Έχοντας μπει στην τελική ευθεία για τις κάλπες, δύο παραμένουν οι αστάθμητοι παράγοντες. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian, ο πρώτος είναι τι θα πράξει η μεγάλη μερίδα των αναποφάσιστων και ο δεύτερος είναι ποιος θα βγει νικητής από το αποψινό ντιμπέιτ. Και τα δύο θα καθορίσουν τον νικητή των εκλογών, σχολιάζει το δημοσίευμα.
«Εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν τα πάει καλά απόψε στην τηλεμαχία έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τότε, έπειτα από επτά μήνες πρωθυπουργίας, θα δώσει τη θέση του και θα αποχωρήσει. Το αποτέλεσμα των εκλογών εξαρτάται άμεσα από το τι θα κάνουν οι αναποφάσιστοι, αλλά και τι θα συμβεί στην πολυαναμενόμενη τηλεοπτική συζήτηση ανάμεσα στους δύο αρχηγούς» αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Παράλληλα επισημαίνει ότι κανένα γκάλοπ δεν μπορεί να δώσει ένα στίγμα, καθώς υπάρχουν κάποια που δείχνουν απόλυτη ισοπαλία και άλλα που εμφανίζουν ισχνό προβάδισμα πότε για το ένα κόμμα και πότε για το άλλο. Το σίγουρο είναι ότι τα πλήγματα που έχει υποστεί ο Αλέξης Τσίπρας είναι μεγαλύτερα. «Το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπορούσε να κριθεί από την αποψινή συζήτηση. Ένα μεγάλο μέρος του 10% των αναποφάσιστων είναι γυναίκες, έρχονται κυρίως από το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ και γενικώς είναι φιλικές προς τον Τσίπρα» σχολιάζει ο πολιτικός αναλυτής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστείδης Χατζής.
Αναφερόμενο το βρετανικό δημοσίευμα στον Πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη ανέφερε πως ήταν ο απροσδόκητος παράγοντας αυτής της εκλογικής μάχης και πλέον αποτελεί σοβαρή απειλή για τον μέχρι πρότινος, φαινομενικά αήττητο Τσίπρα. Όσο για τους Ευρωπαίους δανειστές ζητούν από την Αθήνα να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νικητής καθώς οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέσα στον Οκτώβριο, ενώ αργότερα μέσα στον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.
Τέλος, το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι θέτουν ως δέλεαρ για την ελληνική πλευρά ότι αν καταφέρει να προχωρήσει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις και λάβει «πράσινο» φως από τα τεχνικά κλιμάκια κατά το πρώτο review, τότε θα ξεκινήσει και η συζήτηση για το θέμα του χρέους.