Προσφυγικό, Συρία, Δουβλίνο ΙΙ, ελληνικό χρέος και «περισσότερη Ευρώπη» στην ομιλία Μέρκελ - Ολάντ

 Στην προσφυγική κρίση επικέντρωσε την ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ η οποία μάλιστα χαρακτήρισε «παρωχημένο» το Δουβλίνο ΙΙ. Η κ. Μέρκελ πήρε το λόγο λίγο μετά τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ασχολήθηκε κυρίως με την οικονομία και την ανάγκη να αναληφθεί δράση για την επίτευξη ρεαλιστικής λύσης για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους. Οι δύο ηγέτες απευθύνθηκαν από κοινού στους Ευρωβουλευτές σε μια ιστορική ομιλία καθώς είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό μετά το 1989.
Ανοίγοντας την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε: «η σημερινή συνάντηση είναι εξαιρετικά σημαντική για ολόκληρη την Ευρώπη. Σήμερα γίνεται εύκολα κατανοητό πως η κίνηση της Ευρώπης να προσθέσει νέα μέλη κατά τη διάρκεια της μακράς κοινής πορείας μας ήταν μία κίνηση σωστή που αποδίδει καρπούς. Η σημερινή παγκόσμια κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και για την Ευρώπη. Δεν χρειάζεται να μας αποθαρρύνουν οι δυσκολίες. Θα παλέψουμε μαζί ενωμένοι και θα ξεπεράσουμε κάθε κρίση και κάθε εμπόδιο».

Αναφερόμενη στη μεταναστευτική κρίση η Καγκελάριος της Γερμανίας υπογράμμισε: «η σημερινή κατάσταση είναι όντως κρίσιμη τόσο για τους πρόσφυγες που αναζητούν μία καλύτερη ζωή καταφεύγοντας στην Ευρώπη, όσο και για όλους εμάς στην Ευρώπη που πρέπει να διασφαλίσουμε τόσο τη δική τους ασφάλεια όσο και τη σταθερότητα στο εσωτερικό μας. Πρέπει όλοι μαζί να αναζητήσουμε μία βιώσιμη λύση για τη Συρία ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη χώρα και να μπορέσουν ξανά οι άνθρωποι να ζήσουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια εκεί».

Η κυρία Μέρκελ προσέθεσε: «Κανένας δεν φεύγει από μία χώρα που μαστίζεται από πόλεμο με χαρά παρά ταύτα θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να ελέγξουμε την κατάσταση με τους πρόσφυγες. Σήμερα περισσότερο από ποτέ υπάρχει η ανάγκη για μία Ευρώπη δυνατή σε κάθε επίπεδο, μία Ευρώπη που θα μπορεί να ανταποκρίνεται σε κρίσεις και ανάγκες που μεταβάλλονται με τεράστια ταχύτητα.

Σήμερα θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε πολλά ζητήματα και ένα από αυτά είναι οι συλλογικοί κανόνες στη λειτουργία μας. Είναι βέβαιο πως πρέπει να δείξουμε ομόνοια και συλλογικότητα ειδικά στο ζήτημα της μετεγκατάστασης των προσφύγων. Σήμερα περισσότερο από ποτέ πιστεύω πως οι ευκαιρίες για την Ευρώπη είναι περισσότερες από τις προκλήσεις.

Είναι αδύνατο να επιλυθεί η κρίση με τους πρόσφυγες όταν κάθε χώρα ενεργή μόνη της. Θα πρέπει από όλους να γίνει κατανοητό πως τέτοιες κρίσεις επιλύονται με τη συλλογικότητα. Θα πρέπει επίσης να κατανοήσουμε όλοι πως είναι αδύνατο να αποκόψουμε την Ευρώπη από τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν είναι λύση η εσωστρέφεια».

Η Καγκελάριος της Γερμανίας σημείωσε επίσης πως «οι υφιστάμενοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί που αφορούν τον τρόπο αντιμετώπισης των αιτούντων άσυλο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι παρωχημένοι και πρέπει να αντικατασταθούν από μια νέα διαδικασία. Ας είμαστε ειλικρινείς, ο κανονισμός του Δουβλίνου με την παρούσα μορφή του είναι παρωχημένος. Τάσσομαι υπέρ μιας νέας διαδικασίας προκειμένου οι ευρωπαϊκές χώρες να μοιράζονται πιο ισόνομα το βάρος».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος έθιξε και το σκάνδαλο «ρύπων» στο οποίο εμπλέκεται η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, το οποίο απασχολεί και την ΕΕ. «Θα ρίξουμε άπλετο φως στην υπόθεση, αλλά σας παρακαλώ ας μην καταδικάζουμε συλλήβδην όλο τον παραγωγικό ιστό μίας χώρας, καθώς έτσι καταδικάζουμε στην ανεργία χιλιάδες ανθρώπους» σημείωσε.

Ολάντ: Να μειωθεί το βάρος του ελληνικού χρέους

Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρωθούν τώρα στην μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους, δήλωσε από το Στρασβούργο ο Γάλλος Πρόεδρος. «Αυτό που θα ήθελα να δω τώρα είναι μια συζήτηση αναφορικά με την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους», υπογράμμισε. Ο Γάλλος Πρόεδρος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «ήταν πολύ θαρραλέος και θέλησε να διαβουλευτεί με τον λαό του πριν συμφωνήσει», αναφερόμενος στο δημοψήφισμα. Υπογράμμισε, επίσης, ότι πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω η ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα «γυρίσουμε προς τα πίσω και αυτό θα είναι και το τέλος της Ε.Ε.»

Ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Συρία υποστηρίζοντας ότι πρέπει ν’ αναληφθεί άμεσα δράση για ν’ αποφευχθεί ένας «ολοκληρωτικός πόλεμος» τόσο σε αυτήν τη χώρα όσο στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Όλοι, συμπεριλαμβανομένων Ιράν, Ρωσίας και Δύσης, πρέπει να επιδιώξουν πολιτική λύση, τόνισε επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, ότι στο μέλλον της Συρίας δεν έχει θέση ο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Εάν επιτρέψουμε οι θρησκευτικές συγκρούσεις μεταξύ σουνιτών και σιιτών να εξαπλωθούν, τότε να μην νομίζουμε ότι θα μείνουμε στο απυρόβλητο. Θα είναι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος, ένας πόλεμος που θα επηρεάσει επίσης τα εδάφη μας και πρέπει να δράσουμε» προειδοποίησε ο Ολάντ ενώπιον των ευρωβουλευτών. «Πρέπει να οικοδομήσουμε στη Συρία, με όλους εκείνους που μπορούν να συμβάλουν, ένα πολιτικό μέλλον που θα δώσει στο συριακό λαό μία άλλη εναλλακτική από εκείνες του Μπασάρ αλ Άσαντ ή του Ντάες [αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους]» επεσήμανε.

«Αυτό που συμβαίνει στη Συρία αφορά την Ευρώπη διότι θα καθορίσει την ισορροπία της εξουσίας στην περιοχή για μακρά περίοδο» υπογράμμισε. Και επαναδιατύπωσε τη στάση της Γαλλίας ότι οποιαδήποτε λύση πρέπει να βασίζεται σε μία Συρία χωρίς τον Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενώ επισήμανε ότι η Ευρώπη, αν και καθυστέρησε -όπως παραδέχθηκε- στην αντιμετώπιση της μαζικής προσφυγικής εξόδου, έχει τώρα κάνει μία αρχή.

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση ο Φρανσουά Ολάντ υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και κοινή ακτοφυλακή που θα αναλάβουν τη φύλαξη του χώρου Σένγκεν. Αναγνώρισε ότι η Ευρώπη «καθυστέρησε» να εκτιμήσει το εύρος των «τραγωδιών» στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, οι οποίες πυροδότησαν τη χειρότερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά το 1945.

«Η Ευρώπη ανέλαβε να σώσει ζωές, να αγωνιστεί κατά των εγκληματικών οργανώσεων» που επωφελούνται από τις μεταναστευτικές ροές, όμως ταυτόχρονα «η Ευρώπη καθυστέρησε να καταλάβει ότι οι τραγωδίες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική θα είχαν συνέπειες για την ίδια, τόνισε. «Δεν βοήθησε αρκετά» στην αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων, επισήμανε. Και προειδοποίησε ότι θα έρθει «το τέλος της Ευρώπης» και «η επιστροφή στα εθνικά σύνορα» αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιδείξει μεγαλύτερη ενότητα απέναντι στις κρίσεις, καταχειροκροτούμενος από τους ευρωβουλευτές.«Ναι, το τέλος της Ευρώπης, δηλαδή η επιστροφή στα εθνικά σύνορα, η διάλυση των κοινοτικών πολιτικών, η εγκατάλειψη του ευρώ» επέμεινε.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν υποστήριζε ότι ο εθνικισμός είναι πόλεμος. «Η προειδοποίησή του ισχύει ακόμη» υπογράμμισε ο Ολάντ.

Πηγές: in.gr, Reuters, tovima.gr, imerisia.gr, skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

"Δουβλίνο ΙΙ"Ελληνικό ΧρέοςΕυρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΜέρκελΟλάντπροσφυγική κρίσηΣυρία