Αντιμετώπιση... "in situ"

Στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης… in situ (σσ. επί τόπου) προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια χαλάρωσης της πίεσης στα εξωτερικά και εσωτερικά σύνορά της, αλλά και αποφυγής του πολιτικού κόστους που συνιστούν οι ντροπιαστικές και απάνθρωπες επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής μερικών “θερμόαιμων” κρατών – μελών της εναντίον εξαθλιωμένων και απελπισμένων γυναικόπαιδων.

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της χθεσινής, έκτακτης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ δεσμεύτηκαν να δώσουν 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών για να βοηθήσουν τους Σύρους πρόσφυγες που παραμένουν στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοίνωσε σήμερα τα ξημερώματα σε συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της συνόδου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, που παραχώρησε μαζί με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Ο τελευταίος μάλιστα δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής διεξήχθη σε “εξαιρετικό” κλίμα και ότι ήταν λιγότερο τεταμένη από τις προβλέψεις.

Οι Τούσκ και Γιουνκέρ είπαν ότι θα φιλοξενήσουν μια συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στις 5 Οκτωβρίου ως μέρος των προσπαθειών συνεργασίας με την Άγκυρα για να μειώσουν τον αριθμό των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξει «στενή συνεργασία με την Τουρκία, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο όσο το φανταζόμασταν. Η επίσημη πρόταση της Τουρκίας, είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που χρειαζόμαστε».

«Η πρόταση της Άγκυρας σημαίνει ότι θέλουν να υπάρξει μία ασφαλής ζώνη στη βόρεια Συρία, να υπάρχει στρατιωτική παρουσία. Είναι ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για εμάς. Είναι σημαντικό να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας για το προσφυγικό για αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε τη συζήτηση με τις τουρκικές αρχές, θα έχουμε επαφές με τον Πρόεδρο Ερντογάν το Νοέμβριο» είπε και συνέχισε:

«Θα συναντηθούμε επίσης με τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου στη Νέα Υόρκη. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι ξεκίνησε η συζήτηση με την Τουρκία».

Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να εντείνουν τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με εδικό προσωπικό χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ακόμη πως πρέπει να υπάρχει κοινή ευθύνη στην ΕΕ για να μην επωμίζονται τα βάρη η Ελλάδα και η Ιταλία και ανέφερε πως θα πραγματοποιηθεί νέα σύνοδος κορυφής σε τρεις εβδομάδες

Τα κέντρα καταγραφής προσφύγων (hot spots) σε Ελλάδα και Ιταλία πρέπει να τεθούν σε λειτουργία το αργότερο ως το τέλος Νοεμβρίου, τόνισε ο Τουσκ.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν να στηρίξουν τις τρεις χώρες Τουρκία, Λίβανο, Ιορδανία, που δέχονται το μεγάλο κύμα των προσφύγων, αλλά και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τον ΟΗΕ που περιθάλπουν τέσσερα εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες στην περιοχή. Χρηματοδοτική στήριξη θα δοθεί επίσης στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (ΠΓΔΜ, Σερβία).

Ταυτόχρονα, τόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συνέδεσαν την απόφαση μετεγκατάστασης 120.000 προσφύγων, από την Ιταλία και την Ελλάδα με την ανάγκη λειτουργίας στις χώρες αυτές, κέντρων καταγραφής των προσφύγων.

Ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι στα κέντρα αυτά θα πρέπει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ εκείνων που δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ασύλου στην ΕΕ και των οικονομικών μεταναστών οι οποίοι θα πρέπει να απελαύνονται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε ότι στη Σύνοδο συζητήθηκαν οι βασικές αιτίες της προσφυγικής κρίσης. «Όλοι μοιραζόμαστε την ίδια αντίληψη, ότι αυτή η κρίση είναι μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι», δήλωσε η Α. Μέρκελ. Προς αυτό το σκοπό είπε ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί η εξωτερική φύλαξη των συνόρων της ΕΕ, αλλά και να ενισχυθούν οικονομικά οι χώρες που δέχονται πρόσφυγες, όπως η Τουρκία, ο Λίβανος και η Ιορδανία.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να δίνει το δικαίωμα στους Σύρους πρόσφυγες που σήμερα ζουν στο έδαφός της να δουλεύουν, κάτι που σήμερα απαγορεύεται.

Τέλος η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισαν ότι πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση για τη Συρία και η Ευρώπη να συνεργαστεί προς αυτό το σκοπό με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, αλλά και με το Ιράν, τη Ρωσία και τις χώρες του Κόλπου.

«Είμαι πεπεισμένος και εγώ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες ότι χωρίς έλεγχο των εξωτερικών συνόρων δεν έχουμε καμία τύχη ως ΕΕ»συμπέρανε ο Τουσκ και υπογράμμισε ότι «ξεκίνησε και μια συζήτηση που θα συνεχιστεί σχετικά με την προώθηση μιας ενιαίας πολιτικής ελέγχου των εξωτερικών συνόρων».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναγνώρισε ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα που αφορά και την εθνική κυριαρχία και για το λόγο αυτό «οι συζητήσεις θα γίνουν με προσοχή».

ΕΕπροσφυγικόΣύνοδος ΚορυφήςΤουρκία