Με έκδηλο το συναισθηματικό στοιχείο εόρτασε το ΠαΣοΚ την 41η επέτειο από την ίδρυση του. Στο Ζάππειο συγκεντρώθηκαν όλες οι φυλές του ΠαΣοΚ εκτός από τους φανατικούς παπανδρεϊκούς και φανέρωσαν την επιθυμία τους για επανένωση και συσπείρωση του κόμματος, με το θερμό χειροκρότημα με το οποίο συνόδευαν τους ασπασμούς της Φώφης Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και με άλλα ιστορικά και νεότερα στελέχη της παράταξης.
Όπως υπενθυμίζει το δημοσίευμα του tovima.gr πέρυσι στο Ζάππειο, όπου φιλοξενείτο η έκθεση για τον ανένδοτο σημειώθηκαν έκτροπα από οπαδούς του Γιώργου Παπανδρέου, το κόμμα του οποίου δεν μετέχει στις εκλογές. Φέτος η εκδήλωση ήταν πολύ θερμή αφιερωμένη στην ιστορία της παράταξης, από τον Ελευθέριο Βενιζέλο ως τη σύγχρονη εποχή, όπως παρουσιάστηκε στο βίντεο της έναρξης, αλλά και στο μέλλον της.
Η κυρία Γεννηματά αναφέρθηκε στα επιτεύγματα του ΠαΣοΚ από την ίδρυση του και επισήμανε: «Σήμερα 3 του Σεπτέμβρη 2015, βρισκόμαστε εδώ για να προασπίσουμε τις ιστορικές παρακαταθήκες της παράταξης. Για να μην επιτρέψουμε ούτε στη Δεξιά, ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ να παραχαράξουν την ιστορική μας διαδρομή. Είμαστε περήφανοι για την συνεισφορά μας στην πατρίδα. Ξέρουμε τι κρατάμε από την ιστορία μας. Δεν θέλουμε να ξεχάσουμε τα λάθη μας.Αλλάζουμε όλες εκείνες τις πρακτικές που μας οδήγησαν σε αυτά. Αυτή είναι η προσωπική μου δέσμευση αλλά και δέσμευση του νέου συλλογικού ΠαΣοΚ. Του ΠαΣοΚ της Ενότητας, της Ανανέωσης και της Διεύρυνσης: Αλλάζουμε ριζικά τη λειτουργία μας, βάζουμε τέλος σε αυτά που μας πλήγωσαν».
Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ , ότι ασκήθηκαν συστηματικά στην αντιμνημονιακή ρητορική και αρίστευσαν στον λαϊκισμό. «Αντί σε εκείνη τη δύσκολη στιγμή να επικρατήσει πνεύμα συνεργασίας και σύνεσης, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έστησαν το σκηνικό του νέου διχασμού», είπε και ζήτησε από τη συντηρητική παράταξη «επιτέλους να απολογηθεί γιατί ποτέ δεν έκανε την αυτοκριτική της για τα λάθη της τα τελευταία σαράντα χρόνια της Μεταπολίτευσης και κυρίως τα τελευταία 5 καταστροφικά χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας πριν την κρίση. Ποτέ!». Ούτε, πρόσθεσε, ζήτησε συγνώμη για τις ψεύτικες υποσχέσεις και ελπίδες που μοίραζε στα Ζάππεια με τα δήθεν ισοδύναμα μέτρα ή για ποιο λόγο οδήγησε τη χώρα σε δύο επιζήμιες για την οικονομία εκλογικές αναμετρήσεις
Αντιστοίχως, παρατήρησε ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με το τέρας που ο ίδιος δημιούργησε μαζί με τον εταίρο του και βοηθό μηχανοδηγού, στο τρενάκι του τρόμου για τον ελληνικό λαό, τον κ. Πάνο Καμμένο. «Κοίτα ποιος μιλάει; Ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του. Μόλις έξι μήνες χρειάστηκαν για να μας αποδείξετε στην πράξη ότι είστε κάθε λέξη του εγχειριδίου του παλιού πολιτικού συστήματος», σημείωσε.
«Σήμερα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εξακολουθούν να είναι εκτός τόπου και χρόνου. Κατώτεροι των αναγκών της χώρας και των κρίσιμων περιστάσεων. Επιχειρούν να στήσουν το σκηνικό μιας τεχνητής πόλωσης. Μιας καρικατούρας δικομματισμού, με ψεύτικα διλήμματα περί δήθεν αυτοδυναμίας και πολωτικών μετώπων. Με αυτές τις λογικές οι κ.Τσίπρας και Μειμαράκης βλάπτουν σοβαρά την Ελλάδα. Ξεχνούν ότι το Grexit είναι ακόμα στην αυλή μας», πρόσθεσε.
Η κυρία Γεννηματά δεν έμεινε μόνο στις καταγγελίες αλλά παρουσίασε τις κόκκινες γραμμές και τις προτάσεις του κόμματος.
Δεν είναι δυνατόν, είπε,:
-Να αποδεχθούμε τα εξοντωτικά μέτρα φορολόγησης των αγροτών
-Δεν είναι δυνατόν να φθάσουμε σε συντάξεις πείνας και αναξιοπρέπειας
-Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε ελεύθερες ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα
-Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε στην ανασφάλεια, την επιχείρηση και τον δανειολήπτη που βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης
-Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για επιβάρυνση της οικογένειας με 23% ΦΠΑ στα φροντιστήρια, στα ΙΕΚ, στα ιδιωτικά σχολεία
«Αυτά είναι ζητήματα που το ΠαΣοΚ με την γνώση και την εμπειρία που διαθέτει, θα θέσει και πάλι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης», δεσμεύτηκε.
Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ πρότεινε να φτιαχθεί ένα νέο Εθνικό Σχέδιο που υπερβαίνει το μνημόνιο, που οδηγεί στην ανάπτυξη, στην παραγωγή πλούτου, στην απασχόληση, στο νέο κοινωνικό κράτος.
Οι άξονες αυτού του σχεδίου, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί εντός της επόμενης τετραετίας, είναι οι εξης:
-Σε κάθε Ευρωπαϊκό σπίτι να υπάρχει ένα ελληνικό προϊόν.
-Οι ελληνικές επιχειρήσεις στηριγμένες από ένα σταθερό και φιλικό στις επενδύσεις φορολογικό σύστημα, να αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό, δημιουργώντας απασχόληση.
-Οι μικρομεσαίοι να έχουν την βοήθεια από το πιστωτικό σύστημα, και τα κίνητρα για να δημιουργήσουν σε κάθε μια επιχείρηση τουλάχιστον μια νέα θέση εργασίας.
-Για κάθε άνεργο νέο, να έχει προσφερθεί μια τουλάχιστον ευκαιρία για επιδοτούμενη απασχόληση, κατάρτιση ή εργασιακή εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα.
-Να έχουν στηριχθεί οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να ξεκινήσουν την δική τους επιχειρηματική δράση.
-Οι συνταξιούχοι δεν θα έχουν την συνεχή ανασφάλεια για νέες μειώσεις συντάξεων και καθεστώς αναξιοπρέπειας.
-Οι φτωχοί και οι κοινωνικά αποκλεισμένοι, οι αδύναμοι, οι ανάπηροι, να στηρίζονται από το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα, και σύγχρονες υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας.
-Σύγχρονες υποδομές , οι δρόμοι, τα λιμάνια, οι σύγχρονοι σιδηρόδρομοι θα αναβαθμίζουν τη θέση της χώρας μας ως κομβικό σημείο εμπορίου για όλη την Ευρώπη.
-Οι εργαζόμενοι της χώρας να διαπραγματεύονται ελεύθερα τις συλλογικές συμβάσεις τους και η εργασιακή νομοθεσία να εφαρμόζεται πιστά.
-Ο Ελληνικός τουρισμός να αυξάνει συνεχώς το μερίδιό του σε μια ισχυρή διεθνή ανταγωνιστική αγορά
-Όλα τα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να βρίσκονται στα πρώτα 500 του κόσμου και αρκετά από αυτά στα πρώτα 100.
-Οι Υπηρεσίες Υγείας να ξαναζωντανέψουν.
-Να εφαρμόζεται επιτέλους σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο μια αποτελεσματική πολιτική για τις μεταναστευτικές ροές που δεν θα επιτρέπει την διόγκωση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
-Το πολιτικό μας σύστημα να είναι αξιόπιστο, με σταθερό και αναλογικό εκλογικό σύστημα, με διαφάνεια στην χρηματοδότηση των κομμάτων, με αναβαθμισμένο Κοινοβούλιο που σέβεται το ρόλο του.
Κλείνοντας την ομιλία της, επανέλαβε το προσκλητήριο προς «όλα τα πρώην στελέχη και μέλη μας που για διάφορους λόγους δεν είναι σήμερα στις τάξεις μας, να ξανασυναντηθούμε. Να ενώσουν τις δυνάμεις τους και πάλι με το ΠαΣοΚ με τη δημοκρατική συμπαράταξη. Και να καλέσω επίσης σε συστράτευση όλα τα προοδευτικά στελέχη που δραστηριοποιούνται στα κινήματα, την αυτοδιοίκηση, στα επιμελητήρια, στους επιστημονικούς συλλόγους , τα συνδικάτα, στις κινήσεις των πολιτών. Δίνουμε ξανά τα χέρια με τους δημοκρατικούς πολίτες που βαδίσαμε χρόνια μαζί, που μεγαλώσαμε μαζί, που ονειρευτήκαμε μαζί, που αλλάξαμε μαζί την Ελλάδα και τους λέμε: Ελάτε πίσω. Ελάτε στο σπίτι σας. Το ΠαΣοΚ ήταν, είναι και θα είναι το σπίτι σας. Το ΠαΣοΚ ήταν και παραμένει ένα κόμμα, λαϊκό, πατριωτικό, σοσιαλιστικό. Αυτή την παράταξη υπερασπιζόμαστε. Γι’ αυτή την παράταξη δίνουμε τη μάχη στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Μπορούμε να τα καταφέρουμε», τόνισε.