Του Άρη Ραβανού
Επιβεβλημένη θεωρείται από Σαμαρά και Βενιζέλο η θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας
Αποφασισμένος να δρομολογήσει τη διαδικασία έναρξης της συνταγματικής αναθεώρησης είναι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Η ανάγκη για θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας θεωρείται επιβεβλημένη τόσο από τον κ. Σαμαρά όσο και από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο καθώς πιστεύουν ότι χρειάζονται αλλαγές εκ βάθρων για να αναγεννηθεί το πολιτικό σύστημα. Και οι δυο μιλάνε για την ανάγκη μετάβασης σε μια νέα εποχή που προϋποθέτει ριζική θεσμική μεταρρύθμιση μέσω της αναθεώρησης του καταστατικού χάρτη της χώρας.
Στη ΝΔ έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν άμεσα και ήδη αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες «γαλάζια» επιτροπή που θα προεδρεύει ο βουλευτής Α΄ Αθηνών και πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, που θα πάρει τη θέση του νέου επιτρόπου της Ελλάδας στην Ε.Ε., Δημήτρη Αβραμόπουλου που ήταν ο πρόεδρος της επιτροπής τα τελευταία δυόμιση χρόνια και είχε επεξεργαστεί το βασικό πλαίσιο των «γαλάζιων» προτάσεων.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου η επιτροπή υπό τον κ. Παυλόπουλο θα επιταχύνει ρυθμούς, ώστε να υπάρξει και το τελικό κείμενο με τις προτάσεις της ΝΔ έως τα μέσα Δεκεμβρίου και στη συνέχεια να προχωρήσουν οι διαδικασίες στη Βουλή ώστε να συγκροτηθεί η αρμόδια Επιτροπή αναθεώρησης.
Βασικό στοιχείο των προτάσεων της ΝΔ θα είναι η αποσύνδεση της ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής με στόχο τον τερματισμό της δυνατότητας της εκάστοτε αξιωματικής αντιπολίτευσης να οδηγεί τη χώρα σε εκλογές.
Η μετάβαση στη «Νέα Ελλάδα» όπως λέει ο κ. Σαμαράς χρειάζεται νέα αρχιτεκτονική, στη βάση ενός νέου καταστατικού χάρτη, καθώς «το σημερινό Σύνταγμα έχει κλείσει τον κύκλο του» και θεωρεί ότι «το Σύνταγμα της Νέας Ελλάδας χρειάζεται πάνω από όλα να θεμελιώσει την Εθνική συναίνεση στα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Έθνος μας και να εγγυηθεί τη λειτουργία των θεσμών».
«Γαλάζιο» πακέτο με τουλάχιστον 20+1 προτάσεις:
1. Ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και την άμεση εκλογή του από τους Έλληνες πολίτες.
2. Ισχυρές εγγυήσεις για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου, για εξάντληση της τετραετίας. Με σταθερό εκλογικό σύστημα. Ένα σταθερό εκλογικό σύστημα που θα μπορεί να αλλάζει, μόνο με ισχυρές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, από τα τρία πέμπτα της Βουλής.
Διαβάστε τη συνέχεια: http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=649838