Η προσφυγική κρίση είναι παγκόσμιο πρόβλημα που δεν λύνεται με εθνικές λύσεις, τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF.
Ενώπιον της ολοένα οξυνόμενης προσφυγικής κρίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στηλίτευσε τη στάση ορισμένων κρατών-μελών της ΕΕ που, όπως είπε εξακολουθούν να αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες. Σε αυτήν τη συμπεριφορά μεμονωμένων κρατών απέδωσε μάλιστα την επί του παρόντος αποτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής για τους πρόσφυγες.
Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, «έχουμε να κάνουμε με ένα παγκόσμιο πρόβλημα (…) Σε αυτό το ζήτημα δεν μπορούμε να απαντήσουμε με εθνικές λύσεις. Ως εκ τούτου χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες και για τη μετανάστευση στην Ευρώπη και αυτή ακριβώς μας λείπει. Αντιθέτως, έχουμε εθνική πολιτική, μια πολιτική κατακερματισμένη σε 28 χώρες και με αυτόν τον τρόπο δεν θα λύσουμε το πρόβλημα. Αυτό το διάστημα βιώνουμε τον εθνικό εγωισμό στην πιο ξεκάθαρη μορφή του».
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν δίστασε μάλιστα να αναφερθεί και σε συγκεκριμένες χώρες, συγκαταλέγοντας την Ελλάδα στα κράτη με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο πεδίο της υποδοχής προσφύγων. Όπως επισήμανε, «έχουμε, αν το βλέπω σωστά, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μάλτα, τη Σουηδία και την Ελλάδα. Αυτές είναι οι χώρες που υποδέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες. Σχεδόν όλες οι άλλες χώρες, κυρίως της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ιδιαίτερα τα βαλτικά κράτη, αλλά και η Μ. Βρετανία, η Ιρλανδία και η Φινλανδία λένε ‘όχι, εμάς δεν μας αφορά καθόλου’».
Οι Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ θέλουν να αναζητήσουν κοινές λύσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης σε έκτακτη σύνοδο στις 14 Σεπτεμβρίου. Οι συνομιλίες τους θα αποτελέσουν βάση για τη λήψη σχετικών αποφάσεων σε επίπεδο Πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών της ΕΕ. Σύμφωνα με τον Μάρτιν Σουλτς η επόμενη Σύνοδος Κορυφής θα είναι κομβική. Όπως υπογράμμισε κλείνοντας, «το κεντρικό θέμα της επόμενη Συνόδου Κορυφής θα είναι σε τι είδους Ένωση θέλουμε πραγματικά να ζούμε – σε μία Ένωση της αλληλεγγύης ή σε μία όπου όλοι θα είναι εναντίον όλων».
Πηγή: DW