Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ απευθύνθηκε σε τρίτες χώρες για να βρει εναλλακτική χρηματοδότηση παραδέχεται ο Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, αναφέροντας παράλληλα ότι η προηγούμενη κυβέρνηση μάτωσε για την παραμονή στο ευρώ. Τόνισε επίσης ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί πρώτο κόμμα, θα υπάρξει κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι το ιδανικό θα ήταν να εξασφαλίσει αυτοδυναμία.
«Είχε στηθεί ένα παιχνίδι και από εγχώρια κέντρα και από ξένα, ένα παιχνίδι εκβιασμού από την πρώτη στιγμή. (…) Φοβηθήκαμε λοιπόν ότι στόχος είναι να υπάρξει μια πρόωρη κατάρρευση της κυβέρνησης, να υπάρξει χάος οικονομικό. (…) Τότε υλοποιήσαμε το σχέδιο που έλεγε πως αναζητούμε πηγές χρηματοδοτικής ενίσχυση, διότι το πλαφόν που είχε η χώρα για έντοκα γραμμάτια 15 δισ. ευρώ το είχε εξαντλήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν μπορούσαμε να εκδώσουμε ούτε ένα ευρώ. Τότε πήγα στην Κίνα μέσα στον Μάρτιο, άλλοι πήγαν στη Ρωσία, άλλοι σε άλλες χώρες» τόνισε ο κ. Δραγασάκης, εξηγώντας πώς η κυβέρνηση οδηγήθηκε στην αναζήτηση εναλλακτικής χρηματοδότησης.
«Ματώσαμε ακριβώς επειδή θέλαμε να διαφυλάξουμε τη δέσμευσή μας στον λαό πως ό,τι κάνουμε το κάνουμε εντός του ευρώ (…) Η ελληνική πλευρά ήταν σε μια διαμάχη, σε έναν πόλεμο με τους δανειστές, οι οποίοι είχαν τα δικά τους συμφέροντα να υπερασπιστούν, οικονομικά και πολιτικά» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της προηγούμενης κυβέρνησης.
Μάλιστα, ο κ. Δραγασάκης υποστηρίζει πως η απόφαση για επιβολή capital controls «είχε ήδη ληφθεί για πολιτικούς λόγους, για να πιεστεί ο ελληνικός λαός να μην ψηφίσει Όχι» και «τα σενάρια για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ενεργοποιήθηκαν μετά το Όχι στο δημοψήφισμα».
«Το μνημόνιο ενώ παλιά ήταν το κυβερνητικό πρόγραμμα τώρα είναι ένα κεφάλαιο, πρέπει να εφαρμόσουμε σχέδιο για να αμβλυνθούν οι συνέπειες» σημείωσε. Εμφανίστηκε βέβαιος ότι «δεν θα βγούμε από την κρίση με τα μνημόνια». Παραδέχτηκε ότι «αυτό που έχουμε είναι μνημόνιο», ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «για τον ΦΠΑ αν καταφέρουμε να αυξήσουμε την εισπραξιμότητα θα μπορέσουμε να μειώσουμε τους συντελεστές και να κάνουμε κάποιες άλλες κινήσεις».
Σε ό,τι αφορά το χρέος σχολιάζει ότι «μερικές χώρες δεν θα ήθελαν να ξεκινήσει η συζήτηση πριν περάσουν οι εκλογές στις χώρες τους». Προσέθεσε δε πως «το πρόβλημα του χρέους είναι παγκόσμιο θέμα, έχει τα καλά του και τα κακά του. Εμπλέκονται Ευρωπαίοι που δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη και το ΔΝΤ». Εκτίμησε δε πως η επιτυχία της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από τη ρύθμιση του χρέους η επιτυχία της.
Παράλληλα, ανέφερε ότι η ύφεση θα είναι «ηπιότερη από ότι περιμέναμε. Το 2016 έτος μετάβασης από την ύφεση στην ανάπτυξη». Υπερασπιζόμενος τη συμφωνία ανέφερε ότι το αποτέλεσμα θα αξιολογείται «δεν θα είναι μία σχέση εντολής – εκτέλεσης εντολής, θα είναι ζωντανή η σχέση και με αυτή την έννοια η διαπραγμάτευση συνεχίζεται».
«Ίσως για πρώτη φορά ένα κόμμα λέει ότι δεν μπόρεσε να πετύχει αυτό που ήθελε. Αν μας διευκόλυναν να έχουμε μία καλή συμφωνία αυτό θα γινόταν επιχείρημα στην Ισπανία, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία» είπε ο κ. Δραγασάκης.