Το εναρκτήριο λάκτισμα της αντίστροφης μέτρησης για εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου δίνει το Προεδρικό Διάταγμα που θυροκολλήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής και προβλέπει διάλυση της Βουλής καθώς και σύγκληση της νέας βουλής την 1η Οκτωβρίου.
Όπως αναφέρεται «διαλύεται η Βουλή της ΙΣΤ΄ Περιόδου Προεδρευόμενης Δημοκρατίας, καλούμε τους εκλογείς για την εκλογή Βουλευτών στις 20 Σεπτεμβρίου 2015, ημέρα Κυριακή, και συγκαλούμε τη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές την 1η Οκτωβρίου 2015, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11.00 π.μ. » (Όλο το Προεδρικό διάταγμα μπορείτε να το διαβάστε στο proedriko diatagma)
Οι βασικές κατευθύνσεις της υπηρεσιακής κυβέρνησης
Κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η κ. Θάνου αναφέρθηκε στην κύρια αρμοδιότητα της κυβέρνησης, που είναι «η διασφάλιση της διεξαγωγής των εκλογών κατά τρόπο αδιάβλητο και μέσα σε ένα ήρεμο κλίμα». Προετοίμασε, όμως, τους Υπουργούς και για το πολύ πιθανό σενάριο να απαιτηθεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση να διαχειριστεί και ορισμένα άλλα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό και η ομαλή έναρξη και λειτουργία των σχολείων.
«Θα καταβάλλουμε το μέγιστο των δυνάμεών μας ώστε και οι εκλογές να γίνουν με τρόπο άψογο και όλα τα άλλα ζητήματα που πιθανόν να προκύψουν να επιλυθούν με κατά τον δυνατόν επιτυχέστερο τρόπο», πρόσθεσε η Πρωθυπουργός. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναφορικά με τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης η κ. Θάνου είπε ότι πρόκειται για πρόσωπα τα οποία ήταν κατά το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, δηλαδή, διακεκριμένες προσωπικότητες της επιστήμης, της πολιτικής, της τέχνης.
Κατά την έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου η Πρωθυπουργός είπε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι ευρύτατης αποδοχής και την αποτελούν πρόσωπα και προσωπικότητες από την πολιτική, την επιστήμη και την τέχνη, όλοι επιτυχημένοι στον τομέα τους. Εξήγησε ότι στόχος είναι η προετοιμασία των βουλευτικών εκλογών, αλλά και άλλα ζητήματα που είναι σε εξέλιξη, όπως το μεταναστευτικό και η ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς. «Αναλαμβάνω το τιμητικό βάρος της υπηρεσιακής κυβέρνησης για την προετοιμασία των εκλογών» είπε χαρακτηριστικά, ενώ διαβεβαίωσε ότι όλοι οι υπουργοί θα κάνουν το καλύτερο για την άψογη διεξαγωγή των εκλογών, αλλά και την επίλυση και των υπόλοιπων ζητημάτων.
Κατά την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης, νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο, τα περισσότερα μέλη έδωσαν θρησκευτικό όρκο ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, η Υπουργός Παιδείας Φρόσω Κιάου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ιωάννης Μουζάλας έδωσαν πολιτικό όρκο.
Οι πρώτες δηλώσεις υπηρεσιακών Υπουργών
Αμέσως μετά την ορκωμοσία, αρκετοί από τους Υπουργούς της νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης ανταποκρίθηκαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που τους περιστοίχισαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και προέβησαν σε δηλώσεις για τις προτεραιότητες των χαρτοφυλακίων τους. «Η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση θα κάνει ότι προβλέπει το Σύνταγμα», ανέφερε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Υπουργός Επικρατείας Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος.
«Προτεραιότητα είναι η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές και να αποκτήσει εκλεγμένη κυβέρνηση, αυτή είναι η προτεραιότητα», δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ενώ ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης που είναι επιφορτισμένος με το έργο των εσόδων σημείωσε ότι «συνεχίζουμε να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό από τον τελευταίο νόμο 4336 σε αυτό συνεχίζουμε και το θεσμικό πλαίσιο που ήδη έχει νομοθετηθεί. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και στις φορολογικές δηλώσεις και στους φορολογικούς ελέγχους. Δεν σταματάει να εργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών».
Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας τόνισε ότι αναλαμβάνει «ένα υπουργείο φωτιά αυτή τη στιγμή. Το πρόβλημα δεν είναι να διεκπεραιώσει κανείς υπηρεσιακά αυτή την ιστορία αλλά να δώσει μια συνέχεια στις προσπάθειες των προηγουμένων κυβερνήσεων και να βοηθήσει την επόμενη κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι «από ό,τι συζήτησα με την κυρία Πρωθυπουργό αποτελεί προτεραιότητα. Υπάρχουν διάφορα σχέδια για να γίνουν. Επίσης αποτελεί προτεραιότητα να συνεχίσουμε την ευρωπαϊκή πολιτική, να προχωρήσουμε την διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας του κ. Παυλόπουλου να γίνει άμεσα μια συνδιάσκεψη Κορυφής, γιατί αν δεν διεθνοποιηθεί το ζήτημα, δεν μπορεί να λυθεί. Είναι ένα ζήτημα που το υφιστάμεθα εμείς, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε εμείς αλλά, όπως καταλαβαίνετε, είναι πανευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα».
Την αντιμετώπιση των κενών στα σχολεία. τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών και τα συγγράμματα θέτει ως προτεραιότητα υλοποίησης η Υπουργός Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Φρόσω Κιάου, η οποία σημείωσε ότι «υπάρχει μια πλήρης δρομολόγηση των διαδικασιών ώστε τα σχολεία να μπορέσουν να ξεκινήσουν απρόσκοπτα κατά το δυνατόν. Υπάρχουν πράγματι κενά. Αυτό το ξέρουμε και η απερχόμενη ηγεσία το ξέρει. Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να καλυφθούν το γρηγορότερο δυνατό» και εμφανίστηκε γνώστρια της κατάστασης επειδή όπως είπε επί 7 μήνες ήταν άμισθη συνεργάτης του Αριστείδη Μπαλτά.
Ένα από τα πρόσωπα της ημέρας ήταν η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού Άλκηστις Πρωτοψάλτη η οποία μάλιστα στις δηλώσεις της ζήτησε χρόνο, ενώ στο σχόλιο δημοσιογράφου ότι η δουλειά της μπορεί να γίνει επικοινωνιακό όπλο για την προβολή της χώρας απάντησε χαρακτηριστικά «ούτως ή άλλως μέχρι τώρα μέσα από αυτά τα 40 χρόνια που είμαι σε αυτό που λέγεται ελληνικό τραγούδι, ελληνικός πολιτισμός και ελληνική γλώσσα που πιστεύω ότι είναι το ωραιότερο άνθος του πολιτισμού μας, μεταφέρω την ψυχή, την αγάπη, την αισιοδοξία τον πολιτισμό και όλα όσα κρίνει ο ελληνικός λαός». Στην συνέχεια δημοσιογράφος σχολίασε ότι μπορεί να είστε περισσότερο από 23 ημέρες Υπουργός, αναγκάζοντας την κ. Πρωτοψάλτη να δηλώσει απλά «θα τα πούμε».
«Αυτό που μπορούμε τουλάχιστον να κάνουμε είναι να επισημάνουμε σε στενή συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες ποια είναι τα προβλήματα που έχουν εκεί ώστε ο επόμενος υπουργός να ασχοληθεί και να τα λύσει», δήλωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Πολιτισμού Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα και πρόσθεσε ότι «αυτά σε επίπεδο υπηρεσιακό. Αλλά σε επίπεδο συμβολικό νομίζω ότι ο ρόλος ο δικός μου είναι να τονίσουμε πόσο σημαντικό πράγμα είναι ο πολιτισμός ακόμη και σε μια χώρα που βρίσκεται σε οικονομική κρίση».