«Ο ελληνικός λαός ξέρει ότι η μόνη δυνατότητα να βγούμε από την κρίση, αν υπάρχει, είναι στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα. Τώρα το ξέρει και η Ευρώπη, η οποία προσπάθησε, με κάθε τρόπο, να σαμποτάρει αυτή την κυβέρνηση. Εμείς απαντήσαμε με το δημοψήφισμα και πετύχαμε μια συμφωνία η οποία μας δίνει χρήματα για να μπορέσει να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομία και στην συζήτηση για το χρέος», τόνισε ο συντονιστής του τμήματος ευρωπαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Παππάς, σε συνέντευξή του στην La Republicca.
Σημείωσε ότι «ο στόχος είναι διπλός και παραμένει απαράλλακτος: να κυβερνήσουμε την Ελλάδα και να αλλάξουμε την Ευρώπη και την νεοφιλελεύθερη κυβέρνησή της».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συμφωνία και αν αυτή είναι καλή ή κακή ο κ. Παππάς υποστήριξε πως είναι καλύτερη από την προηγούμενη, «με μια αλλαγή στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, η οποία, από μόνη της, αξίζει 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Μια συμφωνία με την οποία διατηρήσαμε μέρος από την δυνατότητα αυτόνομης λήψης αποφάσεων. Τους νόμους τους γράφουμε εμείς, δεν μας τους στέλνουν από τις Βρυξέλλες, σε αντίθεση με το παρελθόν».
Όσον αφορά την Ευρώπη είπε: «κανένα κράτος από μόνο του, και καμία αριστερά έχει την δύναμη να ελέγξει την ταχύτητα με την οποία κινείται η οικονομία και η σύγχρονη συσσώρευση πλούτου. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται μια διαδικασία και μια δημοκρατική επανάσταση, για να αντιμετωπισθούν οι δυνάμεις αυτές. Κάποιες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, κατά κάποιο τρόπο μας βοήθησαν, στην φάση αυτή».
Ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «δεν κατέβαλε αρκετές προσπάθειες για να βάλει πιο ισχυρές ρίζες στα ενδιάμεσα σώματα της κοινωνίας και στην τοπική αυτοδιοίκηση».
Πότε θα ζω κανονικά;
Σε ερώτηση της εφημερίδας «από ανθρώπινης άποψης, πως προσέγγισε ο Τσίπρας την εξουσία;», απάντησε: «Την ημέρα των εκλογών με ρώτησε: «Μα εγώ πότε θα αρχίσω να ζω πραγματικά; Και του απάντησα: “ποτέ, αγαπητέ Αλέξη”».
«Aπέδειξε ότι έχει πολιτική διαίσθηση και ότι είναι ρεαλιστής. Η δημοτικότητά του αυξήθηκε, είναι ένας από τους πέντε γνωστότερους πολιτικούς στον κόσμο. Και, πάνω από όλα, από το 1944 μέχρι σήμερα ήταν ο πρώτος ηγέτης της ελληνικής αριστεράς ο οποίος είπε ότι δεν αρκούσε η αντιπολίτευση αλλά έπρεπε να κυβερνήσουμε. Και το πράττει, και σήμερα, με ταπεινότητα, παρά την αποφασιστικότητα», συμπλήρωσε.
Σχετικά με την διάσπαση του κόμματος ανέφερε πως «η έξοδος από το Ευρώ, όπως θα ήθελαν κάποιοι, θα σήμαινε γεωπολιτική απομόνωση. Και την φορά εκείνη που η χώρα έπραξε κάτι τέτοιο, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, βυθίστηκε στον εμφύλιο. Δεν προσθέτω τίποτε άλλο».
Πηγή: iefimerida.gr