Σφοδρή επίθεση κατά των διαφωνούντων εντός ΣΥΡΙΖΑ στους οποίους, εμμέσως πλην σαφώς, έδειξε «την πόρτα εξόδου» εκτιμώντας ότι πρακτικώς και οι ίδιοι έχουν εδώ και καιρό κάνει την επιλογή αυτή εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός, ένα 24ωρο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στην οποία τίθεται ουσιαστικά επί τάπητος η διαδικασία που θα ακολουθηθεί με σαφή, πλέον, κατεύθυνση προς την ρήξη. έδωσε δίωρη συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», εφ’ όλης της ύλης. Εκτός αυτού, ο Α. Τσίπρας υπεραμύνθηκε των όσων έχει πράξει το τελευταίο εξάμηνο, παραδεχόμενος λάθη και παραλείψεις, αλλά επιμένοντας ότι του τέθηκε εκβιαστικό δίλημμα και επέλεξε το λιγότερο κακό για τη χώρα και τον ελληνικό λαό. Υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αναγκαίο συμβιβασμό και όχι εγκατάλειψη προηγούμενων θέσεών του, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο νέων εκλογών το φθινόπωρο.
Στη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τις επιλογές που τον έφεραν στη συμφωνία της 12 Ιουλίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι επρόκειτο για ένα 6μηνο γεμάτο συγκινήσεις, για το οποίο δεν μετανιώνει ούτε στιγμή, τονίζοντας ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος για όσα επιτεύχθηκαν στη διάρκειά του. Έκανε ωστόσο αυτοκριτική παραδεχόμενος ότι «μετά τις 20 Φεβρουαρίου παρασυρθήκαμε σε μια διαπραγμάτευση που ήταν μια διαρκής φθορά της σάρκας μας», κάτι που ήταν «βασικό λάθος», όπως σημειώνει δημοσίευμα στο Έθνος..
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε επιλογή υψηλού ρίσκου αλλά και μονόδρομο το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, τονίζοντας πως ο λαός δεν ψήφισε έξοδο από το ευρώ, ενώ αποκάλυψε το παρασκήνιο της απόφασης και της συζήτησης που είχε με την Άγκελα Μέρκελ. «Η καρδιά μου έλεγε να σηκωθώ να τα βροντήξω και να φύγω», παραδέχτηκε αναφερόμενος στην Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου, υπογραμμίζοντας πως αν το έκανε αυτό δεν θα κουρεύονταν οι αποταμιεύσεις καθώς «δεν θα υπήρχαν οι αποταμιεύσεις».
Επίσης αναφέρθηκε εκτενώς στις εσωκομματικές και κυβερνητικές διαφωνίες σε σχέση με τη συμφωνία των Βρυξελλών, επαναλαμβάνοντας ότι οι διαφωνούντες πρέπει να παραδίδουν τις έδρες τους και ότι δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία αλά καρτ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να γίνει ενιαίο κόμμα εξουσίας, παραδέχτηκε ενώ, αναφερόμενος στην στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, χαρακτήρισε σουρεαλισμό «να σου λέει κανείς ότι σε καταγγέλλω για να σε προστατεύσω». Μίλησε επίσης για συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στον Σεπτέμβριο ενώ, ερωτηθείς για εκλογές είπε: «Εάν δεν έχω κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα πάμε σε εκλογές. Θα εξαρτηθεί και από τις αποφάσεις του Συνεδρίου».
Μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα της συνέντευξης:
Για τη διαπραγμάτευση:
- Θα πρέπει να κάνουμε μια αποτίμηση νηφάλια αυτών των έξι μηνών αλλά να μην αυτο-μαστιγωνόμαστε…Τα συναισθήματα είναι πολλά αλλά πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γιατί αγωνιστήκαμε… Υπερασπιστήκαμε το δίκαιο και άσχετα από τους συσχετισμούς και την επιβολή της ισχύς των ισχυρών, αυτό που μένει είναι η επιβεβαίωση σε διεθνές επίπεδο του αδιεξόδου της λιτότητας.
- Υπήρξε για πρώτη φορά μια σκληρή διαπραγμάτευση. Τα συμφέροντα ήταν αλληλοσυγκρουόμενα…Οι θεσμοί αποδείχθηκε πως δεν ήταν ανεξάρτητοι, ούτε ουδέτεροι.
- Η εντολή του λαού ήταν αυτή της σκληρής διαπραγμάτευσης. Να σταματήσει να ματώνει ο ελληνικός λαός. Πριν τις εκλογές εγώ δεν είπα πως θα σκίσουμε τα μνημόνια. Δεν υποσχεθήκαμε έναν περίπατο. Ο λαός είχε συνείδηση των δυσκολιών. Ας αφήσουμε τη λαϊκίστική αντιμετώπιση που λέει «είπατε ότι θα σκίσετε τα μνημόνια και θα τα καταργήσετε με έναν έναν νόμο». Εγώ δεν είπα ότι θα σκιστούν τα μνημόνια με έναν νόμο και κανένας δεν το είπε.
- Ψηφίσαμε νόμο για ανθρωπιστική κρίση, καταφέραμε να αποκαταστήσουμε μεγάλες κοινωνικές αδικίες, ψηφίσαμε τον νόμο για τις 100 δόσεις “κόντρα στους θεσμούς”, είχαμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε προοδευτικούς νόμους πέρα από το δημοσιονομικό πλαίσιο. Πήραμε πρωτοβουλίες σε ασφυκτικό περιβάλλον, την ώρα που διαπραγματευόμαστε. Ας μην μηδενίζουμε το έργο της κυβέρνησης.
Για το δημοψήφισμα:
- Δεν είχα άλλη επιλογή από το να πάω σε δημοψήφισμα, το οποίο πρέπει να παραδεχτώ πως ήταν μια επιλογή υψηλού ρίσκου αλλά θα πρέπει να δείτε ποια ήταν τα δεδομένα στις 25 Ιουνίου. Οι πιθανότητες να χάσουμε το δημοψήφισμα ήταν ιδιαίτερα υψηλές μετά και τη σκληρή στάση των δανειστών να «κλείσουν» τις τράπεζες. Η επιλογή όμως αυτή ήταν μονόδρομος. Τα μέτρα ήταν λίγο χειρότερα από τα τωρινά αλλά δεν έδιναν και καμία προοπτική εξόδου.
- Το δημοψήφισμα το αποφασίσαμε στις Βρυξέλλες. Μόλις επέστρεψα στην Αθήνα συγκάλεσα κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο διέκοψα για να μιλήσω με Μέρκελ και Ολάντ τους οποίους και ενημέρωσα για το δημοψήφισμα, όχι ως εντολή ρήξης, και ζητώντας τους να βοηθήσουν στην ομαλή διεξαγωγή του, πράγμα που υποσχέθηκαν, είπε ο πρωθυπουργός. Μόνο η Μέρκελ μου είπε οτι θα βγει ανοιχτά να πει πως το δημοψήφισμα ανεξαρτήτως του ερωτήματός του, υποκρύπτει το ερώτημα “ευρώ η δραχμή”. Της είπα ότι δεν είναι έτσι, αλλά έχει κάθε δικαίωμα να πει ότι θέλει. Δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους, πρόσθεσε.
- Το δημοψήφισμα κατάφερε να διεθνοποιήσει το πρόβλημα, να αποκαλύψει το πραγματικό πρόσωπο εταίρων και δανειστών. Να τους ξεμπροστιάσει. Η ΕΕ έφτασε στα όριά της αντοχής της και σήμερα έχει τεθεί εν αμφιβόλω η πορεία της…Τώρα με τα ίδια μέρα πέρνουμε 83δισ ευρώ και κερδίσαμε στο θέμα του χρέους.
- Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι είτε η απομείωση, είτε η διαγραφή του χρέους ώστε η χώρα να έχει δημοσιονομικό περιθώριο.
- Πριν το δημοψήφισμα είχαν δημιουργηθεί συνθήκες πραξικοπήματος στη χώρα, κάποιοι λέγανε ακόμη και να μπουκάρουμε στο Μαξίμου.
- Εγώ δεν είπα ψέμματα στον ελληνικό λαό. Δεν έθεσα ποτέ θέμα εξόδου από το ευρώ. Το «όχι» στο δημοψήφισμα απέδωσε και έφερε μια καλύτερη συμφωνία.
- Ορισμένοι επιχειρούν μια λαθροχειρία. Ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε έξοδο από το ευρώ.
- Εκδικητική η απόφαση να κλείσουν οι τράπεζες επειδή καταφύγαμε στο δημοψήφισμα.
- Δεν θα χαρίσουμε την νίκη του δημοψηφίσματος σε κανέναν. Ούτε σε αυτούς που την ερμηνεύουν λάθρα.
Για τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου
- Στη Σύνοδο Κορυφής, αν έκανα αυτό που με συμβούλευε η καρδιά μου, να σηκωθώ και να φύγω, την ίδια ημέρα θα έπεφταν τα τραπεζικά καταστήματα και σε 48 ώρες θα τελείωσε η ρευστότητα έστω και αυτό των 60 ευρώ. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο, θα κατέρρεαν τα collaterals των τραπεζών.
- Έδωσα τη μάχη γνωρίζοντας ότι αν θα φύγω θα ξαναγυρίσω ίσως με δυσμενέστερους όρους. Το να επικρατήσει στην τελική απόφαση η προστασία των λαϊκών στρωμάτων, της χώρας και της αριστεράς, από μια εκδικητική πολιτική, ήταν μια ορθή επιλογή
- Δεν είχα ποτέ κατά νου να παίξω κορώνα γράμματα τους μόχθους μιας ζωής τόσων συμπολιτών μας…Δεν υπήρχε ποτέ θέμα κουρέματος των καταθέσεων αλλά κατάρρευσης. Δηλαδή υπήχε ο κίνδυνος να μην υπήρχαν καν καταθέσεις.
- Είχα δίλημμα. Όλος ο κόσμος έλεγε «this is a coop» («αυτό είναι πραξικόπημα»), για κάποιες στιγμές δεν ήξερα τι να κάνω.
- Η μάχη των Βρυξελλών είναι πύρρειος νίκη των εταίρων και δανειστών, μεγάλη ηθική νίκη της Ελλάδας και επώδυνος συμβιβασμός σε ότι αφορά το οικονομικό
- Δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για όσα έγιναν αυτούς τους μήνες. Άξιζε πολιτικά. Η Ελλάδα και η ελληνική σήμαία έγινε πρώτο θέμα και μπήκε στο επίκεντρο
Για capital controls και Βαρουφάκη
- Έχει συντελεστεί ζημιά απο τα capital controls, αλλά είναι αναστρέψιμη η κατάσταση. Προϋπόθεση είναι να κλείσει η συμφωνία, γιατί το σχέδιο ορισμένων για grexit παραμένει.
- Σήμερα σηκώνεται κουρνιαχτός απίστευτος απο τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συστημικά μέσα, για το αν είχε ο Βαρουφάκης Plan B. Φαντασθείτε τι θα γινόταν αν υπήρχε και οικονομική καταστροφή.
Για την Αριστερή διακυβέρνηση
- Η Αριστερά έκανε ό,τι μπορούσε για να σπάει την συμπεριφορά των δανειστών. Αλλά υπάρχουν δύο επιλογές: ή ρήξη ή μια επώδυνη συμφωνία. Συνεχίζουμε να μαχόμαστε για να δραπετεύσουμε από την σκληρή επιτήρηση. Για να δραπετεύσουμε πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο διεθνές κίνημα βοήθειας προς τη χώρα. Η λύση δεν είναι να πέσουμε στο λάκο με τους κροκόδειλους.
- Η κυβέρνηση της Αριστεράς που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει έναν τέτοιο πρόγραμμα, ταυτόχρονα θα προσπαθεί να βρει ισοδύναμα. Η διαπραγμάτευση δεν τελείωσε στις 12 Ιουλίου.
- Πολύ φοβάμαι ότι οι φήμες για νέα πακέτα, πρώτα βγαίνουν απο εδώ, πάνε στις Βρυξέλλες και ξαναγυρίζουν. Εγώ ξέρω τι υπογράψαμε στο Eurosummit.
- Οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να γίνουν σε συνθήκες κοινωνικής ρήξης, αλλά σε συνθήκες κοινωνικής συναίνεσης. Δίνουμε τη μάχη για να ανατρέψουμε το μνημόνιο, που αναγκαστήκαμε να δεχθούμε, και να απεγκλωβιστούμε σταδιακά.
Για τους διαφωνούντες εντός ΣΥΡΙΖΑ
- Οι διαφορετικές απόψεις είναι πλούτος. Αλλά υπάρχει ένα θέμα. Πριν δύο χρόνια κάναμε ένα ιδρυτικό συνέδριο. Στόχος να έχουμε έναν ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να παραδεχθούμε πως δεν πέτυχε η μετάβαση από κόμμα συνιστωσών σε ενιαίο κόμμα. Το που είναι οι ευθύνες είναι προς συζήτηση. Αυτό πρέπει να το δούμε νηφάλια και συντροφικά.
- Δεν λειτουργώ με κουλτούρα αρχηγισμού. Σέβομαι την διαφορετική άποψη. Γι’ αυτό και είμαι ο πρώτος που σέβομαι τις συλλογικές διαδικασίες.
- Με έχει εκπλήξει η στάση ορισμένων συντρόφων. Δίναμε μάχες και καθόμασταν στο ίδιο τραπέζι με την ίδια αγωνία. Ότι αν κλείσει μια τράπεζα θα καταστραφούμε. Και οι ίδιοι άνθρωποι θεώρησαν ότι, μετά τη διαπραγμάτευση, αφού εξασφαλίσθηκε ότι “δεν θα κλείσει”, είπαν ότι “εσύ μπορείς να ψηφίζεις” και “εμείς θα κρατήσουμε την ιδεολογική καθαρότητα”.
- Όταν ένα κόμμα ασκεί κυβερνητική εξουσία και αυτό (σσ να υπάρχουν παράλληλα κέντρα εξουσίας) μεταφέρεται και στο Κοινοβούλιο δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Δεν μπορεί να υπάρχει αλά καρτ κυβερνητική εξουσία. - Είναι σουρεαλισμός να σου λέει κανείς ότι σε καταγγέλλω για να σε προστατεύσω.
- Αν κάποιος διαφωνεί πρέπει να παραδώσει την έδρα στον επόμενο.
Για τις εκλογές
- Θα φτάσω ως το τέλος για να διασφαλίσω την ενότητα, αλλά εκβιασμένη ενότητα δεν είναι ενότητα…Εάν δεν έχω κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα πάμε σε εκλογές – Θα εξαρτηθεί και από τις αποφάσεις του Συνεδρίου.
Για τα λάθη
- Μετά τις 20 Φεβρουαρίου παρασυρθήκαμε σε μια διαπραγμάτευση που ήταν μια διαρκής φθορά της σάρκας μας. Παρόλα αυτά επαναλαμβάνω ότι αυτό το εξάμηνο αισθάνομαι υπερήφανος για τη μάχη που δόθηκε.
- Ενώ είχα εντοπίσει και εξηγήσει ότι αν αυτή η σύγκρουση με τις κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη πάρει μετωπικά χαρακτηριστικά, πρέπει να γίνει νωρίς, τον Φλεβάρη, τελικά μετά τις 20 Φλεβάρη παρασυρθήκαμε σε μια διαπραγμάτευση που ήταν μια διαρκής φθορά της σάρκας μας. Αυτό ήταν βασικό λάθος. Παρόλα αυτά δεν είναι εύκολη απόφαση να πεις “δεν πληρώνω”. Εντούτοις για αυτό το εξάμηνο νιώθω περήφανος για την μάχη που δόθηκε. Δεν φθάσαμε σε καταστροφή. Ολα τα οικονομικά μεγέθη είναι ανατάξιμα.
Πηγή: Έθνος