Οριακό προβάδισμα, που αγγίζει και τα όρια του στατιστικού λάθους, στο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δίνουν τρεις νέες δημοσκοπήσεις οι οποίες προδιαθέτουν για «θρίλερ» πάνω από την κάλπη την Κυριακή των εκλογών. Η τέταρτη δημοσκόπηση που ήρθε στη δημοσιότητα την Παρασκευή δίνει σχετικά άνετο προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ καθώς φέρεται να έχει προβάδισμα 5 ποσοστιαίων εβδομάδων.
Η δημοσκόπηση της GPO
Οριακό προβάδισμα μόλις 0,2% διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας GPO για το Mega.
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 26%, η ΝΔ 25,8%, η Χρυσή Αυγή 6,5%, το ΠΑΣΟΚ 6%, το ΚΚΕ 5,7%, το Ποτάμι 4,4%, η Λαϊκή Ενότητα 3,6%, η Ένωση Κεντρώων 3,3% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 3%.
Το συνολικό ποσοστό εκείνων που δηλώνουν πως δεν ξέρουν, δεν θα ψηφίσουν και πως δεν έχουν αποφασίσει ανέρχεται σε 14,4%.
Οι βασικές καρτέλες της δημοσκόπησης:
Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, θετικές και μάλλον θετικές απόψεις εκφράζουν οι πολίτες σε ποσοστό:
- 45% για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη
- 42,9% για τον Αλέξη Τσίπρα
- 40,2% για τη Φώφη Γεννηματά
- 40,2% για τον Σταύρο Θεοδωράκη
- 28,4 για τον Δημήτρη Κουτσούμπα
- 26,8% για τον Πάνο Καμμένο
- 22,1% για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη
- 11,5% για τον Νίκο Μιχαλολιάκο
Στο ερώτημα για το ποιος πολιτικός αρχηγός ήταν πιο πειστικός στο ντιμπέιτ, οι πολίτες απάντησαν:
- 18,5% ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης
- 18% ο Αλέξης Τσίπρας
- 10,5% ο Σταύρος Θεοδράκης
- 10% η Φώφη Γεννηματά
- 8% ο Δημήτρης Κουτσούμπας
- 3,3% ο Πάνος Καμμένος
- 3% ο Παναγιώτης Λαφαζάνης
- 26,3% Κανένας από αυτούς
Κληθέντες να απαντήσουν «πόσο ενδιαφέρον ήταν το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών;», οι πολίτες απαντούν: «Πολύ/αρκετά» σε ποσοστό 12,8% και «Λίγο/καθόλου» σε ποσοστό 87,2%.
Δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Μπροστά περνά ο ΣΥΡΙΖΑ (28,5%) στην εκτίμηση και πρόθεση ψήφου με μόλις 1 ποσοστιαία μονάδα διαφορά από τη ΝΔ (27,5%) βάσει της νέας δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ που διενεργήθηκε την περίοδο 9-11 Σεπτεμβρίου, αφού είχε προηγηθεί και το debate των πολιτικών αρχηγών.
(Ανεβασμένο) ποσοστό 7% για την Χρυσή Αυγή που παραμένει τρίτο κόμμα.
Ακολουθεί το ΚΚΕ με 6%, πολύ κοντά το ΠΑΣΟΚ με 5,5%, έπεται το Ποτάμι με 5% και η Ένωση Κεντρώων στο 4,5%.
Η Λαϊκή Ενότητα στο όριο του 3% μπαίνει στη Βουλή ενώ εκτός μένουν οι ΑΝΕΛ με 2%.
Μειώθηκε το ποσοστό των αναποφάσιστων από 10,5% στην προηγούμενη δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ σε 8%.
Περί debate
69% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι παρακολούθησε την τηλεμαχία των επτά πολιτικών αρχηγών, το ποσοστό όμως όσων έμειναν αδιάφοροι είναι υψηλό και αγγίζει το 31%. Κάτι που συμφωνεί εξάλλου με τα στοιχεία της AGB για την μάλλον μέτρια έως χαμηλή θεαματικότητα του «τηλεοπτικού προϊόντος» – debate.
Ωστόσο το συντριπτικό 84% όσων το παρακολούθησαν δήλωσαν απολύτως ανεπηρεάστοι από όσα άκουσαν και είδαν, γεγονός που καταδεικνύει την εξαιρετικά μικρή επίδραση της τηλεμαχίας.
Νικητής βγήκε ο… κανένας με 33,5% ενώ από τους… γνωστούς πολιτικούς αρχηγούς το 19% έδωσε «ψήφο» στον Πρόεδρο της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη που κέρδισε τις εντυπώσεις. Σαφώς χαμηλότερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με 13,5%, είχε γίνει εμφανές ήδη από το τέλος της βραδιάς ότι «έχασε» λίγη από τη λάμψη του μαζί με το χαμόγελο – σήμα κατατεθέν του. Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά με 9% στους κερδισμένους, ακολουθεί παραπόδας ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με 8% και έπεται ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με 6%.
Προτελευταίος «τερμάτισε» στον αγώνα για «την καλύτερη παρουσία στο debate» ο Πάνος Καμμένος με 4,5% ενώ τελευταίος και με χαμηλό ποσοστό 1,5% ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Πάντως όταν το ερώτημα αντιστράφηκε σε «ποιος θεωρείτε ότι είχε την χειρότερη παρουσία στο debate o επικεφαλής των ΑΝΕΛ… ξεπέρασε τον επικεφαλής της ΛΑΕ.
Δημοσκόπηση της Metron Analysis
Στη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται το Σάββατο στα Παραπολιτικά και πραγματοποιήθηκε από την Metron Analysis, τα ποσοστά που λαμβάνουν τα κόμματα είναι τα εξής:
- ΣΥΡΙΖΑ: 25%
- Νέα Δημοκρατία: 24,7%
- Χρυσή Αυγή: 4,9%
- ΚΚΕ: 4,7%
- Ενωση Κεντρώων: 4,6%
- Ποτάμι: 4,4%
- ΠΑΣΟΚ: 4,1%
- Λαϊκή Ενότητα: 2,6%
- Ανεξάρτητοι Ελληνες: 2,4%
- Λοιπά/αδιευκρίνιστη: 22,6%
Η διαφορά που καταγράφεται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ είναι στα όρια του στατιστικού λάθους αφού δεν ξεπερνά το 0,3%. Επίσης η είσοδος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Λαϊκής Ενότητας στη Βουλή θα κριθεί από το αν θα προσελκύσουν ένα ποσοστό του μεγάλου αριθμού που φαίνεται ακόμη να μην έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν.
Υπενθυμίζεται ότι σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας και πάλι για την εφημερίδα «Παραπολιτικά» πριν ακριβώς από μία εβδομάδα η ΝΔ εμφανιζόταν να προηγείται με 24% έναντι 23,4% που συγκέντρωνε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης προηγείται στην έρευνα σε θετικές γνώμες, με ποσοστό 46% και ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 45%. Σε ερώτηση για το πώς αξιολογούν οι πολίτες την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το 68% των πολιτών έχει αρνητική γνώμη, μόλις 24% κρίνει θετικά την κυβέρνηση και ουδέτερο μένει ένα ποσοστό 6%. Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, η συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή το 82% λέει “ναι” στο ευρώ, ενώ το 15% τάσσεται υπέρ της επιστροφής στη δραχμή.
Διαφορετική εικόνα από την ProRata με καθαρό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ
Νωρίτερα, ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό σκηνικό σκιαγραφεί η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η ProRata για την Εφημερίδα των Συντακτών.
Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα εμφανίζεται να προηγείται με διαφορά 5 μονάδων, στο 23,5%. Όπως επισημαίνει, μάλιστα, η δημοσκόπηση, αν και πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης που φθάνουν το 64%, σε αντίθεση με τη ΝΔ που δείχνει να έχει πιάσει ταβάνι στο 83%.
Αναλυτικά, η πρόθεση ψήφου:
- ΣΥΡΙΖΑ: 28,5%
- Νέα Δημοκρατία: 23,5%
- Χρυσή Αυγή: 6,5%
- ΠΑΣΟΚ: 4,5%
- ΚΚΕ: 4,5%
- Το Ποτάμι: 4%
- Ένωση Κεντρώων: 3,5%
- ΑΝΕΛ: 2,5%
- ΛΑΕ: 2,5%
- Άλλο: 2,5%
- ΔΞ/ΔΑ: 17,5%
Καταλληλότερος για την πρωθυπουργία θεωρείται ο Αλέξης Τσίπρας από το 37%, του εκλογικού σώματος, έναντι του Ευάγγελου Μεϊμαράκη που συγκεντρώνει ποσοστό 25%. Ωστόσο το 25% των ψηφοφόρων θεωρεί ότι «κανένας» δεν είναι κατάλληλος για την πρωθυπουργία.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που βγαίνει από τη δημοσκόπηση αυτή, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι μόνο 1 στους 3 ερωτηθέντες επιθυμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ίδιο περίπου ποσοστό των ερωτηθέντων ζητά κυβέρνηση συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Δημοκρατίας.