Μαξίμου: Την επόμενη εβδομάδα οι πολιτικές αποφάσεις

Στην επόμενη εβδομάδα παραπέμπεται η ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών από πλευράς Κυβέρνησης σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά από σειρά επαφών του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, την Τρίτη, με σειρά Υπουργών, κυρίως του οικονομικού επιτελείου, φαίνεται, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, να προκρίθηκε η λύση της αποφυγής ενεργειών υψηλού πολιτικού ρίσκου οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εφαρμογή της συμφωνίας με τους δανειστές, και κατ’ επέκταση τη συζήτηση για το θέμα του χρέους. Η συζήτηση αυτή πρόκειται να αρχίσει τον Οκτώβριο αφού πρώτα ψηφιστούν από τη βουλή οι εφαρμοστικοί νόμοι του νέου προγράμματος, οι οποίοι θεωρούνται προαπαιτούμενα για την πρώτη αξιολόγηση.

Κατά τις πληροφορίες αυτές, δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία συγκεκριμένη απόφαση. «Οι πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα» συμπληρώνεται, τονίζοντας ότι το ζήτημα είναι «πολυπαραγοντικό».

Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη Παρασκευή το πρωί, οπότε ολοκληρώθηκε η διαδικασία ψήφισης του τρίτου μνημονίου στη Βουλή μετά από ταραχώδη συνεδρίαση, τα σενάρια διαδέχονται το ένα το άλλο.

Αρχικώς, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ενδεχόμενο να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης, θέτοντας ως όριο την εξασφάλιση των 162 ψήφων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, έτσι ώστε στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί, ν’ ανοίξει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές μέσα στο Σεπτέμβριο. Μάλιστα, τη Δευτέρα το βράδυ κυκλοφόρησαν και αρκετές «εκδοχές» για το πότε θα μπορούσαν να διεξαχθούν οι εκλογές αυτές.

Εντούτοις, την Τρίτη «έπεσε στο τραπέζι» η πρόταση για κλείσιμο της Βουλής και λειτουργία των θερινών τμημάτων, τον Σεπτέμβριο, τα οποία και θα κληθούν να εγκρίνουν τους εφαρμοστικούς νόμους της συμφωνίας. Με ένα τέτοιο σενάριο παρακάμπτεται, σε σημαντικό βαθμό, ο «σκόπελος» των διαφωνούντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ενώ περιορίζεται το περιθώριο παρέμβασης στις διαδικασίες της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου.

θερινά τμήματα βουλήςΜαξίμουπολιτικές πρωτοβουλίεςΠρόωρες Εκλογές