Το ηγετικό προφίλ του Ευ.Μεϊμαράκη που άλλαξε τις δημοσκοπήσεις

Η ανατροπή των μέχρι πρότινος δημοσκοπικών δεδομένων με τον, (σχεδόν), εκμηδενισμό της διαφοράς του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ έχουν φέρει “ανακούφιση” στη Συγγρού, όπου γίνεται η αποτίμηση του πρώτου μισού της προεκλογικής περιόδου.

Σύμφωνα με το επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας, έχουν καταφέρει να «κτυπήσουν» τον Αλέξη Τσίπρα σε σημεία που αυτός ήταν ευάλωτος, όπως για παράδειγμα η αιτιολόγηση της διενέργειας των εκλογών και η εμμονή του στην απόρριψη των συνεργασιών, ωστόσο ένα σημαντικό μερίδιο της θετικής γι’ αυτούς εξέλιξης αποδίδουν και στον ίδιο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Όπως αναφέρει το αναλυτικό ρεπορτάζ του euro2day, ο Πρόεδρος της ΝΔ από την πρώτη στιγμή έδειξε ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο από τον προκάτοχό του, με άλλο ύφος και έκδηλη την πολυετή εμπειρία του στα πολιτικά πράγματα. Όπως λέει συνεργάτης του, κατάφερε εξ αρχής να κοιτάξει στα μάτια τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και να του «επιβάλλει τους κανόνες του παιχνιδιού», ενώ ταυτόχρονα, κατά την ίδια πηγή, πέτυχε να ταυτιστεί με το σφυγμό του κόσμου. Κάτι που αποτυπώνεται και στα ποιοτικά στοιχεία των γκάλοπ και την υψηλή συσπείρωση που παρουσιάζει ήδη η ΝΔ.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εκ των πραγμάτων θεωρείται ένα από τα βασικά «όπλα» στη φαρέτρα του κόμματος κατά τις επόμενες δύο εβδομάδες και αναμένεται να παραμείνει στο κέντρο της προεκλογικής εκστρατείας μέχρι και τις κάλπες. Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχει αποφασιστεί, θα συνεχίσει τις αλλεπάλληλες δημόσιες παρεμβάσεις, μέσω συνεντεύξεων, δηλώσεων και ομιλιών, ενώ θα «πρωταγωνιστήσει» και σε διαφημιστικά σποτ του κόμματος στα ΜΜΕ και το διαδίκτυο.

Πολλά η Συγγρού ποντάρει και στις δύο τηλεμαχίες που οριστικοποιήθηκαν χθες και –ειδικά η δεύτερη που θα είναι ένα τετ α τετ με τον Αλέξη Τσίπρα- ίσως να κρίνει και τον νικητή των εκλογών.

Παράλληλα, έμφαση δίνουν στο «Νέο Εθνικό Πρόγραμμα» που θα παρουσιάσει από τη ΔΕΘ ο κ. Μεϊμαράκης και το οποίο θα στοχεύει στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Στο επίκεντρό του, θα έχει την ανάπτυξη και τις φοροελαφρύνσεις, ωστόσο -αναγνωρίζουν στη ΝΔ- τα περιθώρια πολλών διαφοροποιήσεων από το νέο μνημόνιο είναι λίγα, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή.

Υποσχέσεις και πεπραγμένα

Από εκεί και πέρα, στο στόχαστρο της ΝΔ έχουν μπει οι πολλοί αναποφάσιστοι, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί θα αναζητήσουν πρόσβαση τις τελευταίες κρίσιμες μέρες τα στελέχη του κόμματος, καλώντας τους πολίτες να συγκρίνουν τους δύο «μονομάχους».

«Πρέπει όλοι με ήπιο τρόπο να προσεγγίσουμε και να συζητήσουμε με τους ψηφοφόρους της αδιευκρίνιστης ψήφου. Φαίνεται ότι ήδη έχουν εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει με επιχειρήματα να τους καλέσουμε να συγκρίνουν υποσχέσεις και πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χθες το βράδυ σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Μεϊμαράκης (Action 24), αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του.

Παράλληλα, επιθυμώντας να καταδείξει την «υπεύθυνη στάση» του κόμματός του και με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, δηλώνει σταθερός υπέρ των μετεκλογικών συνεργασιών. Το επανέλαβε και χθες, τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι σταθερότητα και όχι συνεχείς εκλογές. Μάλιστα άφησε ανοιχτό το θέμα συμπόρευσης ακόμα και με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, αφού, όπως είπε, είναι «αυτονόητο αυτός που διαπραγματεύτηκε, εισηγήθηκε και ψήφισε το Μνημόνιο, να έρθει να συμμετέχει στην προσπάθεια να το αλλάξουμε».

Στην τελική ευθεία βρίσκεται και το θέμα της εκλογικής λίστας.

Τα πρόσωπα στις εκλόγιμες θέσεις δεν πρόκειται να αλλάξουν, ούτε στο Επικρατείας, ωστόσο, για συμβολικούς λόγους θα τοποθετηθούν σε μη εκλόγιμες θέσεις αρκετά πρόσωπα από τη νεολαία, την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες.

Έτσι, αναμένεται να είναι υποψήφιοι, εκτός από τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη που ήταν και στις εκλογές του Ιανουαρίου τιμητικά στην τελευταία θέση του Επικρατείας, και άλλα στελέχη της γαλάζιας νεολαίας, όπως ο αντιπρόεδρος Κώστας Μητσόπουλος και ο γραμματέας Ανδρέας Τσώκος, ο παραολυμπιονίκης Νίκος Πέππας, η πολύτεκνη Παγώνα Μανούσακα – Τσιριντάνη και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, πρώην αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης και νυν δημοτικός σύμβουλος με τον Γιάννη Μπουτάρη.

αποτίμησηδημοσκοπήσειςΕκλογές 2015Ευ. ΜεϊμαράκηςΝΔ