Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές έχουν, ήδη, ξεκινήσει ενημέρωσε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβνα, προκαλώντας και ελαφρά σύγχυση καθώς όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις αρχίζουν την Τρίτη. Η Αντρέεβνα υποστήριξε ότι τα προαπαιτούμενα που έχουν, ήδη, ψηφιστεί αφορούν στην έναρξη των διαπραγματεύσεων και είναι αρκετά. Εντούτοις, άφησε να εννοηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι θα χρειαστεί ένα νέο «πακέτο με προαπαιτούμενα» για να εκταμιευθεί η πρώτη δόση του νέου προγράμματος, κάνοντας λόγο για «μεταρρυθμίσεις» χωρίς να διευκρινίσει τίποτε περισσότερο.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται ήδη με τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα και μέχρι την Πέμπτη το αργότερο θα έχουν αφιχθεί και οι επικεφαλής των θεσμών προκειμένου να «αναλάβουν» τα ηνία των συζητήσεων.
Όπως ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, οι μεταρρυθμίσεις που ήταν αναγκαίες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών για το νέο πρόγραμμα στήριξης ολοκληρώθηκαν εγκαίρως και με συνολικά ικανοποιητικό τρόπο, βάσει της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου.
Η άποψη περί «επιπλέον προαπαιτούμενων» για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα, πάντως, δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τους πάντες, μεταξύ των δανειστών, όπως υποστηρίζει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε, υπάρχουν αρκετοί μέσα στο Eurogroup που διαφωνούν ότι θα πρέπει να υπάρξει έγκριση ενός ακόμη πακέτου με προαπαιτούμενα, από πλευράς Αθήνας, κάτι που πιθανώς θα πρέπει να γίνει εντός του πρώτου δεκαημέρου του Αυγούστου, προκειμένου να εκταμιευθεί η πρώτη δόση και οι οποίοι εκτιμούν ότι είναι σημαντικό να προχωρήσει η εφαρμογή της συμφωνίας και το θέμα να επανεξεταστεί κατά την πρώτη αξιολόγηση της εφαρμογής.
Κατά ορισμένες άλλες δημοσιογραφικές πληροφορίες, για το θέμα αυτό, του ενδεχόμενου «τρίτου» πακέτου προαπαιτούμενων, συνομίλησαν τηλεφωνικά ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με τον πρώτο να εξηγεί στον δεύτερο ότι δεν είναι διόλου εύκολο κάτι τέτοιο, δεδομένου του συσχετισμού που έχει διαμορφωθεί μέσα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και στη Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να κατέστησε σαφές στον κ. Ολάντ ότι αν ασκηθεί τέτοιου είδους πίεση από τους δανειστές, δεν θα μπορέσει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, τελικά, η κυβέρνηση να χάσει τους απαραίτητους 120 βουλευτές που η κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία χρειάζεται για να νομοθετεί, και αυτό θα σημάνει πολιτικές εξελίξεις, ακόμη και άμεσα διενέργεια νέων εκλογών, κάτι που προφανώς θέτει σε κίνδυνο την εφαρμογή της συμφωνίας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Φρανσουά Ολάντ φέρεται να έδειξε κατανόηση και να δεσμεύτηκε να μεταφέρει την κατάσταση ως έχει στην Γερμανίδα Καγκελάριο προκειμένου να επανεξεταστεί το συγκεκριμένο θέμα από όσους τουλάχιστον ασκούν πίεση.
Την ίδια ώρα το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ υποστηρίζει ότι τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που βρίσκονται στην Ελλάδα (που πλέον είναι κουαρτέτο και όχι τρόικα αφού εκπροσωπούν την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ αλλά και τον ESM) έχουν οδηγία να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι τις 10 Αυγούστου, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Αυγούστου που θα επικυρώσει τη συμφωνία. Στόχος είναι να μην χρειαστεί να εξεταστεί η πιθανότητα χορήγησης ενός νέου δανείου – γέφυρα πιθανώς ύψους 5 δις €, το οποίο, προφανώς, θα προϋποθέτει νέα προαπαιτούμενα. Η προοπτική αυτή δεν είναι επιθυμητή ούτε από την ελληνική κυβέρνηση.
Πάντως, στην Αθήνα, μέχρι στιγμής, το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει, δια μέσου διαρροών, όπως άλλωστε και το Μέγαρο Μαξίμου, ότι δεν τίθεται θέμα υιοθέτησης νέων προαπαιτούμενων καθώς, όπως σημειώνουν, ούτε στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής [12/07/2015], ούτε στις δύο επιστολές προς τον ESM του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου υπάρχει η παραμικρή νύξη για κάτι τέτοιο. Επίσης, διευκρινίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξάγονται σε παράλληλα επίπεδα μεταξύ αρκετών ομάδων εργασίας, χωρισμένες ανά τομείς, δηλαδή πχ τα δημοσιονομικά ξεχωριστά, το συνταξιοδοτικό χωριστά, τα εργασιακά χωριστά και οι αγορές προϊόντων χωριστά, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία και να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον μικρότερο δυνατό χρόνο.
Το που θα γίνουν αυτές οι παράλληλες διαβουλεύσεις μένει να φανεί καθώς η ελληνική κυβέρνηση κάνει αλλεπάλληλες προσπάθειες να κρατήσει εκτός υπουργείων τα τεχνικά κλιμάκια, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα. Μία τελευταία «πρόταση» φαίνεται να είναι η αξιοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος ως αρχικό σημείο διαπραγμάτευσης.