Δραγασάκης: Βρισκόμαστε στην κρισιμότερη τετραετία μεταπολεμικά

Τους πυλώνες του λεγόμενου παράλληλου προγράμματος της κυβέρνησης ανέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης.

Όπως είπε, σημειώνει το euro2day, το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν δυο γεγονότα-σταθμοί, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η ολοκλήρωση πρώτης αξιολόγησης. Και τα δυο θα γίνουν το επόμενο δίμηνο.

Εφόσον γίνουν αυτά:

-αποδεσμεύονται πόροι για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών δημοσίου, που σε συνδυασμό με την απορρόφηση του ΕΣΠΑ μπορεί να ρίξει χρήματα στην οικονομία

-Ανοίγει ο δρόμος για συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ

-Υπάρχει προσδοκία για επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες

-Θα υπάρξει ταχύτερη χαλάρωση κεφαλαιακών ελέγχων και πιθανώς πλήρη άρση στις αρχές του 2016

-Ανοίγει η διαπραγμάτευση για το χρέος

-Εφόσον συμβούν τα παραπάνω, υπάρχει προσδοκία για περιορισμό της ύφεσης και ανάκαμψη της οικονομίας, ίσως και το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

-ο δανεισμός της χώρας από τις αγορές με ανεκτό επιτόκιο θα καταστεί ένας ορατός στόχος που θα μπορεί να επιτευχθεί τέλη 2016 με αρχές του 2017.

Τα ανωτέρω, υπογράμμισε, δεν θα μας οδηγήσουν στο τέλος της κρίσης, αλλά θα μπορούμε να προχωρήσουμε με πιο γρήγορα βήματα στους αναγκαίους ανασχηματισμούς.

Από σήμερα, να αρχίσει να υλοποιείται ένα παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο θα εμπλουτίζεται διαρκώς. Δεν θα προσπαθεί απλώς να μετριάσει τις αρνητικές συνέπειες αλλά θέτει και αλλά τρεις μεγάλους στόχους:

1. Ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας και ελέγχου των εξελίξεων που έχει χαθεί από το 2010. Σε αυτό εντάσσεται η ανάκτηση της αξιοπιστίας του θεσμού της δημοκρατίας με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και οι μεγάλες αλλαγές στο κράτος και η σύγκρουση με τις παθογένειες του παρελθόντος.

2.Η επανένταξη των εκατοντάδων χιλιάδων που έχουν εκτοπιστεί από την αγορά εργασίας. Δεν είναι απλό να μιλάμε για ανεργία 30% και ανεργία νέων άνω του 50%, σημείωσε ο κ. Δραγασάκης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι σχεδιάζονται μεγάλες ενέργειες με στόχο την απελευθέρωση και ενεργοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων. Έκανε λόγο για ένα ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα που μπορεί να υπερβεί τα 100 δισ. στην πενταετία και απαρτίζεται από ιδιωτικές επενδύσεις, ξένες επενδύσεις και τις επενδύσεις από ΕΣΠΑ.

3. Αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας.

Οι τράπεζες

Για την κυβέρνηση, ο φάκελος των τραπεζών όχι μόνο παραμένει ανοιχτός, αλλά δεν έχει ανοίξει ακόμη, σημείωσε ο κ. Δραγασάκης. Θα ψάξουμε πού πήγαν τα λεφτά, τι έγιναν τα δάνεια, γιατί ακόμα και σήμερα συνεχίζονται τέτοια φαινόμενα. Επί τη ευκαιρία, σημείωσε, ας μας πει και η αξιωματική αντιπολίτευση τι θα γίνει και με το δικό της δάνειο που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι για να βγούμε από την κρίση, πρέπει να ανατρέψουμε τα βάθρα στα οποία στηρίχθηκε ο δικομματισμός, ενώ έκανε λόγο για στήριξη μιας νέας επιχειρηματικότητας που σέβεται τους εργαζόμενους και το περιβάλλον.

Η επόμενη τετραετία είναι η πιο κρίσιμη της μεταπολεμικής μας ιστορίας, σημείωσε.

ΒουλήΔραγασάκηςπρογραμματικές δηλώσεις