Σε σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής την Πέμπτη όπου και θα αποφασιστεί αν το κόμμα θα προχωρήσει σε έκτακτο συνέδριο ή σε διαρκές και πότε θα γίνει αυτό προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από μία ακόμη τεταμένη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.
Στη συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 17.30 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε μετά τις 8 το βράδυ η πλειοψηφία των μελών της επέμεινε στην πρόταση για συντεταγμένες διαδικασίες και Έκτακτο Συνέδριο τον Σεπτέμβρη, ενώ κατόπιν αιτήματος για άμεση απόφαση, κατατέθηκαν προτάσεις για δημοψήφισμα ή Διαρκές Συνέδριο τις επόμενες μέρες. Η πλειονότητα των μελών της επέμεινε στην πρόταση για συντεταγμένες διαδικασίες και Έκτακτο Συνέδριο τον Σεπτέμβρη, ενώ κατόπιν αιτήματος για άμεση απόφαση, κατατέθηκαν προτάσεις για δημοψήφισμα ή Διαρκές Συνέδριο τις επόμενες μέρες.
Στον αντίποδα η Αριστερή Πλατφόρμα, πρότεινε την σύγκληση διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και το Σαββατοκύριακο. Η Πολιτική Γραμματεία, δεδομένου του ρήγματος που υπάρχει πλέον στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα όργανα και τα επίπεδα, παρέπεμψε τελικά το θέμα στην Κεντρική Επιτροπή, κάτι που ζητούσε η Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία εκπροσωπείται, όπως και οι διαφωνούντες, σημαντικά στο συγκεκριμένο όργανο.
Η διαφορά μεταξύ εκτάκτου και διαρκούς Συνεδρίου συνίσταται στο ότι για το έκτακτο Συνέδριο εκλέγονται νέοι αντιπρόσωποι από τις Οργανώσεις Μελών του κόμματος, ενώ στο διαρκές μετέχουν οι σύνεδροι που είχαν εκλεγεί για το τακτικό Συνέδριο. Σημειώνεται ότι ένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει συμπληρώσει δύο μήνες συμμετοχής σε Οργάνωση Μελών, προκειμένου να έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας κατέθεσε εναλλακτικά και την πρόταση για διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος, πιθανόν το Σαββατοκύριακο. Η Κεντρική Επιτροπή καλείται να συζητήσει και ν’ αποφασίσει για όλα αυτά.
Δήλωση Λαφαζάνη
Ο αγώνας για το «όχι» συνεχίζεται μέχρι το τέλος, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ένοχο κατεστημένο της χώρας αποθρασύνθηκε και έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ρεβανσισμού ώστε να ζητάει ευθέως να ποινικοποιηθεί το «Plan B» και να αρχίσουν να διώκονται ποινικά όσοι το υποστηρίζουν.
«Αν το κατεστημένο της μνημονιακής υποτέλειας της χώρας, αντί να πληρώσει για την καταστροφή, πιστεύει ότι μπορεί να βγει και από πάνω και να μετατρέψει την Ελλάδα σε μετεμφυλιακή αρένα είναι πικρά γελασμένο» προσθέτει ο κ. Λαφαζάνης. Το «όχι» του ελληνικού λαού δεν ηττήθηκε ούτε έχει παραδοθεί βορά στη χλεύη των ηττημένων, καταλήγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Αριστερής Πλατφόρμας.
Κοινή δήλωση από Νταβανέλο, Λεουτσάκο, Παπαδόγιαννη
Σε κοινή δήλωση, με την οποία καλούν την κυβέρνηση να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις και να ενεργοποιήσει τον λαϊκό παράγοντα, προβαίνουν τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, Αντώνης Νταβανέλος, Στάθης Λεουτσάκος και Σόφη Παπαδόγιαννη.
Με κοινή τους ανακοίνωση, ζητούν την άμεση σύγκληση διαρκούς συνεδρίου, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην βρεθεί προ τετελεσμένων. «Το Διαρκές Συνέδριο έχει καταστατική δημοκρατική υποχρέωση να απορρίψει τη μνημονιακή συμφωνία και να καλέσει την κυβέρνηση να τηρήσει το αντιμνημονιακό – προοδευτικό της πρόγραμμα» τονίζουν χαρακτηριστικά.
«Η τήρηση των συλλογικών δημοκρατικών διαδικασιών στο κόμμα, η εφαρμογή των προγραμματικών μας δεσμεύσεων και η τήρηση της λαϊκής εξουσιοδότησης και εντολής που μας δόθηκε στις 25 Γενάρη και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη αποτελούν απαραβίαστες αρχές για το κόμμα» επισημαίνουν τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως καταλήγουν, για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη του δεν υπάρχει άλλος δημοκρατικός και καταστατικός δρόμος από την άμεση επιστροφή στις αντιμνημονιακές ρίζες του.
Η εισήγηση Τσίπρα τη Δευτέρα
Τη Δευτέρα, στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε, εισηγητικά, υπέρ της διεξαγωγής ανοικτού έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, υποστηρίζοντας με τον τρόπο αυτό θα αποτραπεί ο κίνδυνος να προκληθούν προβλήματα πριν «κλείσει» η συμφωνία με τους δανειστές.
Στην εισήγησή του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι απαιτούνται συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες ανασύνταξης προκειμένου η αριστερά να σταθεί απέναντι στα μεγάλα μέτωπα μάχης που υπάρχουν μπροστά. Κυρίως να εξαντλήσει τα περιθώρια στην διαπραγμάτευση ώστε να υπάρξει μια συμφωνία όσο το δυνατόν περισσότερο βιώσιμη και να αναλάβει άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα δίνουν το στίγμα της αριστεράς.
Μετά από τοποθετήσεις μελών που εκφράζουν την Αριστερή πλατφόρμα, η αντιπρόταση που μπαίνει πλέον στο τραπέζι είναι η άμεση διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου – ίσως και μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, σύμφωνα με κομματικές πηγές – ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να κινηθεί σε αυτή τη δύσκολη καμπή αποτρέποντας κινδύνους για τη χώρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ανοιχτά ότι στην πορεία της διαπραγμάτευσης και της διακυβέρνησης, αυτούς τους τελευταίους μήνες, «έγιναν ορατές οι διαφορές στρατηγικού προσανατολισμού ανάμεσα στην πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας, που ενέκρινε τις βασικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, και την μειοψηφία, που εξέφρασε διαφορετική άποψη». Προσέθεσε ότι προφανώς ότι θέμα είναι υπαρκτό και ότι είναι αναγκαίο να αποσαφηνιστεί με νηφαλιότητα μέσα από συντεταγμένες εσωκομματικές διαδικασίες, όπως προβλέπονται από το καταστατικό του κόμματος, η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ το συντομότερο δυνατό. «Υποχρέωση όλων μας είναι να περιφρουρήσουμε την ενότητα του κόμματος», υπογράμμισε.