Τριαντακονταετές δάνειο, νέα προαπαιτούμενα... και διαπραγματευτές απευθείας ανάθεσης

Στην «εκλαϊκευση» της συμφωνίας με τους δανειστές και την ανάδειξη πλευρών της που η ίδια θεωρεί ότι μπορούν να αλλάξουν το «βαρύ» πολιτικό κλίμα και την «ψυχολογία» του κόσμου και της αγοράς επιδίδεται η κυβέρνηση, παράλληλα με τη διαπραγμάτευση. Αυτό όμως σε τίποτα δεν την εμποδίζει να θεσμοθετεί προσλήψεις ειδικών στη διαπραγματευτική της ομάδα, με απευθείας ανάθεση, μέσω πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Στο όνομα, προφανώς, του «εκτάκτου» της κατάστασης.

Σήμερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν με εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ, του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Υγείας, στον χώρο διαμονής τους.

Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, λέει ότι το νέο δάνειο θα είναι για 30 χρόνια, ενώ υποστηρίζει ότι με τη συμφωνία επέρχεται μίνι αναδιάρθρωση χρέους, καθώς θα εξαγοραστούν έτσι προηγούμενα δάνεια της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

«Η συμφωνία είναι δύσκολη, αλλά βιώσιμη οικονομικά, επειδή απομακρύνει τον κίνδυνο του Grexit, προβλέπει ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή και ένα επιπλέον αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ.

» Περιλαμβάνει ένα νέο μακροχρόνιο δάνειο -με ορίζοντα 30ετίας- από τον ESM, που θα αντικαταστήσει τον βραχυχρόνιο δανεισμό της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ» τονίζει ο κ. Σταθάκης.

«Πρόκειται άρα για μια μίνι αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει προοπτική για μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που ζητάει εδώ και καιρό και το ΔΝΤ» λέει ο υπουργός.

«Παρ’ ότι πολλά από τα μέτρα που περιλαμβάνει η νέα συμφωνία έχουν υφεσιακό χαρακτήρα, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με τα Μνημόνια 1 και 2, τα οποία περιελάμβαναν δημοσιονομική προσαρμογή 15% του ΑΕΠ σε διάρκεια 4ετίας και μειώσεις συντάξεων και μισθών που κυμαίνονταν από 30% έως 40%» σημειώνει.

«Αντίθετα, προβλέπονται χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, που θα επιτευχθούν σταδιακά μέχρι το 2018 και υπάρχει ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο θα φτάσουμε έως εκεί. Αυτό σημαίνει ότι η ετήσια δημοσιονομική προσαρμογή θα είναι της τάξης του 1% του ΑΕΠ ετησίως» αναφέρει ακόμη.

Επίσης, προαναγγέλλει αλλαγές στο ΕΣΠΑ και ολοκλήρωση του νέου επενδυτικού νόμου τον Οκτώβριο.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ενισχύει τη διαπραγματευτική της ομάδα με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό αλλά με «συνοπτικές διαδικασίες» μέσω απευθείας αναθέσεων και κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων με τη νέα, χθεσινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Συγκεκριμένα, στο τρίτο Αρθρο προβλέπεται:

«Με αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Οικονομική Πολιτική (Κυ.Σ.Οι.Π.), μπορεί να ανατίθενται απευθείας έργα, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας μέχρι τριών (3) μηνών, σε διακεκριμένους εμπειρογνώμονες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) σε χρηματοπιστωτικά, νομικά και οικονομικά θέματα, για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης της Ελληνικής Κυβέρνησης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (Ε.Μ.Σ.), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Ε.Κ.Τ.) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.) της υπογραφής των σχετικών συμβάσεων. Οι προκαλούμενες δαπάνες από τη σύναψη των συμβάσεων έργου ορισμένου χρόνου καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών, με σχετική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ο Υπουργός Οικονομικών εξουσιοδοτούνται να υπογράφουν από κοινού τις ανωτέρω συμβάσεις έργου».

Ολα αυτά, τη στιγμή που οι δανειστές απαιτούν ακόμη ένα μεγάλο πακέτο με προαπαιτούμενα μέτρα και μάλιστα εντός του Αυγούστου, με «αντίβαρο» την εκταμίευση μιας μεγάλης πρώτης δόσης που μπορεί να κινηθεί μεταξύ 20-25 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» οι δανειστές επιμένουν στην υιοθέτηση νομοσχεδίου με πολλά και σκληρά προαπαιτούμενα μέτρα (κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλαγές στη φορολόγηση αγροτών κ.λπ.).

Ωστόσο, η κυβέρνηση ζητά να εκταμιευθεί και δόση της τάξης των 20-25 δισ. ευρώ με την οποία θα καλύπτεται:

–  η λήξη των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου και τα οποία ανέρχονται σε 3,2 δισ. ευρώ·

–  η κάλυψη των 7,16 δισ. ευρώ του δανείου «γέφυρας» που ελήφθη τον Ιούλιο και πρέπει να αποπληρωθεί τον Οκτώβριο·

–  διάφορες άλλες λήξεις δανείων και χρέους, όπως, για παράδειγμα, το 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Σεπτέμβριο·

–  η προκαταβολή για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ – βέβαια, το ποσό αυτό θα κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό του ESM·

–  διάφορες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς προμηθευτές του.

 

ΓεροβασίληδάνειοΔιαπραγμάτευσηΣταθάκηςσυμφωνία