New Directions

Yποψιάζομαι ότι το τελευταίο πράγμα που έχετε όρεξη αυτή την εποχή, μετά από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις σε 9 μήνες και το τραγικό καλοκαίρι που περάσαμε, είναι οι οι εσωκομματικές διεργασίες για την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και όμως, στη δημοκρατία είναι αναγκαία και ωφέλιμη η ύπαρξη μιας ισχυρής αντιπολίτευσης, ενός οργανωμένου αντίπαλου δέους που είναι ικανό να ελέγχει και να “εξισορροπεί” την κυβέρνηση. Δεδομένου λοιπόν ότι αυτός ο αντίπαλος πόλος, όπως διαπιστώσαμε στις εκλογές, προς ώρας δεν υπάρχει, έχει σημασία να συζητήσουμε τι μορφή και χαρακτήρα θα πρέπει να πάρει υπό τη νέα του ηγεσία, ώστε να μπορεί να συντελέσει στα αναγκαία βήματα που πρέπει να κάνει η χώρα ώστε να βγει επιτέλους από την κρίση. Η ερώτηση λοιπόν “τι Νέα Δημοκρατία θέλετε;” μας αφορά υπό μία έννοια όλους, ακόμη κι αυτούς που δεν έχουν ψηφίσει ή σκεφτεί να ψηφίσουν το κόμμα αυτό ποτέ στη ζωή τους.

Παρά το γεγονός ότι οι υποψηφιότητες για την προεδρία δεν έχουν κλειδώσει πλην αυτής του Κυριάκου Μητσοτάκη (το deadline είναι 2 Οκτωβρίου), μπορεί κανείς να διακρίνει τις 3 τάσεις που αναμένεται να βγουν στην επιφάνεια.

Από τη μία έχουμε μια αμιγώς δεξιά (με έντονες τις πινελιές των άκρων), μαχητικά αντιπολιτευόμενη, Σαμαρικού χαρακτήρα Νέα Δημοκρατία, η οποία θα τραβάει την αντιπαράθεση στα άκρα με κάθε ευκαιρία και θα κάνει ό,τι μπορεί για να ξαναπάρει την εξουσία το συντομότερο δυνατό. Από την άλλη μια πιο παραδοσιακή, πιο ενωτική, πιο συντηρητική (Καραμανλική) ΝΔ που θα συσπειρώσει τη βάση της, αλλά που θα πρέπει να ανακτήσει και το χαμένο εύρος της στην κοινωνία. Η τρίτη εκδοχή είναι μια ΝΔ πιο φιλελεύθερη, πιο κεντρώα σε ζητήματα κοινωνικά και πιο συναινετική, μια ΝΔ που δείχνει ότι αντιλαμβάνεται την ανάγκη να μετεξελιχθεί σε κάτι πραγματικά διαφορετικό για να αντεπεξέλθει στη νέα αυτή εποχή.

Η τρίτη αυτή εκδοχή της ΝΔ είναι κατά τη γνώμη μου και η πιο δύσκολη να γίνει πραγματικότητα, και αυτή που ενδέχεται να καθυστερήσει περισσότερο να πάρει ξανά την εξουσία.

Μήπως όμως μια τέτοια ΝΔ έχει ανάγκη σήμερα ο τόπος;

εκλογέςΝέα Δημοκρατία