Σε πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας οδήγησε η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι δεν κρίνει σκόπιμη μία συνάντηση Τσίπρα – Μεϊμαράκη, καθώς θεωρεί ότι “δεν υπάρχει καμία δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή” και τη ΝΔ να την κατηγορεί για “καθεστωτική αντίληψη”.
Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχαν τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα το πρωί, καθώς ο κ. Τσίπρας επέστρεψε το τηλεφώνημα που του είχε κάνει ο κ. Μεϊμαράκης, που πήρε νωρίς το πρωί την σχετική πρωτοβουλία. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μεϊμαράκης στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής σχηματισμού κυβέρνηση που έχει λάβει, κάλεσε τον κ. Τσίπρα σε συνάντηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από τη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «δεν θέλει να συναντηθούν».
Ο κ. Μεϊμαράκης, στη συνέντευξη που είχε δώσει μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού είχε εκφράσει επιφυλάξεις για το αν θα επικοινωνούσε με τον κ. Τσίπρα, ωστόσο, στη συνέχεια διεμήνυσε πως θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για να συγκροτηθεί κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή και, προφανώς σε αυτό το πλαίσιο, τηλεφώνησε σήμερα στον κ. Τσίπρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε στην τηλεφωνική κλήση του κ. Μεϊμαράκη, με τον Πρόεδρο της ΝΔ να αφήνει μήνυμα στον τηλεφωνητή. Στη συνέχεια, επικοινώνησε με τη γραμματέα του και ζήτησε να υπάρξει συνάντηση με τον κ. Τσίπρα.
Πάντως, χθες κορυφαίος Υπουργός της κυβέρνησης, όταν ρωτήθηκε για το θέμα απέκλεισε το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να συναντηθεί με τον κ. Μεϊμαράκη λέγοντας ότι «αν μπορούσε να συγκροτηθεί κυβέρνηση από την παρούσα βουλή θα το είχαμε κάνει».
Κληθέν να σχολιάσει την προσπάθεια του Ευάγγελου Μεϊμαράκη να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έχει ο Πρόεδρος της ΝΔ, το Μέγαρο Μαξίμου σημείωσε με ανακοίνωσή του ότι:
«Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επικοινώνησε σήμερα το πρωί με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να του ζητήσει συνάντηση στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής. Ο Πρωθυπουργός εξήγησε στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή για αυτό άλλωστε και παρέδωσε αμέσως την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, του εξήγησε ότι δεν θεωρεί σκόπιμο να συναντηθούν με αντικείμενο το σχηματισμό κυβέρνησης καθώς κρίνει ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αλλά ούτε και περιθώριο προγραμματικής σύγκλισης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ».
Την ίδια ώρα επίθεση στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η ΝΔ, καταλογίζοντάς του «καθεστωτική αντίληψη», με αφορμή την άρνησή του να δεχθεί τη συνάντηση στην οποία τον κάλεσε ο Πρόεδρος του κόμματος Ευ. Μεϊμαράκης το πρωί, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής σχηματισμού κυβέρνησης.
Στην ανακοίνωση της, η ΝΔ ανέφερε ότι «η προσπάθεια όλων για ένα καλύτερο αύριο απαιτεί συνεννόηση, διάλογο και ευρύτερες συνεργασίες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Με τη διάθεση αυτή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευ. Μεϊμαράκης επικοινώνησε με τον κ. Α. Τσίπρα, ο οποίος απάντησε ότι “δεν θέλει να τον δει”.
Εξηγώντας την πρόσκληση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών είναι θεσμικές και συνταγματικές, που έχουν στόχο, εκτός των άλλων και στην εκτόνωση της πολιτικής έντασης. Δεν πρόκειται για κοινωνικές και φιλικές επαφές. Εδώ και ένα μήνα ο κ. Τσίπρας συμπεριφέρεται με καθεστωτική αντίληψη. Αποφασίζει μόνος του για πολύ σοβαρά ζητήματα για το μέλλον της χώρας και όταν διαπιστώνει τα αρνητικά αποτελέσματα των κινήσεών του, αυτοπαρουσιάζεται ως θύμα εκβιασμών. Στην παρούσα φάση επιλέγει τις παλιές καταδικασμένες πρακτικές της πόλωσης. Έχει μείνει στο χθες».
Αργά το απόγευμα ήρθε η απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω κυβερνητικών πηγών. «Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να ψεύδεται και σκοπίμως επιχειρεί να πυροδοτήσει την πολιτική ένταση ενώ επικαλείται την εκτόνωσή της», επεσήμαναν.
Όπως προσέθεσαν οι κυβερνητικές πηγές, μπροστά στο φόβο των εκλογών, ο κ. Μεϊμαράκης φτάνει πρακτικά να αποκαλεί «καθεστωτική αντίληψη» την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.
Καταλήγοντας, οι ίδιες πηγές σχολίασαν ότι «πρακτική του χθες» είναι η αναζήτηση τεχνασμάτων για τη «μονιμοποίηση» ενός προσωρινού Προέδρου.