Γερμανία: "Ζυμώσεις" για αλλαγή μεταναστευτικής νομοθεσίας λόγω ανάγκης εργατικού δυναμικού

Μολονότι οι ροές των προσφύγων προς τη Γερμανία αυξάνονται ολοένα περισσότερο, στον κυβερνητικό συνασπισμό επικρατεί διάσταση απόψεων ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το όλο ζήτημα. Όχι τόσο αναφορικά με το τι θα πρέπει να πράξει η ΕΕ σαν σύνολο αλλά το τι θα πρέπει να γίνει ειδικότερα εντός της Γερμανίας. Συγκεκριμένα, οι Σοσιαλδημοκράτες θέτουν το αίτημα νέων ρυθμίσεων που θα διευκολύνουν ειδικότερα την εργασιακή ένταξη αιτούντων άσυλο από τα Βαλκάνια -στους οποίους δεν χορηγείται άσυλο διότι οι χώρες προέλευσής τους θεωρούνται ασφαλείς- όπως επίσης και την ψήφιση συνολικά ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για το μεταναστευτικό.

Οι ανάγκες στη γερμανική αγορά εργασία για εργατικό δυναμικό είναι μεγάλες. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα μεγάλο μέρος των αιτούντων άσυλο προέρχονται από τα Δυτικά Βαλκάνια και δεν έχουν σχεδόν καμία πιθανότητα να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες, οι Σοσιαλδημοκράτες προτείνουν να δοθεί σε αυτούς η δυνατότητα να έρθουν στη Γερμανία νόμιμα ως οικονομικοί μετανάστες και όχι ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Παρά το ότι η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει εκφράσει αντιρρήσεις για την αναγκαιότητα αντίστοιχων τροποποιήσεων στη μεταναστευτική νομοθεσία, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι η τελευταία λέξη επ’ αυτού δεν έχει ακόμη ειπωθεί.

Και ενώ στη Γερμανία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή η μεγάλη δημόσια συζήτηση, ανταπόκριση της εφημερίδας Die Welt από τις Βρυξέλλες αναφέρει ότι από τον Οκτώβριο στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ θα ξεκινήσουν επιχειρήσεις στα θαλάσσια σύνορα της Λιβύης.

Στόχος των επτά πολεμικών πλοίων, των υποβρυχίων και των πολεμικών αεροσκαφών, επανδρωμένων και μη που θα μετέχουν στις επιχειρήσεις θα είναι να σταματούν τα πλεούμενα με πρόσφυγες ακριβώς έξω από τα σύνορα της Λιβύης, δηλαδή στα 12 μίλια. Στη συνέχεια να τα κατάσχουν και πιθανώς να τα καταστρέφουν, καθώς επίσης και συνδράμουν στη σύλληψη των διακινητών. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας η απόφαση αυτή ελήφθη ήδη στα τέλη Ιουνίου.

Πηγή: DW

Γερμανίαμεταναστευτικό