Σκληραίνει τη στάση της στο προσφυγικό η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σκληρύνει την πολιτική της για την επιστροφή των οικονομικών μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, η οποία επικρίνεται σήμερα για την αναποτελεσματικότητά της, εκτίμησαν σήμερα πολλοί Υπουργοί Εσωτερικών φθάνοντας στη σύνοδο του Λουξεμβούργου για τις μεταναστευτικές ροές Ανατολικής Μεσογείου – Δυτικών Βαλκανίων.

“Μπορούμε να δεχθούμε και να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη προστασίας (σ.σ. τους πρόσφυγες) μόνο αν εκείνοι που δεν έχουν ανάγκη δεν έρχονται ή στέλνονται γρήγορα πίσω”, εξήγησε ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών Τομάς ντε Μεζιέρ.

“Οι επιστροφές είναι πάντα σκληρές”, έτσι είναι, “αλλά εκείνοι που δεν έχουν ανάγκη προστασίας πρέπει να εγκαταλείψουν την Ευρώπη”, επέμεινε.

“Πρέπει να σπάσουμε τον δεσμό ανάμεσα στο να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη και το να μπορούν να μένουν στην Ευρώπη”, υπερθεμάτισε από την πλευρά της η Βρετανίδα Υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι.

Στην Διάσκεψη η οποία διεξάγεται υπό την προεδρία της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και του Υπουργού Εξωτερικών και Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου Τζ. “Ασελμπορν εκ μέρους της λουξεμβουργιανής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, συμμετέχει και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μαζί με τους ομολόγους του και τους Υπουργούς Εσωτερικών/Μετανάστευσης των κρατών-μελών της ΕΕ, των συνδεδεμένων χωρών Σένγκεν (Ελβετία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν, Ισλανδία), των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και της Τουρκίας, του Λιβάνου και της Ιορδανίας.

Συμμετέχουν, επίσης, οι Επίτροποι Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων J. Hahn, Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δ. Αβραμόπουλος, και Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χ. Στυλιανίδης, καθώς και εκπρόσωποι σχετικών οργανισμών της ΕΕ, των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση (IOM).
Πηγή: ΑΠΕ

ΕΕμετανάστεςπροσφυγικό