Το παρασκήνιο του γεύματος στο Προεδρικό: Δέσμευση Τσίπρα για ολοκλήρωση συμφωνίας

Αποφασισμένος να «τραβήξει το κάρο» μέχρι την ψήφιση της νέας συμφωνίας με τους δανειστές δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, στην άτυπη συνάντηση των Πολιτικών Αρχηγών που πραγματοποιήθηκε με αφορμή το γεύμα που τους παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λόγω της 41ης επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Κατά τις πηγές αυτές, ο Πρωθυπουργός εκτίμησε: «Εγώ θα το τραβήξω το κάρο μέχρι να φθάσουμε στο τέλος και να το ψηφίσουμε. Πιστεύω ότι θα αντέξω τους εσωκομματικούς κραδασμούς».

Να μην γίνουν εσπευσμένα εκλογές, αν δεν έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος και δεν ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τη διαμόρφωση οδικού χάρτη για την ρύθμιση του χρέους, ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό οι πολιτικοί αρχηγοί στο γεύμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε στο συγκεκριμένο αίτημα. Κοινή διαπίστωση των παρευρισκομένων είναι ότι προς ώρας δεν υπάρχει περίπτωση εκλογών, κάτι που μπορεί να συμβεί «αφού καταλαγιάσει το κλίμα», δηλαδή από τον Οκτώβριο και μετά.

Στον Πρωθυπουργό επισημάνθηκε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, πως μπορεί να αξιοποιήσει τη μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 230 βουλευτών, για να ψηφιστούν νομοσχέδια σημαντικών μεταρρυθμίσεων και να μην αιφνιδιάσει η κυβέρνηση με επίμαχα νομοσχέδια, όπως το αναμενόμενο για την Παιδεία.

Πηγές προσκείμενες στη Χαριλάου Τρικούπη, υποστηρίζουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τη σημασία της εθνικής ενότητας και ανέδειξε τον υποστηρικτικό ρόλο της αντιπολίτευσης στην προσπάθεια της κυβέρνησης εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το ότι φαίνεται τώρα να υπάρχει διάθεση συνεννόησης. Όπως έγινε γνωστό επισήμως, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε απευθυνόμενος στους Πολιτικούς Αρχηγούς: «Σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων παρά τις όποιες διαφορές σας και αυτό σας το αναγνωρίζει ο ελληνικός λαός» σημειώνοντας ότι «αυτό σηματοδοτεί τη μεγάλη πορεία του τόπου, αυτή τη δύσκολη πορεία» και πρόσθεσε: «Αυτό άλλαξε την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα και τον Ελληνικό Λαό και στο εξωτερικό».

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε και το θέμα του εκλογικού νόμου στον πρωθυπουργό (κατάργηση μπόνους 50 εδρών, αναλογικότητα), ο οποίος φάνηκε ανοικτός στη συζήτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Όλοι φέρονται να έθεσαν στον Αλέξη Τσίπρα θέμα Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Τέλος, η Φώφη Γεννηματά είχε έντονο διάλογο με τον Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, τονίζοντάς του ότι δεν μπορούμε να είμαστε σε τόσο κρίσιμη κατάσταση και αυτός να δημιουργεί στη Βουλή επεισόδια με ανυπόστατα στοιχεία.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, δήλωσε ότι υπάρχει διάθεση συνεννόησης σε κάποια θέματα σημειώνοντας ότι είναι πρωτοφανές να συμφωνούν τόσοι πολλοί βουλευτές στις επιλογές της κυβέρνησης και αυτό είναι κάτι «πάνω στο οποίοι πρέπει να χτίσουμε». «Υπήρχε κλίμα ότι ο καθένας μπορεί να κρατά τις αντιρρήσεις του, αλλά είμαστε ακόμη δεσμευμένοι στην πρώτη μας απόφαση ότι η χώρα πρέπει να έχει έναν κοινό βηματισμό μέχρι να σταθεροποιηθεί εντός της Ευρωζώνης» τόνισε και επανέλαβε ότι στόχος είναι μια συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τις 18 – 19 Αυγούστου. Εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «εκλογικός αιφνιδιασμός» από πλευράς κυβέρνησης.

Το ότι δεν θα υπάρξει «εκλογικός αιφνιδιασμός» επανέλαβε σε συνέντευξή της στο ΣΚΑΪ και η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη προσθέτοντας πως «αν συνολικά υπάρχουν αιφνιδιασμοί εν μέσω αυτής της σκληρής και δύσκολης και τελικής ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να το προεξοφλήσει η ελληνική κυβέρνηση -δεν θα είναι από την πλευρά της».

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι εκ μέρους του ΚΚΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης, ο οποίος αντικατέστησε τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα ο οποίος βρίσκεται σε προγραμματισμένη περιοδεία στη Σύρο, υπογράμμισε επανειλημμένως ότι το ΚΚΕ δεν συμμετέχει σε κανενός είδους συμβούλιο, άτυπο ή επίσημο.

Aλέξης ΤσίπραςεκλογέςΠρόεδρος της Δημοκρατίαςσυμφωνία με δανειστές