Με τη χώρα να οδεύει σε μια από τις πιο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών, το έργο της επόμενης κυβέρνησης αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολο – με 90 «καυτές» ημέρες, εν όψει της ολοκλήρωσης και οριστικοποίησης του τρίτου μνημονίου.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου”, η πορεία των επόμενων μηνών έχει ως εξής:
● Ο Σεπτέμβριος θα ήταν ο μήνας κατά τον οποίο η κυβέρνηση θα έπρεπε να καταπιαστεί με το θέμα των κόκκινων δανείων, κάτι που αποφεύγει από το 2013 αφού συνδέεται με νέο ιδιωτικό πτωχευτικό δίκαιο και κατασχέσεις περιουσιών. Με την προκήρυξη, όμως, των πρόωρων εκλογών, το θέμα αυτό πάει για τον Οκτώβριο. Με βάση το Μνημόνιο ως την 1η Σεπτεμβρίου όλα τα επικουρικά ταμεία έπρεπε να τεθούν κάτω από την «ομπρέλα» του ΕΤΕΑ. Τον ίδιο μήνα θα έπρεπε να υπάρξει νομοθεσία για την κατάργηση της έκπτωσης του 20% στην ενέργεια που δαπανά η βιομηχανία, συμψηφισμό των οφειλών της ΔΕΗ και του Διαχειριστή και τη δρομολόγηση της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ ή εναλλακτικό σχέδιο με ισοδύναμα αποτελέσματα για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του από τη ΔΕΗ.
● Ο Οκτώβριος θα είναι ο πλέον κρίσιμος μήνας για τη συνέχιση του προγράμματος. Η Ελλάδα θα πρέπει να οριστικοποιήσει τα δημοσιονομικά μεγέθη και να καταθέσει μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο για την περίοδο 2015-2019 όπου θα αναφέρονται και όλα τα δημοσιονομικά μέτρα μέχρι τότε. Εν ολίγοις θα πρέπει να αποτυπώσει έστω και γενικά πρόσθετα 3,6 δισ. ευρώ για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018. Επίσης θα πρέπει να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το τελευταίο τρίμηνο του 2015. Ακόμη, θα πρέπει να πάρει τελικές αποφάσεις για τις φορολογικές εκκρεμότητες και ειδικά για την άρση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος στους αγρότες καθώς και των φόρων υπέρ τρίτων και ειδικά αυτών που αφορούν τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Το ασφαλιστικό είναι μια μεγάλη εκκρεμότητα απέναντι στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Θα πρέπει επίσης να νομοθετηθούν οι αλλαγές του καθεστώτος στο γάλα, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων και η πώληση των ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων, καθώς και το καθεστώς που διέπει τα αρτοποιεία. Επίσης θα πρέπει να μπει μπροστά και η εφαρμογή της δεύτερης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για το χονδρικό εμπόριο, τις κατασκευές, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τη μεταποίηση.
● Νοέμβριος και Δεκέμβριος θα είναι κρίσιμοι για την επιτάχυνση του χρόνου άρσης των κεφαλαιακών ελέγχων και την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να οριστικοποιηθούν το θέμα της εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων, τα τεστ κοπώσεως των τραπεζών και τελικά η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.
Το κεφάλαιο «αποκρατικοποιήσεις»
Στο μεταξύ, ιδιαίτερης σημασίας είναι το κεφάλαιο των αποκρατικοποιήσεων, καθώς στο νέο μνημόνιο καταγράφονται 74 επείγουσες εκκρεμότητες του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, που πρέπει να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της “Καθημερινής”, σε παράρτημα, που προσαρτήθηκε μαζί με το σχέδιο αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων (Asset Development Plan ή ADP) του ΤΑΙΠΕΔ στο νέο μνημόνιο και ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, περιγράφονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης για να προχωρήσουν κομβικές αποκρατικοποιήσεις. Aυτές είναι τα περιφερειακά αεροδρόμια, το Ελληνικό, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, το ακίνητο Αφάντου στη Ρόδο, ο ΔΕΣΦΑ, οι ΟΛΠ και ΟΛΘ, οι ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Rosco, ο Αερολιμήν Αθηνών, το Ποσείδι Χαλκιδικής, το Κέντρο Ιππασίας Μαρκόπουλου, οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινήτων, οι μαρίνες, η Εγνατία Οδός, οι συμμετοχές σε ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και το σχέδιο τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου ακινήτων.
Για το νέο ταμείο «των 50 δισ.» οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν κυρίως από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς το βασικό περιουσιακό στοιχείο του αναμένεται να είναι οι μετοχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Για τον σκοπό αυτό μέχρι τον Οκτώβριο η κυβέρνηση καλείται να συστήσει ανεξάρτητη Ομάδα Δράσης σε συνεργασία με την Ε.Ε., η οποία θα προχωρήσει τις ρυθμίσεις για τη δομή και τη διακυβέρνηση του νέου Ταμείου. Η ομάδα θα υποβάλει τις προτάσεις της μέχρι τον Δεκέμβριο και η κυβέρνηση, σε συμφωνία με τους θεσμούς, θα λάβει μέτρα για την εκκίνηση της λειτουργίας του Ταμείου μέχρι τον Μάρτιο του 2016.