Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές στην Ελλάδα, οι σημερινές φαίνεται να αφήνουν αδιάφορο τον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύει η απουσία σχετικών δηλώσεων το τελευταίο διάστημα.
Με εξαίρεση το κόμμα «Η Αριστερά» που έστειλε σαφή μηνύματα στήριξης στο αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οι Χριστιανοδημοκράτες της Α. Μέρκελ έστειλαν κάποιο μήνυμα στήριξης προς τη ΝΔ αλλά ούτε και οι Σοσιαλδημοκράτες του Ζ. Γκάμπριελ προς το ΠΑΣΟΚ.
Οι σημαντικότεροι λόγοι της γερμανικής ουδετερότητας είναι ότι στο παρελθόν οι προσπάθειες άσκησης επιρροής πριν από εκλογές δεν επέφεραν μετρήσιμα αποτελέσματα, ότι μετά τις επεισοδιακές σχεδόν διαπραγματεύσεις ο Αλέξης Τσίπρας ρίσκαρε τη διάσπαση του κόμματος του προκειμένου να περάσει το τρίτο μνημόνιο από τη βουλή και ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα δεν δίνουν απαραίτητα την εντύπωση ότι αν κερδίσουν τις εκλογές θα κρατήσουν τη χώρα σε μεταρρυθμιστική τροχιά.
Κατά το διάστημα που προηγήθηκε των σημερινών εκλογών έγιναν δηλώσεις μόνον για ένα ζήτημα και συγκεκριμένα αυτό που αφορά το τρίτο δανειακό πακέτο και τις ελληνικές δεσμεύσεις. Σχετικές δηλώσεις έχουν γίνει από το Υπουργείο Οικονομικών του κ. Σόιμπλε αλλά και από την πτέρυγα των Xριστιανοδημοκρατών που αντιμετωπίζει τις συμφωνίες με την Ελλάδα με κριτική διάθεση. Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Οικονομικών, εκπρόσωπός του τόνισε αυτή την εβδομάδα ότι ανεξάρτητα από την έκβαση των εκλογών, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς. Αυτή είναι άλλωστε και η προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων το φθινόπωρο για την ελάφρυνση του χρέους.
Επ’ αυτού ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών, Μίχαελ Φουξ, δηλώνει στην κυριακάτικη WELT ότι σε περίπτωση που συμφωνηθεί “ουσιαστική” επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους, τότε η απόφαση αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί από τη γερμανική βουλή.
Το μήνυμα αυτών των δηλώσεων είναι ξεκάθαρο: όποια κυβέρνηση και αν προκύψει, οι προκλήσεις για την Ελλάδα θα είναι οι ίδιες.
Πηγή: DW