Τις διαδικασίες με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα βαδίσει προς Συνέδριο, προ ή μετά συμφωνίας με τους δανειστές, και αν μπορεί, αντί συνεδρίου, το θέμα να συζητηθεί σε επίπεδο Διαρκούς Συνεδρίου και Κεντρικής Επιτροπής καλείται να αποφασίσει η Πολιτική Γραμματεία του Κόμματος η οποία συνεδριάζει για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στην Κουμουνδούρου. Τη Δευτέρα, στην πρώτη συνεδρίαση, ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε, εισηγητικά, υπέρ της διεξαγωγής ανοικτού έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, υποστηρίζοντας με τον τρόπο αυτό θα αποτραπεί ο κίνδυνος να προκληθούν προβλήματα πριν «κλείσει» η συμφωνία με τους δανειστές.
Στην εισήγησή του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι απαιτούνται συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες ανασύνταξης προκειμένου η αριστερά να σταθεί απέναντι στα μεγάλα μέτωπα μάχης που υπάρχουν μπροστά. Κυρίως να εξαντλήσει τα περιθώρια στην διαπραγμάτευση ώστε να υπάρξει μια συμφωνία όσο το δυνατόν περισσότερο βιώσιμη και να αναλάβει άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα δίνουν το στίγμα της αριστεράς.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η εισήγηση του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα ήταν η διεξαγωγή συνεδριακής διαδικασίας το Σεπτέμβριο με στόχο να αποτραπεί ο κίνδυνος ανατροπών προτού κλειδώσει η συμφωνία με τους εταίρους. Μετά από τοποθετήσεις μελών που εκφράζουν την Αριστερή πλατφόρμα, η αντιπρόταση που μπαίνει πλέον στο τραπέζι είναι η άμεση διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου – ίσως και μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, σύμφωνα με κομματικές πηγές – ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να κινηθεί σε αυτή τη δύσκολη καμπή αποτρέποντας κινδύνους για τη χώρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ανοιχτά ότι στην πορεία της διαπραγμάτευσης και της διακυβέρνησης, αυτούς τους τελευταίους μήνες, «έγιναν ορατές οι διαφορές στρατηγικού προσανατολισμού ανάμεσα στην πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας, που ενέκρινε τις βασικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, και την μειοψηφία, που εξέφρασε διαφορετική άποψη». Προσέθεσε ότι προφανώς ότι θέμα είναι υπαρκτό και ότι είναι αναγκαίο να αποσαφηνιστεί με νηφαλιότητα μέσα από συντεταγμένες εσωκομματικές διαδικασίες, όπως προβλέπονται από το καταστατικό του κόμματος, η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ το συντομότερο δυνατό. «Υποχρέωση όλων μας είναι να περιφρουρήσουμε την ενότητα του κόμματος», υπογράμμισε.
Στην πρόταση Τσίπρα, οι διαφωνούντες, περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από την Αριστερή Πλατφόρμα, υποστήριξαν ότι θα πρέπει η αποσαφήνιση αυτή να γίνει άμεσα, πριν κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές προτείνοντας να γίνει συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος αλλά και να τεθεί το θέμα στο Διαρκές Συνέδριο. Απέναντι σε αυτήν την τοποθέτηση, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έκανε «ρελάνς» και να αντιπρότεινε διεξαγωγή έκτακτου ανοιχτού συνεδρίου εντός των επομένων ημερών, και για την ακρίβεια το επόμενο Σαββατοκύριακο 8 – 9 Αυγούστου, απορρίπτοντας την ιδέα ότι για τόσο σοβαρά ζητήματα μπορεί ν’ αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή ή το Διαρκές Συνέδριο.
Επ΄αυτού του ζητήματος καλείται ν’ αποφασίσει η δεύτερη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εκτιμούσαν ότι μετά και από την εκδήλωση στο γήπεδο του Πανελληνίου που οργάνωσε η Αριστερή Πλατφόρμα ξεκαθάρισε και τις προθέσεις της οι οποίες προσανατολίζονται προς τη διάσπαση. Μάλιστα στη συνεδρίαση της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να επέμεινε στο συγκεκριμένο θέμα λέγοντας ότι ο ίδιος είναι με την παραμονή της χώρας και τη διαπραγμάτευση εντός ευρώ και Ευρωζώνης, οι διαφωνούντες, όμως, μιλούν για το εθνικό νόμισμα και για το σχέδιό τους που οδηγεί μόνο στη δραχμή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το «βάρος» της διάσπασης τους βαραίνει και πιέζοντάς τους εμμέσως να την προωθήσουν.
Απηχώντας, ουσιαστικά, τις απόψεις που επικρατούν και σε συνεργάτες του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη εκτίμησε, νωρίτερα την Τρίτη, ότι την επιλογή της ρήξης φαίνεται να έχει κάνει η μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και η μειοψηφία της ΚΟ και ότι πλέον υπάρχουν δύο διαφορετικές στρατηγικές επιλογές, οι οποίες συνίστανται στο εντός ή εκτός ευρώ -και αυτό, όπως είπε, είναι ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί σε κομματικό επίπεδο.
Κληθείσα να σχολιάσει τις τελευταίες κινήσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, με κορύφωση της χθεσινή εκδήλωση του «Ιskra», η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι «έχει γίνει μια επιλογή ρήξης από πλευράς της μειοψηφίας της κοινοβουλευτικής ομάδας και μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ». Από εκεί και πέρα, συνέχισε, αυτή είναι μία μειοψηφική άποψη, καθώς υπάρχουν αποφάσεις 27 Νομαρχιακών Επιτροπών στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, που είναι διαφορετικής αντίληψης. Παράλληλα, τόνισε ότι το δίλημμα αφορά το «εντός ή εκτός ΕΕ», το αν «η Αριστερά πρέπει να παραμείνει ή όχι στην κυβέρνηση» και η συζήτηση «για το ποια Ευρώπη παλεύει ο ΣΥΡΙΖΑ».