Τα απρόοπτα και οι εντάσεις του debate

Με ορισμένα απρόοπτα άρχισε το debate των πολιτικών αρχηγών και με κάποιες στιγμές έντασης που με δυσκολία κατάφερε να ελέγξει ο συντονιστής Πάνος Χαρίτος ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Λίγο πριν από την τηλεμαχία και κατά την άφιξή του στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, οι υπεύθυνοι πρόσφεραν στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, έναν καφέ. Ωστόσο, δεν κατάφερε να τον πιει, γιατί του χύθηκε. Φαίνεται επίσης ότι έγινε μια σχετικά έντονη ολιγόλεπτη συζήτηση σχετικά με το πώς θα τεθούν ερωτήματα από τον έναν αρχηγό στον άλλο, όπως είχε προβλεφθεί και σε ποιο πεδίο θα πρέπει να κινούνται, κάτι που φέρεται να καθυστέρησε λίγο την έναρξη του debate.

To πρώτο απρόοπτο της τηλεμαχίας ήταν η «σύγχυση» του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, που μπέρδεψε τα ονόματα των δημοσιογράφων, αποκαλώντας τη Σία Κοσιώνη…«κυρία Ζαχαρέα».

Μερικά λεπτά αργότερα, ο δημοσιογράφος του «Ε», Μάκης Γιομπαζολιάς απευθύνθηκε στον Παναγιώτη Λαφαζάνη με συνέπεια να ξεκινήσει ένας μεταξύ τους διάλογος καθυστερώντας την ερώτηση. Ο διάλογος έληξε με την παρέμβαση του Πάνου Χαρίτου, ο οποίος επικαλέστηκε… το χρόνο που τρέχει. Ο Μάκης Γιομπαζολιάς σε ερώτηση προς τον Σταύρο Θεοδωράκη υπερέβη εκ νέου το χρόνο με τον συντονιστή Πάνο Χαρίτο να του επισημαίνει: Έχετε υπερβεί το χρόνο και τον κ.Γιομπαζολιά να απαντά: Ωραία, δεν συνεχίζω.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ απαρέγκλιτα πιστός στο πρωτόκολλο που έχει συμφωνηθεί για το χρόνο των ερωτήσεων και απαντήσεων, συνάντησε την αντίδραση της Όλγας Τρέμη, όταν η δημοσιογράφος απηύθυνε την ερώτησή της στον ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. «Έλεος, δώσε μου λίγα δευτερόλεπτα», είπε η κ.Τρέμη προς τον κ.Χαρίτο.

Στην ενότητα για την Άμυνα και την εξωτερική πολιτική, τα χαρτιά της Σίας Κοσιώνη έγιναν άνω κάτω με αποτέλεσμα η δημοσιογράφος να καθυστερήσει την ερώτησή της, ζητώντας να μην μετρήσει ο χρόνος λόγω του αναπάντεχου γεγονότος, που αντιμετώπισε με χιούμορ.

Προς το τέλος της τηλεμαχίας ο διάλογος έγινε λίγο πιο έντονος μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Όλγας Τρέμη αναφορικά με το θέμα των τηλεοπτικών. Η ώρα στο debate ήταν για τον δημοσιογράφο κ. Γιομπαζολιά προς τον Αλέξη Τσίπρα με θέμα τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το νομοσχέδιο που ήταν έτοιμο για τις άδειες των καναλιών μιλώντας για περιπτώσεις διαφθοράς και δήλωσε πως πρέπει να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία και πως είχαν τη γενναιότητα παρά τον πόλεμο από μερίδα μέσων ενημέρωσης “ακριβώς γιατί ζητήσαμε να πληρώσουν τα χρωστούμενα, τους φόρους για τις διαφημίσεις”. Σε αυτό το σημείο παρενέβη η Όλγα Τρέμη έξω από τους κανόνες που είχαν συμφωνήσει για το debate, με αποτέλεσμα να απευθυνθεί ο κ. Τσίπρας προς εκείνη και να της πει: “είμαι στη διάθεσή σας να σας απαντήσω, έχετε τη μύγα και μυγιάζεστε”. Αυτό φούντωσε το επεισόδιο με την κα Τρέμη να απαντάει πως δεν έχει καμία μύγα.

Η ένταση ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και την κ. Τρέμη συνεχίστηκε για κάποια λεπτά παρά τις αλλεπάλληλες παραινέσεις του κ. Χαρίτου να δοθεί άμεσα τέλος στο διάλογο αυτό με την Όλγα Τρέμη να λέει στον Αλέξη Τσίπρα πως δεν θέλει να δημιουργούνται εντυπώσεις, γιατί εδώ υπάρχουν εκπρόσωποι δημοσιογράφοι αυτών των 7 καναλιών και θα ήθελαν διευκρινίσεις από τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Χαρίτος τελικά κατάφερε μετά από αρκετά λεπτά να επιβάλει την τάξη, αυτή τουλάχιστον που είχαν συμφωνήσει οι εκπρόσωποι των κομμάτων.

Προς το τέλος του debate νέο επεισόδιο έντασης δημιουργήθηκε μεταξύ του Π. Καμμένου και του Ευ. Μεϊμαράκη με αφορμή την υπόθεση των υποβρυχίων. Οι δύο αρχηγοί συνέχισαν σε έντονο ύφος το διάλογο παρά το γεγονός ότι τα μικρόφωνα είχαν κλείσει και η κάμερα είχε στραφεί στην κ. Γεννηματά που ήταν να πάρει το λόγο και χρειάστηκαν αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του κ. Χαρίτου για να δοθεί τέλος στο επεισόδιο.

Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθεί και το τηλεφώνημα αγνώστου στις 21:35 στον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, ενώ ήταν ήδη σε εξέλιξη η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών και είπε ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα στο κτίριο της ΕΡΤ, η οποία θα εκραγεί στις 22:30. Αμέσως, ειδικό κλιμάκιο της Αστυνομίας πήγε στην ΕΡΤ και έλεγξε τους χώρους, αλλά δεν βρήκε κάτι ύποπτο. Έτσι, αποδείχθηκε ότι το τηλεφώνημα ήταν φάρσα.

debateΕκλογές 2015Πολιτικοί Αρχηγοί