Με μία κοινή Διακήρυξη οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, Νίκος Κοτζιάς, Γιάννης Κασουλίδης και Σάμεχ Σούκρυ, σφράγισαν κατά τη συνάντηση που είχαν, χθες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τον στρατηγικό χαρακτήρα της τριμερούς συνεργασίας τους, σε όλους τους τομείς και επίπεδα, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή εταιρική σχέση και συνεργασία, και τη δέσμευσή τους να εργαστούν σθεναρά για την ενίσχυσή της στην υπηρεσία της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποφασιστικότητα εκφράστηκε για την ενίσχυση της συνεργασίας των τριών χωρών προκειμένου η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την περιφερειακή συνεργασία και ευημερία, ενώ υπογραμμίστηκε ότι αυτή η συνεργασία εδράζεται στον αμοιβαίο σεβασμό εδραιωμένων αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS). Ειδική αναφορά έγινε στη σημασία της πρόσφατης ανακάλυψης του κοιτάσματος φυσικού αερίου “Zohr” στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Αιγύπτου και συμφωνήθηκε να προβούν αμέσως σε διαπραγματεύσεις επί των εκκρεμών ζητημάτων σχετικά με την οριοθέτηση των παρακείμενων θαλάσσιων ζωνών τους.
Σχετικά με το Κυπριακό οι τρεις ΥΠΕΞ επιβεβαίωσαν τη σταθερή στήριξή τους στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις για την επίλυσή του, μία λύση που θα επανενώσει τη νήσο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.
Αναφορικά με την εταιρική σχέση της Αιγύπτου με την ΕΕ σημείωσαν τον αμοιβαία επωφελή χαρακτήρα της και συμφώνησαν στην ανάγκη η ΕΕ, αναγνωρίζοντας τον κεντρικό ρόλο της Αιγύπτου για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, να την στηρίξει σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας.
Ειδικότερα για την τρομοκρατία, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι τρεις ΥΠΕΞ τόνισαν την ανάγκη συντονισμένης δράσης και δεσμεύτηκαν υπέρ της συλλογικής προσπάθειας για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να τερματιστεί η ροή ξένων μαχητών και η παροχή οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης σε τρομοκρατικές οργανώσεις.
Παράλληλα επισήμαναν την επείγουσα ανάγκη ολιστικής αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης και των γενεσιουργών αιτιών της, με άμεση προτεραιότητα στην ανθρωπιστική πτυχή της σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, με σκοπό την καταπολέμηση της δράσης των διακινητών.
Ειδικότερα για τη Συρία, εξέφρασαν τη στήριξή τους στις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, Στεφάν ντε Μιστούρα, και την προώθηση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση. Παράλληλα εξέφρασαν τη σοβαρή τους ανησυχία σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας στη Λιβύη και απηύθυναν εκ νέου έκκληση για την εφαρμογή μιας στρατηγικής κατά της τρομοκρατίας παράλληλα με τη διεξαγωγή του πολιτικού διαλόγου, τη διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης και την εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Αναφερόμενοι στην Υεμένη εξέφρασαν την ισχυρή τους στήριξη στη νόμιμη κυβέρνηση της και στη διαφύλαξη της ενότητας και της εδαφικής της ακεραιότητας, τονίζοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη καταπολέμησης των εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών οργανώσεων, διασφάλισης της προστασίας των αμάχων και παροχής ελεύθερης πρόσβασης για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τον άμαχο πληθυσμό.
Αναφορικά με το Ιράκ, οι τρεις Υπουργοί Εξωτερικών επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στις προσπάθειες της κυβέρνησής του για την επίτευξη σταθερότητας, πολιτικής συνοχής, ηρεμίας και ειρήνης. Ενώ για το Ιράν χαιρέτησαν την συμφωνία της Βιέννης για το πυρηνικό του πρόγραμμα και υπογράμμισαν την ανάγκη πιστής και πλήρους εφαρμογής της.
Παράλληλα προέβησαν σε έκκληση για την επίτευξη μιας δίκαιης, συνολικής και μόνιμης ειρηνευτικής λύσης στη Μέση Ανατολή βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και για την εγκαθίδρυση ενός κυρίαρχου, βιώσιμου και με εδαφική συνέχεια Παλαιστινιακού Κράτους και τάχθηκαν υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
Τέλος, οι τρεις Υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τις καταστροφές και τις επιθέσεις κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς των χωρών της Μέσης Ανατολής και την οργανωμένη λεηλασία και παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών και συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ένα ισχυρό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα επιβάλλει καθολικούς περιορισμούς στο εμπόριο και στη μεταφορά αντικειμένων τέχνης που προέρχονται από όλες τις εμπόλεμες ζώνες, με την υποχρέωση απόδειξης της νομιμότητας εμπορίας να βαρύνει τους εμπόρους, τους οίκους δημοπρασιών και τους αγοραστές και όχι το κράτος προέλευσης.