Σε σκληρή μάχη για την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων αναποφάσιστων, ανθρώπων που εμφανίζονται απρόθυμοι να προσέλθουν στις κάλπες απογοητευμένοι από τις εξελίξεις αλλά και όσων (και όπως φαίνεται είναι αρκετοί) είναι έτοιμοι να επανεξετάσουν την επιλογή που είχαν κάνει στις προηγούμενες εκλογές φαίνεται ότι θα εξελιχθεί η σύντομη προεκλογική περίοδος.
Σύμφωνα με τους ειδικούς των μετρήσεων των τάσεων της κοινής γνώμης, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Έθνους, το τοπίο στο οποίο διεξάγονται οι εκλογές μοιάζει με «κινούμενη άμμο», και πιθανότατα το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθοριστεί κυρίως από την εμβέλεια των αρχηγών των κομμάτων αλλά και την αντιπαράθεση για την επόμενη μέρα, δηλαδή τον τρόπο εφαρμογής του τρίτου μνημονίου αλλά και τις πιθανότητες σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης συνεργασίας, καθώς όπως φαίνεται τουλάχιστον από τα μέχρι τώρα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δεν προκύπτει αυτοδυναμία.
Οι μετακινήσεις ψηφοφόρων, η συσπείρωση των κομμάτων αλλά και το ποσοστό των αναποφάσιστων που ξεπερνάει το 10%, έχουν τεθεί στο επίκεντρο των κομματικών επιτελείων στον βαθμό που τις πρώτες μέρες της προεκλογικής περιόδου φαίνεται ότι έχει μειωθεί η επιρροή των «παραδοσιακών» κομματικών γραμμών.
Η δημιουργία του κόμματος της Λαϊκής Ενότητας από τα πρώην στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ και η εικόνα των αποχωρήσεων στελεχών από τον κομματικό μηχανισμό και τα ψηφοδέλτια έχει δημιουργήσει μία αρνητική εικόνα για το κυβερνών κόμμα.
Το στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα είναι να αναδιατάξει τον κομματικό μηχανισμό δίνοντας την προοπτική ενός νέου προγράμματος του κόμματος που θα περιλαμβάνει αντίρροπα μέτρα στις επώδυνες προβλέψεις της συμφωνίας με τους δανειστές για τα λαϊκά στρώματα. Βασικό όπλο του ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική περίοδο, όπως επισημαίνεται στο άρθρο, θα είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας που διατηρεί υψηλή δημοφιλία, ενώ θα κυριαρχήσει το ερώτημα «Ποιος μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα με τους εταίρους» στην αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της ΝΔ Β. Μεϊμαράκη.
Από την πλευρά της η ΝΔ θα στοχεύσει στην αύξηση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του κόμματος μετά τα πρώτα θετικά δείγματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι ο Πρόεδρος του κόμματος Β. Μεϊμαράκης συσπειρώνει όλες τις «φυλές» της ΝΔ. Με στόχο τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους ο κ. Μεϊμαράκης θα ξεκινήσει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα αποκαλύπτοντας τα «ψέματα της διακυβέρνησης Τσίπρα» και προβάλλοντας την αποφασιστικότητα του κόμματος να πει αλήθειες στους πολίτες αλλά και να συμβάλει στη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας την επόμενη μέρα των εκλογών. Στόχος της ΝΔ είναι κατ΄αρχήν να διασφαλίσει τα υψηλά ποσοστά συσπείρωσης, εκκινώντας από το 28% της ΝΔ τον περασμένο Ιανουάριο, και στη συνέχεια να διευρύνει την εκλογική επιρροή του κόμματός του, μέσω του «επαναπατρισμού» ψηφοφόρων.
Το Ποτάμι, προτάσσοντας το σύνθημα «Εμείς μπορούμε», επιδιώκει να παρουσιαστεί ως ρυθμιστικός παράγοντας σταθεροποίησης στον βαθμό που δηλώνει ότι θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στη συγκρότηση κυβέρνησης την επομένη των εκλογών προκειμένου η χώρα να βγει από το αδιέξοδο που έχει οδηγηθεί μετά την πολύμηνη διαπραγμάτευση και τα capital controls. Αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ με το σύνθημα «Μαζί δίνουμε λύση» προσβλέπει στον επαναπατρισμό ψηφοφόρων του που διαχύθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ ή στο ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου. Μετά την ψήφιση του Μνημονίου το ΠΑΣΟΚ εστιάζει στην επόμενη μέρα των εκλογών, στον σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, προκειμένου να σηκώσει το βάρος της εφαρμογής της συμφωνίας όπου διεκδικεί τον ρόλο του παράγοντα σταθερότητας στο πολιτικό σκηνικό. Το ΚΚΕ ευελπιστεί σε άνοδο των ποσοστών του μετά την υπογραφή της συμφωνίας εξαπολύοντας επίθεση στο κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη που προσπαθεί να διεισδύσει στους ψηφοφόρους της παραδοσιακής Αριστεράς.
Η Λαϊκή Ενότητα, τέλος, με ένα μπαράζ προσχωρήσεων από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και με τη συνεργασία με άλλες κινήσεις και κόμματα των δυνάμεων που υποστήριξαν το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, επιδιώκει να είναι ο πολιτικός εκφραστής των προοδευτικών αντιμνημονιακών δυνάμεων.