Κατατέθηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο τα μεσάνυχτα της Τρίτης η πολυαναμενόμενη συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, συνοδευόμενη από τη λίστα των προαπαιτούμενων μέτρων, ενώ έπειτα από περίπου δύο ώρες αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής, καθώς ανέμενε την έγκριση της Προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Η κυβέρνηση κατάθεσε προς κύρωση το “Σχέδιο Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης”, όπου σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του προσχεδίου προτείνεται να εισαχθεί για συζήτηση και να ψήφιση με τη μορφή του κατεπείγοντος δεδομένου ότι εντάσσεται στην άμεση δέσμη μέτρων που προβλέπονται ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και περιλαμβάνει διατάξεις, η ψήφιση των οποίων είναι προϋπόθεση για την επικύρωση της συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Η κυβέρνηση ζητά μάλιστα να εφαρμοστεί ο κανονισμός του άρθρου 109 της Βουλής και να εισαχθεί προς συζήτηση στις Επιτροπές την Τετάρτη και να έχει ψηφιστεί ως τις 13 Ιουλίου ημέρα Πέμπτη.
Το σχέδιο αποτελείται από δύο άρθρα, όπου στο πρώτο περιλαμβάνονται τα προαπαιτούμενα και στο άρθρο 2 παρέχονται οι εξουσιοδοτήσεις προς τον υπουργό Οικονομιών και στην διοίκηση του ΤΧΣ για την υπογραφή της συμφωνίας και όλων των απαιτούμενων σχετικά με αυτής εγγράφων. Επίσης με τη παράγραφο Β κυρώνεται από τη Βουλή η σύμβαση χρηματοδοτικής διευκόλυνσης μεταξύ ESM, Ελληνικής κυβέρνησης, ΤΧΣ και Τράπεζας της Ελλάδος. Το ποσό της νέας δανειακής σύμβασης δύναται να φθάσει τα 86 δισ. ευρώ, ενώ το Μνημόνιο συνεννόησης θα είναι τριετές πρόγραμμα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Στις 9.30 σήμερα το βράδυ (Τετάρτη) έχει ορισθεί σύνοδος των Προέδρων του Κοινοβουλίου ώστε το νομοσχέδιο να εισαχθεί στη συνέχεια αύριο Πέμπτη στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια και να ψηφισθεί μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.
Δείτε εδώ το νομοσχέδιο, όπως κατατέθηκε στη Βουλή.