Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ: Ζητάμε ισχυρή εντολή για να συνεχίσουμε την προσπάθεια του περασμένου Γενάρη

«Διεκδικούμε ισχυρή εντολή από τον λαό για να συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε τον περασμένο Γενάρη, για να μην πραγματοποιηθεί το σχέδιο των πιο ακραίων συντηρητικών κύκλων σε Ελλάδα και Ευρώπη για “αριστερή παρένθεση”», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραθέτει, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, σε ερώτημα με ποιον θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών.

Ο πρώην Πρωθυπουργός τόνισε ότι από εκεί και πέρα, ο λαός θα κρίνει για το ποιος θέλει να τον κυβερνήσει και υπογράμμισε ότι το δίλημμα είναι αν θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ που φέρει όλες τις αμαρτίες του παρελθόντος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι ο λαός θα αποφασίσει αν θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με απόλυτη πλειοψηφία είτε με συνεργασίες, και πρόσθεσε ότι έχει αποδειχτεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεργαστεί ακόμα και με δυνάμεις που έχουν αντίθετη ιδεολογία, όπως με τους ΑΝΕΛ, που υπήρξε μια έντιμη συνεργασία.

Αναφερόμενος στη χτεσινή συνέντευξη του Προέδρου της ΝΔ, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, υποστήριξε ότι είναι καλό πράγμα να ζητάει κανείς “συγγνώμη” όμως ο κ. Μεϊμαράκης θα έπρεπε να ζητήσει “συγγνώμη” για όσα έκανε το κόμμα του τα προηγούμενα 40 χρόνια, αλλά και για τα τελευταία 2,5 χρόνια συγκυβέρνησής του με το ΠΑΣΟΚ χωρίς καμία διεκδίκηση, «γιατί όταν εμείς δίναμε τη μάχη μας έλεγε ότι κωλυσιεργούμε και ότι έπρεπε να υπογράψουμε ό,τι μας δίνουν οι δανειστές».

Κληθείς να σχολιάσει τις λέξεις “ψευτράκο” και “πονηρούλη” που τον αποκάλεσε ο αρχηγός της ΝΔ ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «δεν ζητάω να μου πει συγγνώμη που με είπε “ψευτράκο”, “πονηρούλη”» ωστόσο όμως χαρακτήρισε οξύμωρο το γεγονός ότι «ζητάει συνεργασία και να θέλει να πείσει ότι δεν έχει διαφορές». Στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου και τις δυνάμεις εκείνες που δοκιμάστηκαν στη διακυβέρνηση της χώρας επί 40 χρόνια, όπου η ΝΔ είχε κομβικό ρόλο.

Απέκλεισε την συνεργασία με τη ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι δεν μπορεί να βρεθεί ένα modus viventi ανάμεσα σε δύο πολιτικές δυνάμεις που είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα και υποστήριξε ότι “εγώ υπηρετώ ένα πολιτικό σχέδιο, κάποιοι θα επιχειρήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κομμάτι του παλιού. Δεν θα τους κάνει την χάρη ο ελληνικός λαός, θα του δώσει την δύναμη να συνεχίσει αυτό που άρχισε τον Γενάρη του 2015”.

Ερωτηθείς για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών απάντησε ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια να σπάσουμε το θύλακα της διαπλοκής και ξεκαθάρισε ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπει μια τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με κυβέρνηση ΝΔ θα συνεχιστεί η ίδια κατάσταση στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. “Δεν φοβόμαστε το πολιτικό κόστος και πως οι νόμοι θα εφαρμόζονται για όλους” σημείωσε με νόημα.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα της κυβέρνησης στη Μόσχα, υπογράμμισε ότι δεν πήγε ποτέ στη Μόσχα για να ζητήσει οικονομική βοήθεια και επισήμανε ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις πρέπει να αποκατασταθούν. “Εγώ στη Ρωσία δεν πήγα ποτέ να ζητήσω λεφτά, εμπορικές συνεργασίες προσπάθησα να κάνω και αυτές βρίσκονται σε καλό στάδιο” σημείωσε ο πρώην Πρωθυπουργός ζητώντας ο αγωγός αν περάσει από την Τουρκία να περάσει και από την Ελλάδα.

“Τώρα κάποιοι άλλοι που ενδεχομένως είχαν κάποιες αυταπάτες ότι η Ρωσία ήταν συνέχεια της Σοβιετικής Ένωσης ας τα βρουν με τον εαυτό τους” είπε με νόημα «καρφώνοντας» ξανά τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ερωτηθείς για το αν ισχύει αυτό που λέει η ΝΔ ότι οι διαπραγματεύσεις στοίχισαν 90 δισ. ευρώ απάντησε χαριτολογώντας ότι αξίζω κάτι περισσότερα και πρόσθεσε ότι “τώρα φέραμε μια συμφωνία που δίνει μια ανάσα χρηματοδοτική 83 δισ. ευρώ και που δεν επιβαρύνει το χρέος αλλά ξεπληρώνει τα παλαιά χρέη. Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήρθε η στιγμή να πάρει μια δύσκολη στιγμή για να κάνει ένα συμβιβασμό με κόστος εσωκομματικό έκανε τη δύσκολη επιλογή και ο λαός έχει να κάνει με μια πατριωτική δύναμη”.

Παράλληλα εμφανίστηκε ειρωνικός απέναντι στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη λέγοντας ότι «δεν τα πάει άσχημα» και πρόσθεσε ότι «ίσως δεν θέλει να αναλάβει αυτό το ρόλο αλλά καταλαβαίνει τα όριά του».

Aλέξης ΤσίπραςΔΕΘσυνέντευξη Τύπου