Προ των πυλών οι εκλογές εν μέσω διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ -Πιθανή ημερομηνία η 27η Σεπτέμβρη

Από σήμερα ξεκινά μια περίοδος έντονης πολιτικής αστάθειας για τη χώρα, μετά την απόφαση αρκετών Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσουν την νέα συμφωνία για τη χρηματοδότηση της χώρας, αλλά και άλλους έντεκα να δηλώνουν “παρών”, κίνηση που όπως όλα δείχνουν αιφνιδίασε το Μαξίμου.

Η Κυβέρνηση διεμήνυσε, μέσω κύκλων της, ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στις 20 Αυγούστου, αλλά η εκπρόσωπός της Όλγα Γεροβασίλη απέφυγε να μιλήσει δημοσίως γι’ αυτό, σημειώνοντας μονάχα πως “θα γίνουν όσα χρειάζεται να γίνουν με βάση τον Κανονισμό και το Σύνταγμα”.

Αν εντέλει αν ισχύσει το ενδεχόμενο προκήρυξης των εκλογών στις 20 Αυγούστου, οι πιθανότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή φέρεται να είναι η Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου.

Οι φόβοι και τα ενδεχόμενα:

– Με την κυβερνητική δύναμη να πέφτει κάτω από το όριο των 120 βουλευτών, είναι ορατός ο κίνδυνος να μην εγκριθεί σήμερα από το Eurogroup η συμφωνία ή να μην «περάσει» από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια μέσα στο επόμενο τριήμερο, όπως αναφέρει το αναλυτικό ρεπορτάζ του euro2day. Σε μία τέτοια περίπτωση, το δάνειο-γέφυρα, που αποτελεί «εφιάλτη» για το Μαξίμου, θα εμφανιστεί ως μονόδρομος.

Πηγές, ωστόσο,  από τις Βρυξέλλες υποστήριζαν ότι οι εξελίξεις ήταν εν πολλοίς αναμενόμενες με βάση και την εικόνα των προηγούμενων ψηφοφοριών και εξέφραζαν αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα.

– Ο Αλέξης Τσίπρας να δεχτεί ασφυκτικές, πλέον, πιέσεις από τους εταίρους για συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού, προκειμένου να αποφευχθεί το δάνειο-γέφυρα. Μέχρι τα ξημερώματα, το πρωθυπουργικό επιτελείο απέρριπτε κατηγορηματικά μία τέτοια εξέλιξη, ωστόσο τίποτα πλέον δεν μπορεί να αποκλειστεί.

– Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τους -τύποις- κυβερνητικούς βουλευτές, δηλαδή από τους 32 που καταψήφισαν (και) τη συμφωνία σήμερα και τις δέσμες με τα προαπαιτούμενα στις 15 και στις 22 Ιουλίου. Που σημαίνει ότι, εάν φτάσουμε σ’ αυτή τη διαδικασία, θα επικυρωθεί η πτώση της, καθώς ψήφος εμπιστοσύνης σημαίνει 151 «ναι» τουλάχιστον στην κυβέρνηση. Εκτός και αν υπάρξει ανοχή από την αντιπολίτευση και «ναι» από ορισμένους βουλευτές που είπαν «παρών».

– Η προκήρυξη εκλογών, είτε μετά την εν λόγω ψηφοφορία είτε πριν, θεωρείται βέβαιη (σ.σ. εάν ο κ. Τσίπρας επιμείνει στην άρνησή του για κυβέρνηση ειδικού σκοπού).

Για την ακρίβεια, επειδή δεν έχει συμπληρωθεί ένα έτος από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κι εκείνος να ανοίξει τον γνωστό κύκλο των διερευνητικών εντολών, μέχρι να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει κυβερνητική δυνατότητα και να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και διενέργειας εκλογών.

Αιφνιδιασμός του Μαξίμου

Το Μαξίμου αιφνιδιάστηκε από τα 11 «παρών». Η εικόνα που είχε μέχρι χθες το απόγευμα ήταν ότι τα 5 «παρών» των προηγούμενων ψηφοφοριών θα μετατρέπονταν σε «ναι». Αντίθετα, αυτά… αυξήθηκαν.

Επιπλέον, αποδείχθηκε «μπετόν» η ομάδα των 32 διαφωνούντων από την Αριστερή Πλατφόρμα, στο εσωτερικό της οποίας υπάρχουν σκέψεις για ανεξαρτητοποίηση των εν λόγω βουλευτών. Ο μοναδικός λόγος για να το πράξουν είναι να συγκροτήσουν δική τους κοινοβουλευτική ομάδα, ώστε να απολαύσουν τα προνόμια του εκλογικού νόμου στην προεκλογική διαδικασία (χρόνος ομιλίας στα μέσα ενημέρωσης, χρηματοδότηση κ.λπ.).

Ισχυρή, πάντως, είναι η άποψη να μην κινηθούν μ’ αυτό τον τρόπο, για να μην αποκτήσουν τον τίτλο των αποστατών που έριξαν την κυβέρνηση. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έδειχνε χθες να προκρίνει αυτή την άποψη…

Με βαριές απώλειες για ΣΥΡΙΖΑ πέρασε το Μνημόνιο

Νόμος του κράτους έγινε το νέο Μνημόνιο, σε μια ψηφοφορία η οποία κατέληξε με μεγάλες απώλειες για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, υπήρξαν 222 «ναι», 64 «όχι» και 11 «παρών», με τις διαρροές για το μείζον κυβερνών κόμμα να είναι μεγαλύτερες απ’ ό,τι στις προηγούμενες ψηφοφορίες του Ιουλίου και να πέφτει η κοινοβουλευτική δύναμη της συγκυβέρνησης κάτω από το όριο των 120 βουλευτών. Γεγονός που θέτει εκ των πραγμάτων τις πρόωρες εκλογές στο πλέον πιθανό σενάριο.

Στην ψηφοφορία για την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση, εάν υπάρξει απώλεια της δεδηλωμένης, δύο θα είναι οι επιλογές του Πρωθυπουργού:

  1. Να καταθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που θα οδηγήσει πιθανότατα σε εκλογές ή
  2. Να πειστεί να συμφωνήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, κάτι που έως τώρα απορρίπτει.

Αναφερόμενος νωρίτερα, από το βήμα της Ολομέλειας, στο θέμα των εκλογών και με αφορμή προηγούμενη τοποθέτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. «Μην θέτετε τέτοια αιτήματα γιατί ενίοτε γίνονται δεκτά», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, προσθέτοντας ότι «είμαι ο τελευταίος που δεν θα αναγνωρίσω αυτό που ονομάζω θεσμική δυσαρμονία».

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης

Αρνητικός στο ενδεχόμενο να παράσχει η ΝΔ ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή εμφανίστηκε ο Μάκης Βορίδης εξερχόμενος του κοινοβουλίου. «Η κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη. Από Δευτέρα έχει χάσει και εμάς», φέρεται να είπε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης σε συνεργάτες του.

Όσον αφορά τη στάση του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, υψηλόβαθμα στελέχη των δύο κομμάτων διευκρίνιζαν στο Euro2day.gr ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δώσουν νέα στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα, όμως άγνωστο είναι αν θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία ή θα απέχουν.

Οι απώλειες

Η συγκυβέρνηση είχε συνολικά 47 απώλειες, αφού 32 βουλευτές της καταψήφισαν το νομοσχέδιο, 11 δήλωσαν «παρών», τρεις διαφοροποιήθηκαν ψηφίζοντας «ναι» επί της αρχής και «παρών» σε επιμέρους άρθρα, ενώ ένας βουλευτής ήταν απών.

Τα «όχι» παρέμειναν 32, όμως αυξήθηκαν κατά 4 τα «παρών» (Καββαδία, Μητρόπουλος, Κανελλοπούλου και Κουρεμπές). Από την άλλη, υπήρξαν και δύο βουλευτές (Μπαξεβανάκης και Κασιμάτη) που από «παρών» την περασμένη φορά σήμερα ψήφισαν «ναι».

Αναλυτικά, στα «όχι» περιλαμβάνονται οι: Γιάνης Βαρουφάκης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δημήτρης Στρατούλης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αγλαΐα Κυρίτση, Ραχήλ Μακρή, Κώστας Ήσυχος, Νάντια Βαλαβάνη, Ελένη Σωτηρίου, Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοΐλης, Γιάννης Σταθάς, Κώστας Λαπαβίτσας, Θωμάς Κώτσιας, Αθανάσιος Σκούμας, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Στάθης Λεουτσάκος, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Βασίλειος Κυριακάκης, Ηρώ Διώτη, Ζάννας Ζήσης, Ιωάννης Ζερδελής, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα και Δημήτρης Κοδέλλας.

«Παρών» δήλωσαν οι: Αλέξης Μητρόπουλος, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Βασιλική Κατριβάνου, Μαρία Κανελλοπούλου, Ανέττα Καββαδία, Χρήστος Καραγιαννίδης, Νίκος Μιχαλάκης, Θεοφάνης Κουρεμπές, Τζήκα Δανάη και Βασιλίκη Λέβα, ενώ «παρών» σε άρθρα ψήφισαν ο Γ. Κυρίτσης και ο Δ. Σεβαστάκης.

Απών από τη διαδικασία ήταν ο βουλευτής Ευβοίας Γιώργος Ακριώτης.

 

Τι ορίζει το Σύνταγμα για την πρόταση εμπιστοσύνης

Το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής προσδιορίζουν τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισής της.

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτή, η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξή της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.

Aλέξης ΤσίπραςαποφάσειςδιάσπασηεκλογέςΣΥΡΙΖΑ