλεται η ποινική διαδικασία ακόμη και αν ο φορολογούμενος υποβάλει ενδικοφανή προσφυγή
– καταργείται το ανώτατο όριο φορολογικών προστίμων 30.000 ευρώ για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων (π.χ. αποδείξεων, τιμολογίων).
– η λήψη προληπτικών μέτρων διασφάλισης των εσόδων του δημοσίου σε βάρος όσων εντοπίζονται να έχουν φοροδιαφύγει πάνω από 150.000 ευρώ. Προβλέπεται η δέσμευση του 50% των καταθέσεων, του 50% του χρηματικού περιεχομένου θυρίδων και του 100% του μη χρηματικού περιεχομένου θυρίδων, όπως για παράδειγμα κοσμημάτων, ή άλλων πολύτιμων αντικειμένων. Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται και σε όσους έχουν ασκήσει διοίκηση με κάθε τρόπο στην εταιρεία που εντοπίζεται να φοροδιαφεύγει ακόμη και αν έχουν αποβάλει την ιδιότητα του διαχειριστή ή υπεύθυνου της εταιρείας στο παρελθόν.
– μειώνεται από το 100% στο 50% το πρόστιμο της μη υποβολής δήλωσης παρακρατούμενων φόρων
– Σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα τοις εκατό (50%) επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα. Εξαιρείται της επιβολής κυρώσεων ο λήπτης που τελούσε σε καλή πίστη κατά την λήψη των στοιχείων.
Η διαδικασία της συζήτησης
Σύμφωνα με ενημέρωση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, αύριο στις 09.30 θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων σε πλήρη σύνθεση.
Το μεσημέρι της Τρίτης θα συνεδριάσουν από κοινού οι τρεις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές για το πολυνομοσχέδιο. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθούν άλλες τρεις συνεδριάσεις των Επιτροπών, σε μία από τις οποίες θα γίνει ακρόαση των κοινωνικών φορέων.
Το βράδυ της Τετάρτη θα συνταχθεί η Έκθεση των Επιτροπών και το μεσημέρι της Πέμπτης, αφού συνεδριάσει εκ νέου η Διάσκεψη, θα ξεκινήσει η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια. Την Πέμπτη θα γίνει μία συνεδρίαση, η οποία θα διαρκέσει ως αργά το βράδυ.
Την Παρασκευή η Ολομέλεια θα συνεδριάσει από το πρωί μέχρι το βράδυ. «Δεν έχουμε πίεση από έξω, θα μπορούσαμε να πηγαίναμε και περισσότερες μέρες. Αυτό που τους ενδιέφερε είναι να είναι κατατεθειμένο το νομοσχέδιο», είπε ο Ν. Βούτσης.
Παράλληλα την Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει η διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενώ οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές θα λειτουργούν ταυτόχρονα με την Ολομέλεια – εκτός βέβαια από την Επιτροπή της οποίας νομοσχέδιο συζητείται στην Ολομέλεια.
Ακόμη θα γίνει και ενεργοποίηση της «ώρας του Πρωθυπουργού».