Αλ. Τσίπρας: Απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο

Τη θέση ότι η Ελλάδα πήρε μετά από μεγάλη μάχη τη δύσκολη απόφαση της παραμονή στην Ευρωζώνη έχοντας για πρώτη φορά μπροστά της ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα το οποίο και θα υλοποιήσει σε πλαίσιο πολιτικής σταθερότητας εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες το βράδυ στην εκδήλωση του ιδρύματος Κλίντον και της Γιάννας Αγγελοπούλου στη Νέα Υόρκη.

Παράλληλα ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη για να καταστεί αυτό βιώσιμο.  Από τη μεριά του, ο πρώην Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ήταν έντονα υποστηρικτικός για την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό και τον Πρωθυπουργό και έφερε προ των ευθυνών τους τους Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, από τους οποίους -όπως είπε- ζήτησε να επενδύσουν στην Ελλάδα, λέγοντας ότι πάντα κάτι συμβαίνει και αυτό δεν πραγματοποιείται.

Ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Κλίντον, τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για να υπερβεί την κρίση η χώρα μας είναι να εισέλθει σε πορεία ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή και να αντιμετωπίσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας και την διαρροή του επιστημονικού δυναμικού της στο εξωτερικό. “Η συμφωνία που υπογράψαμε”, σημείωσε, “ήταν δύσκολη απόφαση και ο ελληνικός λαός αναγνώρισε τη μάχη που δώσαμε για να μείνουμε στην Ε.Ε. Χρειάζεται να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε την κατεύθυνση της Ευρώπης γιατί η πολιτική της λιτότητας ήταν καταστροφική” τόνισε με νόημα ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι “τώρα πρέπει να φέρουμε στο τραπέζι το πρόγραμμα της ανάπτυξης. Για πρώτη φορά, η Ελλάδα έχει την ικανότητα να καλύψει τις ανάγκες της χωρίς υφεσιακά μέτρα” και πρόσθεσε ότι “εμείς θα εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας, αλλά είναι αναγκαίο και για την άλλη πλευρά να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για να ελαφρύνει το δημόσιο χρέος, ώστε να υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα”.

Υποστήριξε ότι “η Ελλάδα θα αποτελέσει έναν πολύ ελκυστικό επενδυτικό προορισμό στο μέλλον. Η χώρα μας θα πρέπει να παραμείνει σημείο σταθερότητας και αυτό γίνεται μόνο αν ξεπεράσει την κρίση” και παρουσιάστηκε με ισχυρή βούληση για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων αλλαγών στο Δημόσιο και των μεταρρυθμίσεων.

“Θέλουμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις”, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε ότι “είναι προϋπόθεση ένα σταθερό περιβάλλον. Είναι ώρα να βάλουμε την ανάπτυξη στην ατζέντα. Είναι αναγκαίο να γίνουν αλλαγές, μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Είναι πολύ σημαντικό να επενδύσουμε στη νέα τεχνολογία, την καινοτομία”.

Ειδική αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός για τις επενδύσεις στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας και υποστήριξε ότι αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για να μείνουν οι νέοι στη χώρα και να χρησιμοποιηθεί προς το καλό της Ελλάδας το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Ο κ. Τσίπρας έδειξε αποφασιστικότητα για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και για να δημιουργηθεί μια φιλική ατμόσφαιρα για τους επενδυτές.

Υποστήριξε ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, και για πρώτη φορά γίνεται συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους και σημείωσε ότι “πήραμε μια δύσκολη απόφαση να μείνουμε στην Ευρωζώνη ακόμα και αν αυτό εμπεριέχει δυσκολίες, καθώς το προηγούμενο πρόγραμμα έφερε σκληρά μέτρα και ύφεση”. Χαρακτήρισε το προηγούμενο μνημόνιο κακή συνταγή και είπε ότι έφερε εσωτερική υποτίμηση στη χώρα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Κλίντον αν οι ξένοι επιχειρηματίες πρέπει να αισθάνονται ότι μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, σημείωσε ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά και θα αλλάξουν, στους τομείς της φορολογίας, και της Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι πρέπει να παταχθεί η γραφειοκρατία, και αυτό θα διευκολύνει την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε την πρότασή του να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές του ελληνικού κρατικού μηχανισμού ώστε να καταστεί πιο φιλικός προς την επιχειρηματικότητα. Στην ίδια εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, η Λούκα Κατσέλη, ο οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς και ο Τζορτζ Σόρος.

Aλέξης Τσίπραςίδρυμα Κλίντονομιλία