Εγκρίθηκε με 222 “ΝΑΙ” 64 “ΟΧΙ” και 11 “ΠΑΡΩΝ” η συμφωνία χρηματοδότησης της χώρας από τη Βουλή, παρά τις πολλές διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μεγάλη μερίδα της αντιπολίτευσης ψήφισε «ναι» στην κρίσιμη ψηφοφορία επί του σχετικού νομοσχεδίου. Η ολονύχτια συζήτηση στην Ολομέλεια κορυφώθηκε με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Κατά την ομιλία του νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συμφωνία «αναγκαστική επιλογή», τονίζοντας ότι το δίλημμα που τέθηκε στη χώρα ήταν «μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή».
Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την υπό έγκριση συμφωνία με τους δανειστές «επώδυνη επιλογής ευθύνης» και πρόσθεσε ότι «μπροστά στο τελεσίγραφο για την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ πήραμε την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό να παραμείνουμε ζωντανοί και να συνεχίσουμε τον αγώνα, αντί να επιλέξουμε να αυτοκτονήσουμε. Δεν μετανιώνω, ούτε που πάλεψα όσο κανείς, προκειμένου να υπερασπιστώ το δίκιο του ελληνικού λαού, ούτε μετανιώνω που διάλεξα τον συμβιβασμό έναντι του ηρωικού χορού του Ζαλόγγου».
Από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης και τόνισε ότι «εφόσον οι μόνοι υπαρκτοί δανειστές μας επέλεξαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση, η συμφωνία αυτή ήταν για εμάς μια αναγκαστική επιλογή» και πρόσθεσε ότι «το πραγματικό δίλημμα που μας τέθηκε ήταν Μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή και εναλλακτική λύση δεν είναι να καταγγέλλουμε το χρέος».
Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι από τις 25 Ιανουαρίου, «τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό κάποιοι επιδιώκουν να ξεμπερδέψουν με αυτή την κυβέρνηση»και κάλεσε τους βουλευτές να μη δώσουν «το πάτημα στους ακραίους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης να τορπιλίσουν τη συμφωνία». «Να μη δώσουμε το πάτημα σε όσους δεν έχουν άλλο στόχο παρά την τιμωρία του λαού μας. Αυτό ειναι το πραγματικό διακύβευμα της σημερινής διαδικασίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας που ανέφερε ότι το “πρώτη φορά αριστερά” θα γίνει σύντομα “τελευταία φορά αριστερά” υπογράμμισε: «Σας άκουσα να με καλείτε να δώσω τέλος στον πολιτικό σουρεαλισμό. Μη λέτε από το βήμα της Βουλής τέτοια αιτήματα. Ενίοτε τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά. Ανεξάρτητα από το αν αυτή η κυβέρνηση βρει τον βηματισμό της, η ευχή σας για τελευταία φορά αριστερά δεν θα πραγματοποιηθεί».
Αξίζει να αναφερθεί ότι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ «Όχι σε όλα» ψήφισαν ο τέως ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο τέως Υπουργός Δημήτρης Στρατούλης, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Βουλευτής Επικρατείας Αγλαΐα Κυρίτση, ο Κώστας Ήσυχος, η Νάντια Βαλαβάνη, η Ελένη Σωτηρίου, ο Κωνσταντίνος Ζαχαριάς. ο Βασίλης Χατζηλάμπρου. ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, ο Στέφανος Σαμοΐλης, ο Γιάννης Σταθάς, ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο Θωμάς Κώτσιας, ο Αθανάσιος Σκούμας, η Αλεξάνδρα Τσανάκα, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης. η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η Ιωάννα Γαϊτάνα, η Λίτσα Αμμανατίδου, ο Στάθης Λεουτσάκος, ο Κωνσταντίνος Δελημήτρος, ο Βασίλειος Κυριακάκης, η Ηρώ Διώτη, ο Ζάννας Ζήσης, ο Ιωάννης Ζερδελής, η Ευγενία Ουζουνίδου, ο Θανάσης Πετράκος, η Ελένη Ψαρρέα και ο Δημήτρης Κοδέλλας.
Παρών δήλωσαν Αλέξης Μητρόπουλος, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Βασιλική Κατριβάνου, Μαρία Κανελλοπούλου, Ανέττα Καββαδία, Χρήστος Καραγιαννίδης, Νίκος Μιχαλάκης, Θεοφάνης Κουρεμπές, Τζηκα Δανάη και Βασιλίκη Λέβα ενώ παρών σε άρθρα ψήφισαν ο Γ. Κυρίτσης και ο Δ. Σεβαστάκης. Απών από τη διαδικασία ήταν ο βουλευτής Ευβοίας Γιώργος Ακριώτης.