Την παρουσίαση των προγραμματικών τους θέσεων επί θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έκαναν με πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) εκπρόσωποι έξι κομμάτων λίγες ώρες πριν από την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών. Το πρώτο debate για θέματα που αφορούν δήμους και περιφέρειες πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης με τη συμμετοχή του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Γιώργου Πατούλη, όπως αναφέρει δημοσίευμα του tovima.gr.
ΣΥΡΙΖΑ: Φορολογική αποκέντρωση και μικρά έργα ΕΣΠΑ
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙZA κ. Θεόδωρος Γκοτσόπουλος απέρριψε ως αποτυχημένο και συγκεντρωτικό σύστημα τον «Καλλικράτη», μίλησε για την ανάγκη κατάργησής του και, μεταξύ άλλων, πρότεινε την αλλαγή του εκλογικού συστήματος με εφαρμογή της απλής αναλογικής.
Τόνισε ότι η περικοπή κατά 65% των πόρων της αυτοδιοίκησης δείχνει ότι ο «Καλλικράτης» χρησιμοποιήθηκε για να γίνει «πλιάτσικο» στα οικονομικά των δήμων. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με τη φορολογική αποκέντρωση στην Αυτοδιοίκηση, εφόσον είναι ενσωματωμένη στο κεντρικό φορολογικό σύστημα, ώστε να μην προκαλείται πρόσθετη επιβάρυνση και να συνδέεται με κοινωνικές προτεραιότητες.
Θεωρεί ότι οι δήμοι ως προς τα ΕΣΠΑ πρέπει να προσανατολίζονται σε έργα μικρής και μεσαίας κλίμακας στο πλαίσιο του αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας και προέταξε δράσεις για να αυξηθούν οι πόροι για τα κοινωνικά προγράμματα και από το ΕΣΠΑ και από εθνικούς πόρους.
ΝΔ: Εκσυγχρονισμός και «λίφτινγκ» στον «Καλλικράτη»
Την αναπτυξιακή γραμμή πλεύσης για τη χώρα έκρινε ως μείζονος σημασίας ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος προέβαλε ως αναγκαιότητα τον οργανωτικό και λειτουργικό εκσυγχρονισμό των δήμων και την αποτελεσματική αξιοποίηση πόρων. Επιχειρηματολόγησε υπέρ αλλαγών στον «Καλλικράτη» ύστερα από διαβούλευση για να βελτιωθούν διατάξεις του.
Κρίσιμη παράμετρος για την οικονομική ανακαμψη των δήμων είναι, σύμφωνα με τη ΝΔ, η απόδοση στους ΟΤΑ των παρακρατηθέντων πόρων σταδιακά και σε συνάρτηση με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας ενώ συμφώνησε με την πρόταση της ΚΕΔΕ να δοθεί στους δήμους το 10% του «πακέτου Γιούνκερ».
Ως προς το ΕΣΠΑ, η ΝΔ επεξεργάζεται τη δυνατότητα ειδικού προγράμματος της Αυτοδιοίκησης ή αλλιώς πρόβλεψης για την ειδική συμμετοχή των δήμων στα Περιφερειακά και Τομεακά Προγράμματα.
Ο κ. Γεωργαντάς τάχθηκε υπέρ της σταδιακής μεταβίβασης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του φόρου ακίνητης περιουσίας, με δυνατότητα αναπλήρωσης απωλειών, κατά τη μεταβατική φάση εφαρμογής της, λόγω λόγω ελλιπούς εισπραξιμότητας.
ΛΑΕ: Σταθερή χρηματοδότηση και αξιοποίηση δυναμικού
Απέρριψε η εκπρόσωπος της ΛΑΕ κυρία Σταυρούλα Συράκου τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο των ευρύτερων κυβερνητικών αποφάσεων για τη χώρα. Ουσιαστικά μίλησε για διαστρέβλωση της έννοιας «μεταρρύθμιση» μια και δεν συνάδει με τις περικοπές και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.
Επεσήμανε ότι προϋπόθεση πραγματικών μεταρρυθμίσεων είναι, μεταξύ άλλων, η σταθερή χρηματοδότηση των ΟΤΑ, η ενίσχυση των δήμων σε υποδομές και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κόσμου.
Η ΛΑΕ καταγγέλλει τον «Καλλικράτη» και καλεί στην ανατροπή του, θεωρώντας ότι μέσω αυτού του συστήματος προωθήθηκε η συρρίκνωση των υπηρεσιών των δήμων, αυξήθηκε η γραφειοκρατία και η αδιαφάνεια ενώ ετέθη σε επιτροπεία η αυτοδιοίκηση.
Επίσης, η ΛΑΕ απορρίπτει τη μετατροπή των δήμων σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό και κρίνει ότι πρέπει να αποκατασταθεί η χρηματοδοτική σταθερότητα για την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης ως μοχλό και για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και για αναπτυξιακή τροχιά με κοινωνική διάσταση.
Το Ποτάμι: Αυτονομία, αυτοχρηματοδότηση, αυτοέλεγχος
Την… επανάσταση του αυτονόητου στην Αυτοδιοίκηση προβάλλει Το Ποτάμι στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, τις οποίες συνόψισε ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Κυριάκος Χαρακίδης στο τρίπτυχο «Αυτονομία – Αυτοχρηματοδότηση – Αυτοέλεγχος». Προέβαλε ως αναγαίο βήμα την αλλαγή του εκλογικού συστήματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με προτεραιότητα τις χωριστές λίστες για την εκλογή των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων.
Επεσήμανε ότι βάση για συνολική μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση είναι ο «Καλλικράτης», με αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων, ενίσχυση με προσωπικό και χωροταξικές αλλαγές. Τάχθηκε υπέρ της απόδοσης των παρακρατηθέντων (εφάπαξ στους μικρούς δήμους και με δόσεις στους μεγάλους).
Τοποθετήθηκε θετικά στη φορολογική αποκέντρωση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επιβληθεί κανένας νέος φόρος, πρότεινε τη μεταβίβαση στους δήμους του φόρου ακινήτων και διατήρηση στο 12% του ΦΠΑ στους δήμους. Ως προς το ΕΣΠΑ, υπέρμαχο είναι Το Ποτάμι στη δημιουργία ειδικού προγράμματος για τους δήμους, που θα το διαχειρίζονται οι ίδιοι.
ΚΚΕ: Διεκδίκηση πόρων, ανακούφιση λαϊκών νοικοκυριών
Την αντίθεσή του στις αναδιαρθρώσεις που προωθεί το μνημόνιο και οι πολιτικές υπέρ του κεφαλαίου εξέφρασε εκ μέρους του ΚΚΕ το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος κ.Νίκος Σοφιανός. Επεσήμανε ότι με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» επιδεινώθηκε η κατάσταση στους δήμους και σε συνδυασμό με τα μνημονιακά μέτρα συρρικνώθηκαν υπηρεσίες, επλήγησαν οι εργαζόμενοι και έγινε αφαίμαξη πόρων.
Μίλησε για την ανάγκη να μπει φρένο σε αντιλαϊκές πολιτικές, τόνισε την ανάγκη για διεκδίκηση πόρων, χωρίς να μετατίθενται τα βάρη στα λαϊκά νοικοκυριά. Πέρα από τον αγώνα για ενίσχυση της χρηματοδότησης εις όφελος των εργαζομένων, ο κ. Σοφιανός τόνισε την ανάγκη οι πόροι να προσανατολίζονται σε υποδομές που βελτιώνουν τη ζωή του λαού, όπως παιδικοί σταθμοί, πυροπροστασία, αντισεισμική θωράκιση.
ΠαΣοΚ: Αξιολόγηση, κινητικότητα, αποκέντρωση
Αξιολόγηση δομών στους δήμους, κινητικότητα των υπαλλήλων χωρίς απολύσεις και αποκέντρωση αποτελούν αναγκαία βήματα για το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠαΣοΚ κ. Πάρη Κουκουλόπουλο.
Ο κ. Κουκουλόπουλος υπερασπίστηκε τον «Καλλικράτη», αποτιμώντας θετικά τη λειτουργία του στην Αυτοδιοίκηση, η οποία, όπως σημείωσε, θα είχε καταρρεύσει αν δεν υπήρχε ο «Καλλικράτης].
Τάχθηκε υπέρ της απόδοσης του συνόλου του ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και ρήτρας αποκέντρωσης για το ΕΣΠΑ, προτείνοντας ποσοστό 30-40% των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) να οδεύει προς τους δήμους και μάλιστα να μπορούν οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων να θέτουν βέτο όσον αφορά στις προτεραιότητές του.