Δεν δόθηκαν απαντήσεις στο χθεσινό debate από τους πολιτικούς αρχηγούς «για τα δύσκολα προαπαιτούμενα, που θα ξεκλειδώσουν τις επόμενες δόσεις του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης.
Συγκριμένα, ο κ. Κορκίδης επεσήμανε ότι: «η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, αναντίρρητα, έχει την υποχρέωση να νομοθετήσει μία σειρά από δύσκολα προαπαιτούμενα, που θα ξεκλειδώσουν τις επόμενες δόσεις του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος. Κατ’ επέκταση, ένα από τα σημαντικότερα νομοσχέδια, μαζί με το ασφαλιστικό, που θα πρέπει επίσης να έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές της χώρας είναι και το φορολογικό. Ως εκ τούτου, χωρίς να παραβλέπουμε τις αναδρομικές φοροεπιβαρύνσεις 3,6 δισ. ευρώ, εντός του 2015, τουλάχιστον ευελπιστούμε ότι, ο «μετεκλογικός λογαριασμός» δεν θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, λόγω των καθυστερήσεων σχηματισμού κυβέρνησης, αφού θα καταστήσει δυσχερέστερη την αξιολόγηση της χρηματοδότησης, τη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών”.
Όπως πρόσθεσε ο κ.Κορκίδης, «το παρόν φορολογικό σύστημα για πρώτη φορά, κρίνεται απαραίτητο να μην κλειδώσει σε βάθος χρόνου, αλλά να παραμείνει ανοικτό, ώστε να διατηρηθεί η ευελιξία χαλάρωσης των φορολογικών μέτρων και της σταδιακής μείωσης των συντελεστών άμεσων και έμμεσων φόρων. Το φορολογικό περιβάλλον όπως έχει διαμορφωθεί το 2015 σε συνδυασμό με τον “μετεκλογικό λογαριασμό” που θα ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του χρόνου, είναι σαφές ότι δεν βοηθά την υγιή επιχειρηματικότητα. Μετά τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, λοιπόν, σίγουρα απαιτείται και η απομείωση των υπερβολικών φορολογικών απαιτήσεων του μνημονίου. Στο debate των πολιτικών αρχηγών, όμως, έχω να πω ότι κουβέντα δεν ακούστηκε για το πως και ποιός θα πληρώσει τελικά το…μάρμαρο».
Πηγή: ΑΠΕ